• Tények és tévhitek a fogszuvasodásról

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Fogszuvasodás, érzékeny fogak, fogápolás, fogcsikorgatás, tejfogak... Tények és tévhitek.

    1.       A cukor a fogszuvasodás fő oka – tévhit

    Igazság szerint a szájban lévő baktériumok által termelt savak okozzák a fogszuvasodást. Ugyanakkor a baktériumok akkor termelnek savakat, mikor szénhidrát tartalmú élelmiszert fogyasztunk - a cukor pedig szénhidrát, akárcsak a krumpli, kenyér és a gyümölcsök.

    A sav által a fogba vájt lyuk kiváló búvóhely a fogkefe és fogselyem elől a baktériumoknak, így tovább folytathatják a savtermelést, növelve a lyuk méretét.

    Nem az elfogyasztott szénhidrát mennyiségétől függ a fogszuvasodás, hanem attól, mennyi ideig van a fog kitéve annak. Tehát, ha ebédre szénhidrátot fogyaszt, az egyszeri, míg ha egész nap cukros üdítőt iszik, akkor folyamatos szénhidrát kitettséget jelent.

    Hirdetés

    2.       A savas ételek, mint a citrusfélék fogszuvasodást okoznak – tény

    Az olyan savas ételek, mint a citrusfélék, az azokból készült gyümölcslevek és a szénsavas üdítők károsítják a fogzománcot, védelem nélkül hagyva az alatta fekvő dentinréteget, így fogszuvasodáshoz vezethetnek.

    3.       A gyerekek hajlamosabbak a fogszuvasodásra, mint a felnőttek – tévhit

    Fogcsikorgatás (bruxizmus) okai és kezelése


    A rágóizmok nagy erővel képesek összeszorítani az alsó állkapcsot és a felső állcsontot, ezáltal az alsó és felső fogsort. A rágófogak felületére négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet.

    Ha az ilyen erő nem tudatos irányítással működik, illetve nem rágás céljából lép fel, akkor beszélünk fogcsikorgatásról, vagy a fogak összeszorításáról. Ilyenkor jelentősen nagyobb erő hat a fogakra, mint rágás közben. Fogcsikorgatás (bruxizmus) okai és kezelése>>

    A fluoridos víz és fogkrémek, valamint a rendszeres, megelőző vizsgálatok segítségével a gyermekkori fogszuvasodás aránya jelentősen csökkent az elmúlt 20 évben.

    Ugyanakkor az idősebb korosztályban nőtt a fogszuvasodással küzdők aránya, mely hátterében a korosztályban jelentkező problémák állhatnak: bizonyos gyógyszerek csökkentik a nyáltermelést, pedig a nyál fontos szerepet játszik a savak közömbösítésében, a baktériumok szájból történő kiürítésében, illetve az ételmaradék foghoz tapadást is segít megelőzni.

    4.       A fog mellé helyezett aszpirin enyhíti a fogfájást – tévhit

    Az aszpirint le kell nyelni ahhoz, hogy enyhítse a fájdalmat! Mivel az aszpirin savas, a fog mellé helyezése gyulladást, tályogot okozhat a fogínyben!

    5.       A fogtöméseket időnként cserélni kell – tévhit

    Az amalgám, illetve a vegyes fogtöméseket cserélni kell, ha elhasználódtak, újabb lyuk keletkezik mellettük, vagy a fog sérül. Más esetben a tömések cseréje szükségtelen, bár élettartamuk függ a beteg szájhigiéniájától is. Amennyiben naponta kétszer, fluoridos fogkrémmel mos fogat, naponta használ fogselymet és szájvizet, kevesebb szuvas foga lesz, és a fogtömés is tovább tart!

    6.       Ha lyukas a foga, azt megérzi – tévhit

    Az enyhe, kismértékű fogszuvasodás általában tünetmentes. A fájdalmas lyukas fog már olyan előrehaladott állapotú, hogy az idegekben is kárt tesz – ezért érezzük a fájdalmat. Ráadásul, ha egy fog elkezd szuvasodni, a folyamat magától már nem fog megállni, sőt, eljön a pillanat, mikor már nem is tisztítható. Ha a lyuk eléri a fogzománc alatti dentin réteget, ott tovább nő. A korai felismerés érdekében fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzésre járás!

    7.       Ha a lyukas fogat kezelték, a szuvasodás megáll – tény

    Bár kialakulhat ugyanazon a fogon máshol is lyuk, a már betömött, kezelt lyuk normális esetben nem nő tovább. Ugyanakkor, abban az esetben, ha a tömés elöregedett, és a széleken, ahol a foggal érintkezik, letöredezik, a baktériumok bejuthatnak, és a lyuk tovább nőhet.

    8.       A lyukak leginkább a fogközökben alakulnak ki – tény

    A baktériumok leginkább azokon a területeken tudnak megbújni, amit nem, vagy csak nehezen, részben tud elérni fogkefével és fogselyemmel. Az első fogaink hátsó felszínének mély barázdái például kiváló táptalajnak számítanak, akárcsak a fogközök, amit fogkefével nem sikerül elérni. Ezért ezen a területen a fogselyem szájvízzel való együttes használata extra védelmet jelenthet.

