Fogváltás gyerekeknél

Szerző: WEBBeteg

A fogváltás egy igen hosszú folyamat, mely a gyermek 6 életéve körül kezdődik az alsó metszőfogak áttörésével, és 13 éves koráig tart. Ajánlott egy fogorvos felkeresése, hogy a fogváltás folyamatát figyelemmel tudja kísérni.

A gyermekeknek hatodik életévéig 20 tejfoga van, mire elérik a felnőtt kort, 32 maradandó foggal rendelkeznek.

A fogváltás menete

A fogváltás 6-7 évesen kezdődik meg, először az alsófogsor két metszőfogával, majd az felső fogsor metszőivel. Ezek az első tejfogak, melyeket a maradandó fog vált fel. A gyermek 8-9-ik évében, az oldalsó metszőfogak váltanak, és általában mindig az alsókkal kezdődik.

9-10 évesen, a tejőrlők helyébe lépnek az első kisőrlők, majd 1-2 év múlva a második kisőrlők. 10-11 évben, a szemfogak váltása következik be, és általában 12 éves korra a legtöbb gyermeknek kihullik a tejfoga, megtörténik a fogváltás.

A meglévők mögé, még kibújik a 2 nagyőrlőfog, így már 28 fog van. A bölcsesség fog később, fiatal felnőtt korban tör át.

A fogváltás lehetséges eltérési

A fogváltás minden gyermeknél másképp alakul, mely megtörténhet korábban vagy később. Nem szerencsés a nagyon korai fogváltás, mert problémákhoz vezethet. A tejfogak, úgymond tartják a helyet a maradandó fognak, míg ki nem fejlődik, és nem tör elő. A késői fogváltás hátránya, hogy megnehezítik a maradandó fogak kialakulását.

A gyermekeknek is ajánlott rendszeresen, évente egy alkalommal felkeresni a fogorvost. A legjobb akkor elkezdeni, mikor áttört az első maradandó fog.

Fogszabályzás - Felnőttkorban is

A mai tiniknél szinte már divat lett villogtatni a csillogó-villogó fogszabályzókat. Mára azonban már idejét múlta az a nézet, hogy csak a gyerekek fogát lehet szabályozni. Fogszabályzás

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Fogpótlás digitálisan, 3D-s...

A 21. század technológiai „forradalma” megjelent az egészségügyben is, egyre több területén tapasztalható az analógból a digitális világba...

A fájó, kattogó állkapcson is...

A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak. Főbb tünetei a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.