• Tények és tévhitek a fogszuvasodásról

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Fogszuvasodás, érzékeny fogak, fogápolás, fogcsikorgatás, tejfogak... Tények és tévhitek.

    1.       A cukor a fogszuvasodás fő oka – tévhit

    Igazság szerint a szájban lévő baktériumok által termelt savak okozzák a fogszuvasodást. Ugyanakkor a baktériumok akkor termelnek savakat, mikor szénhidrát tartalmú élelmiszert fogyasztunk - a cukor pedig szénhidrát, akárcsak a krumpli, kenyér és a gyümölcsök.

    A sav által a fogba vájt lyuk kiváló búvóhely a fogkefe és fogselyem elől a baktériumoknak, így tovább folytathatják a savtermelést, növelve a lyuk méretét.

    Nem az elfogyasztott szénhidrát mennyiségétől függ a fogszuvasodás, hanem attól, mennyi ideig van a fog kitéve annak. Tehát, ha ebédre szénhidrátot fogyaszt, az egyszeri, míg ha egész nap cukros üdítőt iszik, akkor folyamatos szénhidrát kitettséget jelent.

    Hirdetés

    2.       A savas ételek, mint a citrusfélék fogszuvasodást okoznak – tény

    Az olyan savas ételek, mint a citrusfélék, az azokból készült gyümölcslevek és a szénsavas üdítők károsítják a fogzománcot, védelem nélkül hagyva az alatta fekvő dentinréteget, így fogszuvasodáshoz vezethetnek.

    3.       A gyerekek hajlamosabbak a fogszuvasodásra, mint a felnőttek – tévhit

    Fogcsikorgatás (bruxizmus) okai és kezelése


    A rágóizmok nagy erővel képesek összeszorítani az alsó állkapcsot és a felső állcsontot, ezáltal az alsó és felső fogsort. A rágófogak felületére négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet.

    Ha az ilyen erő nem tudatos irányítással működik, illetve nem rágás céljából lép fel, akkor beszélünk fogcsikorgatásról, vagy a fogak összeszorításáról. Ilyenkor jelentősen nagyobb erő hat a fogakra, mint rágás közben. Fogcsikorgatás (bruxizmus) okai és kezelése>>

    A fluoridos víz és fogkrémek, valamint a rendszeres, megelőző vizsgálatok segítségével a gyermekkori fogszuvasodás aránya jelentősen csökkent az elmúlt 20 évben.

    Ugyanakkor az idősebb korosztályban nőtt a fogszuvasodással küzdők aránya, mely hátterében a korosztályban jelentkező problémák állhatnak: bizonyos gyógyszerek csökkentik a nyáltermelést, pedig a nyál fontos szerepet játszik a savak közömbösítésében, a baktériumok szájból történő kiürítésében, illetve az ételmaradék foghoz tapadást is segít megelőzni.

    4.       A fog mellé helyezett aszpirin enyhíti a fogfájást – tévhit

    Az aszpirint le kell nyelni ahhoz, hogy enyhítse a fájdalmat! Mivel az aszpirin savas, a fog mellé helyezése gyulladást, tályogot okozhat a fogínyben!

    5.       A fogtöméseket időnként cserélni kell – tévhit

    Az amalgám, illetve a vegyes fogtöméseket cserélni kell, ha elhasználódtak, újabb lyuk keletkezik mellettük, vagy a fog sérül. Más esetben a tömések cseréje szükségtelen, bár élettartamuk függ a beteg szájhigiéniájától is. Amennyiben naponta kétszer, fluoridos fogkrémmel mos fogat, naponta használ fogselymet és szájvizet, kevesebb szuvas foga lesz, és a fogtömés is tovább tart!

    6.       Ha lyukas a foga, azt megérzi – tévhit

    Az enyhe, kismértékű fogszuvasodás általában tünetmentes. A fájdalmas lyukas fog már olyan előrehaladott állapotú, hogy az idegekben is kárt tesz – ezért érezzük a fájdalmat. Ráadásul, ha egy fog elkezd szuvasodni, a folyamat magától már nem fog megállni, sőt, eljön a pillanat, mikor már nem is tisztítható. Ha a lyuk eléri a fogzománc alatti dentin réteget, ott tovább nő. A korai felismerés érdekében fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzésre járás!

    7.       Ha a lyukas fogat kezelték, a szuvasodás megáll – tény

    Bár kialakulhat ugyanazon a fogon máshol is lyuk, a már betömött, kezelt lyuk normális esetben nem nő tovább. Ugyanakkor, abban az esetben, ha a tömés elöregedett, és a széleken, ahol a foggal érintkezik, letöredezik, a baktériumok bejuthatnak, és a lyuk tovább nőhet.

    8.       A lyukak leginkább a fogközökben alakulnak ki – tény

    A baktériumok leginkább azokon a területeken tudnak megbújni, amit nem, vagy csak nehezen, részben tud elérni fogkefével és fogselyemmel. Az első fogaink hátsó felszínének mély barázdái például kiváló táptalajnak számítanak, akárcsak a fogközök, amit fogkefével nem sikerül elérni. Ezért ezen a területen a fogselyem szájvízzel való együttes használata extra védelmet jelenthet.