    9.       A fogak közötti hézagok növelik a fogszuvasodás kockázatát – tény

    Amennyiben kisebb hézag van a fogak között, azt nehéz tisztán tartani, így nagyobb a kockázata a szuvasodásnak. Ha a fogak között nagyobb a hézag, akkor könnyebb tisztítani, így amíg ezek a hézagok baktériummentesek, kisebb a lyukas fog kialakulásának esélye.

    10.   A töredezett, csorbult fog szuvasodáshoz vezet– tény

    Amennyiben a töredezés, csorbulás olyan búvóhelyet nyújt a baktériumok számára, ami fogkefével elérhetetlen, akkor a fogak sokkal inkább ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének. A fluoridos szájvíz használata csökkenti ennek kockázatát, mivel olyan helyre is eljut, ahova a fogkefe nem. Sajnos a töredezett, sérült fogak előfordulása egyre gyakoribb, mivel a rájuk nehezedő stressz miatt egyre többen csikorgatják a fogaikat.

    11.   A fogérzékenység szuvasodást jelez – tévhit

    A fogérzékenység azt is jelentheti, hogy túl érzékenyek a fogai, vagy a fogíny sérült, de jelezhet sérült, letört fogat is, vagy gyökérkezelés szükségességét. A szuvasodás mellett tehát számos más dolog is okozhat fogérzékenységet.

    12.   A gyökérkezelésre a lyukas fog miatt van szükség – tévhit

    Gyökérkezelésre akkor van szükség, mikor a fog belsejében elhelyezkedő ideg sérült. Noha a kezeletlen szuvas fog okozhat idegkárosodást, más okai is lehetnek. Ilyen például a sérülés, töredezés, de a fogcsikorgatás is okozhat olyan komoly traumát a fogban, ami gyökérkezelés szükségességéhez vezet.

    13.   A fogcsikorgatás szuvasodáshoz vezet – tény

    A fogcsikorgatás az egyik legkárosabb dolog, amit a fogaival tehet! A normális rágás folyamán a fogak csak a másodperc töredékéig érintkeznek egymással, így csak minimális stressznek vannak kitéve. Azonban fogcsikorgatáskor hosszú idejű, nagymértékű nyomás nehezedik rájuk. Mindez akár a fogak repedezéséhez, töredezéséhez is vezethet, ami ha a gyenge dentint is érinti, gyors szuvasodáshoz vezethet. Hosszú távon a fogcsikorgatás gyökérkezelés és fogkorona szükségességét veti fel.

    14.   A tejfogak szuvasodása miatt nem kell aggódni – tévhit

    A tejfogak tartják fenn a helyet a csontfogaknak, és ha a szuvas tejfog kezeletlen marad, az komoly fájdalomhoz, hiányos fogazathoz, súlyos esetben a gyulladásnak a test további területére terjedéséhez és ritkán akár halálhoz is vezethet.

    15.   A szuvasodás megelőzésére a fogmosás, fogselymezés és a szájvíz használata a legjobb – tény

    A megelőzés kulcsfontosságú! El kell távolítani a fogakról a baktériumokat, így naponta legalább kétszer mosson fogat és napi rendszerességgel használjon fogselymet és szájvizet, mely csökkenti a plakk képződést, a rossz leheletet, és a fogínygyulladás kockázatát. A fluoridos fogkrém segíti a fogakat ellenállóbbakká tenni a szuvasodással szemben.

    (WEBBeteg - Cs. K. fordító; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    Módosítva: 2014.02.21 05:21, Megjelenés: 2014.02.21 05:21
   • Cikkajánló

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Emlőrák kezelése

    Emlőrák kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

    A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás

    A szuvas fogak nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A fogszuvasodás (caries) hosszabb időn keresztül zajló idült folyamat: a szájüregben lévő savképző baktériumok lebontó munkájának mellékterméke egy savas anyag, mely csökkenti a szájüreg pH-értékét.

    Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

    A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

    Tömés vagy valami más? Mi alapján dönt a fogorvosunk?

    Az egészséges és ép fogak megőrzése, részben örökletes adottságokon alapul, azonban a helyes fog- és szájápolás, még kedvező genetikai feltételek mellett sem elhanyagolható tényező.

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    Gyors segítség fogfájásra: házi praktikák

    Fogfájás esetén előbb vagy utóbb mindenképp fogorvoshoz kell fordulni, mert csak szakember segíthet a probléma megoldásában. De amíg nem szánja rá magát vagy nincs lehetősége orvoshoz menni, adunk néhány tanácsot, melyek segítségével enyhítheti a fájdalmat.

    Miért népbetegség a fogszuvasodás? Tipikus hibák az otthoni fogápolásban

    Sokan rettegnek a fogorvostól, hiszen a rendelőkben a hangsúly a már kialakult betegségek megszüntetésén van. Dr. Dima Mária Magdolna, a Heim Pál Kórház fogászati prevenciós megbízott osztályvezető főorvosa ezzel szemben azt hirdeti, hogyan óvhatjuk meg fogaink egészségét.

    Fogszuvasodás és kezelése

    A fogszuvasodás (caries) jó néhány éve népbetegségnek számít. Néha a szuvasodás oly mértékű, hogy nem marad más választás, mint a beteg fog kihúzása. Azonban nem minden esetben kell a végső megoldáshoz folyamodni!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA