• Epstein-Barr vírus és a Mononukleózis fertőzés

    Szerző: WEBBeteg - M. Zs.

    Az egyik leggyakoribb emberi vírus az EBV-ként azonosított Epstein-Barr vírus, ami a herpeszvírusok családjába tartozik. A vírus világszerte előfordul, és a legtöbb ember fertőzötté válik élete során.

    Az Egyesült Államokban a 35-40 év közötti felnőtt lakosság akár 95 százaléka is fertőzött lehet. A csecsemők az anyai ellenanyag védelmének eltűnését követően válnak fogékonnyá az EBV vírusra. Nagyon sok gyerek fertőződik EBV-vel, de ezek a fertőzések általában nem okoznak tüneteket, vagy megkülönböztethetetlenek más, enyhe lefolyású, rövid ideig tartó egyéb gyermekkori betegségektől. 
     
    Megnagyobbodott nyirokcsomó: Daganatos betegség jele is lehet

    A nyirokcsomó-duzzanat (nyirokcsomó hiperplázia) sok betegség tünete lehet, ennek megfelelően gyakran előfordul. Mivel a nyirokcsomók a kórokozókat, az idegen anyagokat és az elhalt sejteket is kiszűrik a nyirokból, az érintett területen lévő nyirokcsomók például bakteriális fertőzés hatására is megduzzadhatnak. Megnagyobbodott nyirokcsomó: Daganatos betegség jele is lehet>>

    Az Egyesült Állomokban és az egyéb fejlett országokban sok ember nem fertőződik meg gyermekkorában az EBV vírussal. Mikor az EBV fertőzés felnőttkorban, vagy fiatal felnőtt korban következik be, akkor az esetek 35-50 százalékában mononucleosis infectiosához vezet.

    A mononucleosis infectiosa

    A mononucleosis infectiosa tünetei a láz, torokfájás és megnagyobbodott nyirokcsomók, valamint a nagyfokú gyengeség, fáradékonyság. Ez utóbbi sokszor az akut fázis lecsengése után még hetekig, sőt, hónapokig is fennállhat. Ezen túlmenően, sok esetben lép- és májmegnagyobbodás is jelentkezhet. Szívproblémák, vagy a központi idegrendszer érintettsége ritkán fordul elő, és ép immunrendszerrel rendelkezők esetében a mononucleosis infectiosa szinte sosem végzetes.

    Nincs ismert összefüggés az aktív EBV fertőzés és a terhesség alatti problémák, mint például a vetélés, koraszülés vagy születési rendellenességek között. Bár a mononucleosis infectiosa tünetei általában megszűnnek egy vagy két hónapon belül, az EBV rejtett, látens módon megmarad a torok néhány sejtjében, és a vérben a páciens élete végéig.  Időszakosan a vírus reaktiválódhat, és általában megtalálható a fertőzött ember nyálában. A reaktiválódás általában tünetek nélküli betegséget okoz. Az EBV szintén létrehozhat élethosszig tartó rejtett fertőzést az immunrendszer sejtjeiben.

    Hirdetés
    Csókbetegség - Milyen tünetek utalnak rá?

    A mirigyláz olyan vírusfertőzés, amely magas lázzal jár, más néven pedig fertőző mononukleózisként ismert tünetegyüttest, régen csókbetegségnek is nevezték, mivel felismerték, hogy a nyál útján terjed a fertőzés. A mirigylázat az Epstein-Barr vírus okozza, amely mindössze kétféle sejtet támad meg testünkben: a fehérvérsejteket (vagy B-limfocitákat), valamint a nyálmirigyeket alkotó sejteket. A fertőzés maga a nyálmirigyekben keletkezik, amelyek aztán nagymennyiségű vírust juttatnak a nyálba, ezt követően pedig a fertőzés továbbterjed a fehérvérsejtekre, amelyek ezért többször osztódnak, mint normális esetben kellene nekik. Emiatt a nyirokcsomók felduzzadnak és fájdalmas tapintásúvá válnak. Csókbetegség - Milyen tünetek utalnak rá?>>

    A legtöbb egyén védtelen azokkal az emberekkel szemben, akik korábban megfertőződtek az EBV-vel, és már nem veszélyeztetettek, hogy elkapják a mononucleosis infectiosát.  Továbbá az EBV átadásának tipikus módja a fertőzött ember nyálával történő közvetlen érintkezés. (A mononucleosis infectiosa-át ezért is szokták más néven csókbetegségnek hívni.) A levegő vagy vér útján történő átadása, erre a vírusra normális esetben nem jellemző. A lappangási idő, vagy míg a fertőzés után megjelennek a tünetek, 4-6 hétre nyúlik.

    A mononucleosisos betegek hetekig terjeszthetik a fertőzést. Mivel a vírus gyakran kimutatható egészséges emberek nyálában is, ezért nincs javaslat speciális óvintézkedés vagy elkülönítés alkalmazására. Tény, hogy sok egészséges ember élethosszig képes hordozni, és időszakosan terjeszteni a vírust.  Ezek az emberek az elsődleges kiinduló pontjai a vírus emberről emberre történő terjesztésének. Emiatt a vírus átadását majdnem lehetetlen megelőzni. 

    A mononucleosis infectiosa diagnózisa

    A klinikai diagnózis alapját a tünetek (láz, torokfájás, megnagyobbodott nyirokcsomók) képezik, figyelembe véve a páciens életkorát. Rendszerint a diagnózis megerősítésére, laborvizsgálatokra is szükség van. A mononucleosis infectiosa-val fertőzött személyek szerológiai eredményei emelkedett fehérvérsejt számot mutatnak, növekvő százalékos arányban tartalmaznak rendellenes fehérvérsejteket, és pozitív eredményt adnak a mononucleosis tesztre, a gyakori májérintettség esetén májenzimeik mérsékelt emelkedést mutatnak.
     
    A mononucleosis infectiosa-nak nincs kifejezett terápiája, a tünetek kezelésére van lehetőség. Nem létezik ellenszere, nincs lehetőség védőoltás útján történő megelőzésre.
     
    Fontos tudni, hogy az EBV vírus okozta mononukleosis infectiosával összefüggő tünetek szinte sosem állnak fenn négy hónapnál tovább. Amikor az ilyen betegség tovább tart, mint hat hónap, akkor azt gyakran krónikus EBV fertőzésnek nevezik. Azonban ezeknél a pácienseknél a laboreredmények szinte sosem mutatják ki a folyamatos aktív EBV fertőzést. További vizsgálatok javasoltak, hogy kiderítsék, a tünetek a krónikus fáradtság szindrómára (CFS) utalnak-e. A további vizsgálatok arra is hivatottak, hogy kizárják más, krónikus betegségek, vagy a fáradékonyság okait.
     
    (WEBBeteg - M. Zs.; Forrás: cdc.gov; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)
    Módosítva: 2015.02.12 13:11, Megjelenés: 2015.02.12 13:11
   • Cikkajánló

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    A has feltűnően elődomborodik, a végtagok a testhez képest vékonyak. Súlyos betegséget jelezhet!

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.