Nemi fertőzések, melyek nem csak nemi úton terjednek

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

A kánikulában megnő a nőgyógyászati fertőzések kockázata, a strandolásokat követően gyakran a nőgyógyásznál köthet ki.

A hüvelyi folyás, a hüvelyváladék színének, állagának megváltozása, a női nemi szervek körüli, illetve főleg a hüvelyben jelentkező viszkető, égető érzés egyértelműen valamilyen genitális, azaz hüvelyi fertőzés, gyulladás meglétére utal.

Amikor minden „összejön”

Ezek a megbetegedések összefüggésbe hozhatók például a nyári szabadság alatti szabados szexuális viselkedéssel, a helytelen fürdőzési, tisztálkodási, táplálkozási szokásokkal, amelyek kialakulásához – kockázatnövelő tényezőként – hozzáadódhatnak a menopauza alatti hormonális változások, egyes hormonkészítmények, antibiotikumok, daganatellenes szerek, szteroid tartalmú gyógyszerek, az édes ételek, italok, a műszálas alsóneműk, de egyes krónikus betegségek (cukorbaj, daganatos betegség, vérszegénység), sőt az utazási stressz, a hüvelyi nyálkahártya felszínét, a hüvelybementet érintő sérülések is.

Míg a hüvelyflóra egészséges, vagyis a hüvelyben lévő laktobacilusok (tejsavbaktériumok, amelyek a hüvelyi pH-t szabályozzák) megfelelő ütemben termelődnek, megvédik a női nemi szerveket a kórokozóktól. Amikor ez az egyensúly – valamilyen fent említett külső tényező hatására – felborul, bekövetkezik a fertőzés, illetve a gyulladás.

A nőgyógyász szakorvosok szerint a női genitális fertőzéseknek csak elenyésző hányada terjed szexuális úton. A nyári hőség kedvez a különféle kórokozók elszaporodásának, nem véletlen, hogy a hüvelyfertőzések ebben az időszakban meglehetősen sok nőnek okoznak kellemetlenséget. Sokszor eszükbe sem jut, hogy a szennyezett vízben (például bányatavak) fürödve, a közös – elsősorban meleg vizes – fürdők gyakori használatával maguk idézik elő a bajt.

Tudta?

A hüvelygyulladások leggyakoribb oka a Candida albicans nevű sarjadzó gomba, az általa okozott betegség a kandidiázis. Tünetei: a szeméremajkak gyulladása, viszketése és bőséges, fehér, általában szagtalan hüvelyi folyás. A férfiaknál a kórokozó a legtöbb esetben nem okoz tüneteket, de előfordulhat a húgycső és a makk gyulladása, kisebesedése.

Csábítóak, de ártalmasak!

Kevesen tudják, hogy a hüvely sav-bázis egyensúlyvesztése a különféle intimhigiénés termékek használatával is összefüggésbe hozható.

Kánikulában, amikor szinte folyamatosan izzadunk, valóban felüdülést jelenthet a napi többszöri tisztálkodás, ám a parfümös törlőkendők, illatosított szappanok, színes toalettpapírok, tusfürdők, intimsprayk használatával többet árthatunk magunknak, mint gondolnánk.

Ezek a lúgos vegyhatású, illatosított tisztálkodószerek ugyanis megváltoztatják a hüvely természetes pH-ját, így mintegy megnyitják az utat a kórokozók előtt.

A nőgyógyász szakorvosok tisztálkodási szempontból minden évszakban, de a nyári hőségben kifejezetten károsnak tartják a hüvely gyakori öblítését, helyette inkább a napi – akár többszöri – tiszta vizes zuhanyozást, illetve WC használat után a szeméremtest és a végbélkörnyék tiszta folyóvizes lemosását ajánlják.

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

A hüvely a pubertást követően saját baktériumflórával rendelkezik. Ezek közül a baktériumok közül a legfontosabb a lactobacillus, mely védelmet nyújt a kórokozókkal, hüvelyfertőzésekkel szemben. A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes tusfürdők, intim mosakodószerek túl gyakori alkalmazása. A menstruációs vér szintén a hüvelyen keresztül távozik a női testből, mely jó táptalaja a kórokozóknak. A végbél közelsége is a fertőzések létrejöttét segíti elő. A hüvely a nemi életben betöltött funkciója miatt is folyamatosan baktériumoknak van kitéve, melyek a meleg, jó vérellátású környezetben könnyen elszaporodhatnak.
A leggyakoribb hüvelyfertőzések

Tovább Láthatatlan veszély a medencék környékén

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.