Fertőző betegségek - Panaszok cikkek

Fertőző betegségek - Panaszok cikkek

Az ajakherpesz tünetei

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra
2021-04-13 11:03

A világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége az ajakherpesz. A szájon jelentkező fájdalmas, viszkető hólyagocskák és a később megjelenő var sokaknak okozott már kellemetlenséget, az emberek harmadánál pedig időről időre kiújul.

Herpesz az orron - Mi a teendő?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-03-26 22:05

Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

Mi a különbség a lázgörcs és az epilepsziás roham között?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2020-11-15 17:05

A lázgörcs - bár epilepsziás jellegű roham, de - nem epilepszia! Ez egy korhoz kötött, genetikai eredetű alkalmi roham, ami csakis gyermekkorban, 3 hónapos és 5 éves kor között fordulhat elő. Későbbi életkorban, ha egy lázas betegnek epilepsziás jellegű rohama van, az már nem lázgörcs!

Gyerekek és a megfázás

WEBBeteg - N.L.
2020-09-27 11:33

A gyermekek minden korosztályát egyaránt érintő, leggyakoribb betegség a megfázás vagy nátha. Habár ezek, a vírus okozta légúti fertőzések csak 1-2 hétig tartanak, mégis a legtöbb gyermek számára komoly gyötrelmeket okoznak. Szeretne többet megtudni megfázás és gyerek témában? Itt sok hasznos információhoz juthat.

Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2020-08-04 20:35

Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

Ügyintézés, betegellátás, családvédelmi könnyítések a koronavírus-járvány alatt

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2020-04-27 18:35

A koronavírus-világjárvány közel két hónapja teljességgel felborította, egyes esetekben megbénította hazánkban is a megszokott életvitelünket, napi szokásainkat, munkavégzésünket, a diákok tanulási rendjét. A vásárlási rutinunkat, a családtagokkal, barátokkal való találkozást, az ünnepi hagyományainkat, a hivatali ügyintézéseinket, az orvos és beteg kapcsolattartását, s még megannyi korábbi szokásrendünket. A fokozott higiénés szabályok betartása az enyhítés szakaszában sem változhat.

Milyen lehet a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyása?

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2020-04-22 14:35

A COVID-19 megbetegedésben szenvedő emberek többségénél várhatóan viszonylag enyhe tünetek fordulnak elő, és a betegségből otthon is meggyógyulnak. Ám ők ugyanolyan könnyen továbbadhatják a fertőzést olyanoknak is, akiknél a betegség súlyos lefolyású vagy akár végzetes is lehet.

Ruhánkon és cipőnkön bekerülhet az otthonunkba a COVID-19? Mit kell erről tudnunk?

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Puskás Erika
2020-04-20 14:35

Csak az alapvető beszerzések céljából mozdulunk ki az élelmiszerboltba. Amikor kimozdulunk, biztonságos távolságot tartunk másoktól. Gyakran mosunk kezet és fertőtlenítjük a gyakran megérintett felületeket, például az ajtók kilincseit és a pultokat, amikor hazaérünk. Természetesen, amikor vásárolni megyünk, cipőt és ruhát viselünk közben.