    9.       A fogak közötti hézagok növelik a fogszuvasodás kockázatát – tény

    Amennyiben kisebb hézag van a fogak között, azt nehéz tisztán tartani, így nagyobb a kockázata a szuvasodásnak. Ha a fogak között nagyobb a hézag, akkor könnyebb tisztítani, így amíg ezek a hézagok baktériummentesek, kisebb a lyukas fog kialakulásának esélye.

    10.   A töredezett, csorbult fog szuvasodáshoz vezet– tény

    Amennyiben a töredezés, csorbulás olyan búvóhelyet nyújt a baktériumok számára, ami fogkefével elérhetetlen, akkor a fogak sokkal inkább ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének. A fluoridos szájvíz használata csökkenti ennek kockázatát, mivel olyan helyre is eljut, ahova a fogkefe nem. Sajnos a töredezett, sérült fogak előfordulása egyre gyakoribb, mivel a rájuk nehezedő stressz miatt egyre többen csikorgatják a fogaikat.

    11.   A fogérzékenység szuvasodást jelez – tévhit

    A fogérzékenység azt is jelentheti, hogy túl érzékenyek a fogai, vagy a fogíny sérült, de jelezhet sérült, letört fogat is, vagy gyökérkezelés szükségességét. A szuvasodás mellett tehát számos más dolog is okozhat fogérzékenységet.

    12.   A gyökérkezelésre a lyukas fog miatt van szükség – tévhit

    Gyökérkezelésre akkor van szükség, mikor a fog belsejében elhelyezkedő ideg sérült. Noha a kezeletlen szuvas fog okozhat idegkárosodást, más okai is lehetnek. Ilyen például a sérülés, töredezés, de a fogcsikorgatás is okozhat olyan komoly traumát a fogban, ami gyökérkezelés szükségességéhez vezet.

    13.   A fogcsikorgatás szuvasodáshoz vezet – tény

    A fogcsikorgatás az egyik legkárosabb dolog, amit a fogaival tehet! A normális rágás folyamán a fogak csak a másodperc töredékéig érintkeznek egymással, így csak minimális stressznek vannak kitéve. Azonban fogcsikorgatáskor hosszú idejű, nagymértékű nyomás nehezedik rájuk. Mindez akár a fogak repedezéséhez, töredezéséhez is vezethet, ami ha a gyenge dentint is érinti, gyors szuvasodáshoz vezethet. Hosszú távon a fogcsikorgatás gyökérkezelés és fogkorona szükségességét veti fel.

    14.   A tejfogak szuvasodása miatt nem kell aggódni – tévhit

    A tejfogak tartják fenn a helyet a csontfogaknak, és ha a szuvas tejfog kezeletlen marad, az komoly fájdalomhoz, hiányos fogazathoz, súlyos esetben a gyulladásnak a test további területére terjedéséhez és ritkán akár halálhoz is vezethet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    15.   A szuvasodás megelőzésére a fogmosás, fogselymezés és a szájvíz használata a legjobb – tény

    A megelőzés kulcsfontosságú! El kell távolítani a fogakról a baktériumokat, így naponta legalább kétszer mosson fogat és napi rendszerességgel használjon fogselymet és szájvizet, mely csökkenti a plakk képződést, a rossz leheletet, és a fogínygyulladás kockázatát. A fluoridos fogkrém segíti a fogakat ellenállóbbakká tenni a szuvasodással szemben.

    (WEBBeteg - Cs. K. fordító; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    Legutóbb frissült: 2014.02.21 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A baba fogainak gondozása

    A babafogak fontosak, mert lehetővé teszik a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárulnak az arcformához és megjelenéshez, valamint a megfelelő állkapocs-növekedéshez, segítik a helyes beszéd kialakulását, és helyet biztosítanak a majdani felnőtt fogaknak.

    Mit kell tudni a tejfogakról?

    Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak.

    Már a tejfogaknál is gyakori a fogerózió

    Egyre gyakoribb, és már a tejfogazatban is tapasztalható a fogerózió jelensége – hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna. A Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója hozzátette, a fogainkra nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas a fogszuvasodás kialakulásával, hanem fogkopás formájában az egészséges táplálkozás kapcsán gyakran fogyasztott gyümölcsök, gyümölcslevek savanyú kémhatása is.

    A hároméves kor alatti gyermekek kötelező fogászati szűrését javasolják fogorvosok

    A hároméves kor alatti gyermekek kötelező, rendszeres fogászati szűrésének bevezetését szorgalmazza a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság.

    Fogszuvasodás, ínygyulladás, fogápolás...

    Ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, félévente ellenőriztessük a fogaink állapotát. Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember.

    Mi árthat a gyerek fogainak?

    Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak, ha a kicsi fogacskák fejlődését tekintjük. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.