• Fogamzásgátló tabletta szedése nyaralás alatt

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek nyaralás alatt többféle váratlan tényezővel is számolniuk kell, így például figyelembe kell venniük az időeltolódást. Az is előfordulhat, hogy elfelejtik bevenni a tablettát, sőt az idegen ételek miatti gyomor-bélrendszeri panaszok is hatással lehetnek a tabletta felszívódására, így befolyásolva annak hatékonyságát.

    Ahogy minden fontos gyógyszert, úgy a fogamzásgátló tablettát is ajánlott kézipoggyászként szállítani repülőn, arra az esetre, ha a bőrönd elkeveredne vagy később érkezne meg, mint maga az utas. Ha nem tudja, mennyi ideig fog a célhelyen tartózkodni, vigyen magával egy tartalék doboz fogamzásgátlót is, és arra sem árt felkészülni, hogy esetleg elhagyja a megkezdett dobozt, ilyenkor is jól jön a tartalék.

    Hirdetés

    Mi a teendő…?

    • Ha elfelejtette bevenni a napi tablettát

    A nyaralásra való készülődés stresszes is lehet. Ilyenkor a mindennapi dolgok könnyen feledésbe merülnek. A biztonság kedvéért jegyezze meg, hogy milyen hatóanyagú fogamzásgátlót szed és milyen adagolásban. Annak érdekében, hogy biztosan el ne felejtse, akár föl is írhatja ezeket az adatokat egy cetlire, amit indulás előtt tegyen az utazási okmányai közé. A gyógyszerek elnevezése külföldön teljesen más, de nagy valószínűséggel találni fog ugyanolyan hatóanyagú terméket, amilyet rendszeresen szed.

    Fogamzásgátló tabletták típusai


    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Fogamzásgátló tabletták típusai>>

    Ha egyszerűen csak elfelejtette bevenni a tablettát, 12 órán belül bepótolhatja. Így megmarad a fogamzásgátló hatás. Ha átlépi a 12 órás határidőt, a megbízható védelem már nem szavatolható.

    A mini fogamzásgátló tablettával más a helyzet. Azt ugyanis pontosan 24 óránként kell bevenni. Már akkor sem biztos a fogamzásgátló hatékonyság, ha csupán 3 órával később veszi be a tablettát. Ebben az esetben védekezzenek más kiegészítő módszerrel, például használjanak óvszert is.

    Egy nyaralás alkalmával az idegen ételek fogyasztása, vagy valamilyen fertőzés következtében könnyen kialakulhatnak gyomor-bélrendszeri panaszok. A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek ez esetben a két alapszabály:

    1. Amennyiben a tabletta bevételét követő három órán belül hány, vagy megy a hasa, 12 órán belül vegyen be egy másik szemet.

    2. Ha nem szűnnek meg a panaszok, szedje a maradék tablettát, ahogy szokta, de a biztonság kedvéért óvszert is használjanak minimum 7 napig!

    • Időeltolódás esetén

    A menstruáció késleltetése és előrehozása


    Ha éppen olyankor jelentkezne a havi vérzés, amikor rendkívül kellemetlen lenne – utazás, vizsga, állásinterjú -, a fogamzásgátló tabletta segítségével lehetőség van a vérzés késleltetésére vagy előrehozására. A menstruáció késleltetése és előrehozása>>

    Alkalmazkodásra csak akkor van szükség, ha az országban, ahol szabadidejét tölti, a magyar időhöz képest több mint 12 óra az eltérés (hagyományos  fogamzásgátló tabletta és újfajta mini változat szedése mellett) vagy több mint három óra (mini fogamzásgátló tabletta szedésekor).

    Ebben az esetben 12 órával az utolsó tabletta bevétele után – legkésőbb, mikor a nyaralóhelyre megérkezik- vegyen be egy pót tablettát (a tartalék dobozból). Ez bizonyos értelemben egy köztes tablettának tekinthető. Újabb 12 óra elteltével vegye be a következő tablettát. Ezután a megszokott 24 órás ritmust folytassa.

    Utazás előtt gondolja jól át, hogyan fogja szedni külföldön a tablettát, és ha valamiben nem biztos, kérdezze meg nőgyógyásztól.

    Ha külföldről hazaérkezik, a fogamzásgátló tablettát a megszokott időben vegye be, mivel a 24 órás ritmus megrövidülése nem befolyásolja a védekezés biztonságát.

    • Egynyári kalandok

    A fogamzásgátló tabletta sem az AIDS-től, sem más szexuális úton terjedő betegségtől nem véd meg. Ha az idegen országban kötött ismeretség alapján létesít szexuális kapcsolatot, mindenképp használjon óvszert a nemi betegségek elkerülése érdekében, de vigyázzon, ez sem nyújt 100%-os védelmet, mert az óvszer elszakadhat, és ebben az esetben sem a betegségekkel, sem a nem kívánt terhességgel szemben nem véd meg!

    A menstruáció eltolása

    A menstruáció időpontja - noha nem javasolt - elvileg eltolható, hogy az év legszebb napjait minden nő zavartalanul élvezhesse. Azonban mielőtt emellett a stratégia mellett dönt, kérje ki orvosa véleményét!

    Figyelem! A fogamzásgátló tabletta nem nyújt védelmet sem az AIDS-szel, sem más szexuális úton terjedő betegséggel szemben!

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2014.06.10 05:21, Megjelenés: 2014.06.10 05:21
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A fogamzásgátló tabletták szedésének szabályai

    A világon több mint 100 millió nő használ valamilyen fogamzásgátló tablettát, ám jelentős többségük nem ismeri eléggé a gyógyszer hatásmechanizmusát, illetve nincs tisztában a szedési hibákból adódó gondokkal sem.

    Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor kezdetén

    Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem úgy, mint anyáik, nagyanyáik.

    A fogamzásgátló tabletták és az endometriosis

    A fogamzásgátló tabletták nemcsak a nem kívánt terhességet akadályozzák meg, hanem terápiaként is alkalmazhatóak. Egyre gyakrabban kerül szóba az endometriosis, hiszen sok nő esetében ez a betegség okozza a meddőségi problémákat. Az endometriosisban szenvedő nők jelentős részében nem is kerül diagnosztizálásra a kórkép, sok esetben a tünetek nem jellegzetesek.

    Jó tanácsok fogamzásgátlót szedő nőknek

    A fogamzásgátló tabletta igen megbízható, kényelmes, biztonságos módszer, de ahhoz, hogy valóban megfelelően működjön, mindennapos odafigyelésre is szükség van! A fogamzásgátló tabletta hatékonyságának kulcsa a rendszerességben rejlik, azaz sosem szabad elfelejteni bevenni az adott napi adagot. Ez elmondva könnyűnek hangzik, betartani már nehezebb.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    Fogamzásgátlás és nyár

    A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt néha időzónákkal távolabbra utazunk, ilyenkor sokan bizonytalanok abban, hogy hogyan szedjék a tablettát. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a nyár és a fogamzásgátlás összefüggésében.

    Hagyjunk-e szünetet a fogamzásgátló tabletta szedésében?

    A fogamzásgátló tabletták bevezetésekor minden figyelem a káros mellékhatások kutatására, vizsgálatára fordult. Mára már ismert tény, hogy a tablettaszedésnek nemcsak esetleges mellékhatásai, hanem a fogamzásgátló hatáson túl egyéb előnyei is vannak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.