Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról I.

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Naponta számos hölgy fordul hozzánk orvosi tanácsért a fogamzásgátlással kapcsolatosan. Nézzük, mik azok a kérdések, amiket legtöbbször feltesznek olvasóink.

  • Véd-e a fogamzásgátló tabletta a 7 napos szünet alatt? Ha a 7 napos szünet előtt és után is előírás szerint szedi valaki a fogamzásgátló tablettát, nincs olyan tényező, ami a tabletta fogamzásgátló hatását csökkentené, például antibiotikum, hasmenés, hányás, akkor véd a tabletta a 7 napos szünetben is, nincs szükség kiegészítő fogamzásgátlásra.
Fogamzásgátlás
2
/1 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról I.
2/2Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II
  • Hogyan kell elkezdeni a fogamzásgátló tabletta szedését? A legtöbb fogamzásgátló tabletta esetében érvényes az, hogy a fogamzásgátló tablettát a menstruáció első napján kell elkezdeni, illetve elkezdhető még a menses 2-5. napján. A legtöbb fogamzásgátló tabletta esetében az első naptól véd, ha a menstruáció első napján kezdődik a csomag szedése, ha a 2-5. napon kezdi valaki szedni a fogamzásgátlót, akkor 7 napig óvszeres kiegészítő védelem szükséges. Ez néhány tablettánál változhat, ezért minden esetben javasoljuk, hogy olvassa el a betegtájékoztatót, mielőtt elkezdi a fogamzásgátló tabletta szedését.
  • A pattanásos bőrre felírt fogamzásgátló tabletta véd-e a nem kívánt terhességgel szemben? Szükséges-e mellette egyéb védekezési módszer? Amennyiben előírás szerint történik a bőrgyógyászati indikációban felírt fogamzásgátló tabletta szedése, természetesen véd a nem kívánt terhességgel szemben, nemcsak a bőrre van jótékony hatása.
  • Ha elhagytam egy tablettát, akkor szedjem tovább a következőt? Hány napos legyen ilyenkor a szünet? Egyfázisú készítményeknél minden szem egyforma a csomagban, ha egy tabletta elvész, akkor a következő napi tablettával értelemszerűen pótolható, és így tovább a többi nap esetében. A szünetet ilyenkor ne nyújtsuk meg, hogy „utolérjük” magunkat, legyen ugyanúgy 7 napos. Az lesz az eredménye, hogy egy nappal korábbra hozzuk a ciklust.
  • A fogamzásgátló tabletta bevétele előtt szexuális kapcsolatot létesítettem, és csak utána vettem be a gyógyszert. Lehet ebből baj? Ha a fogamzásgátló tabletta bevétele időben történt, nem lesz semmi probléma abból, hogy aktus után volt a gyógyszerszedés. A fogamzásgátló tabletta nemcsak pár órára nyújt védelmet, hanem folyamatos szedés alatt folyamatos a védelem is.
| 1/1 | 2/2 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II.

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.