7 betegség, melyet a túl szűk ruha viselése okozhat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A túl szűk ruha viselése még az egészséget is veszélyezteti. 7 olyan probléma, amit a túl szoros ruhák viselése is okozhat.

1. Gombás fertőzés

Ha a szeméremtest körüli terület szoros ruhába van „csomagolva”, az meleg és nedves lesz, mely kitűnő táptalajt biztosít bizonyos baktériumok és gombák számára. Ilyenkor a szeméremtest viszket, ég és fáj. Jól szellőző pamut alsónemű, és szellős nadrág viselésével elkerülhető ez a kellemetlenség.

Bővebben A gombás fertőzésekről részletesen

2. Hátfájás

Ha a nadrág túl szűk, az háttáji idegrendszeri kompressziót okozhat, hasonlóan a combnál említett módon. Tünete a comb zsibbadása és a hát fájdalma.

3. Ájulás

Bár a fűző már rég nem népszerű viselet, a túl szoros ruhanemű korlátozhatja a tüdők működését, a megfelelő légzést, ezáltal lassítja az oxigénáramlást, és ájulást okozhat. Ilyen ruhanemű lehet például az esküvői fehérnemű vagy a spandex (férfi fűző).

4. Gyomorégés, savas reflux

A gyomortáji hasi nyomás hatására a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, savas refluxot okozva. Ilyenkor égő érzést tapasztalhat a gyomorban, mellkasban és torokban, valamint savanyú ízt a szájban. Több, kisebb mennyiségű étkezéssel és laza ruházattal elkerülheti ennek kockázatát.

Bővebben A reflux betegség (GERD)

5. Bizsergő comb szindróma

Habár az érzés ritkán tartós, akik túl szoros farmert viselnek, a meralgia paresthetica nevű idegi problémát tapasztalhatják. Ez akkor következik be, mikor a túl szoros farmer összenyomja a lágyéki femorális bőrideget, így „elérzésteleníti” a combot, így az a fenékkel együtt zsibbadni kezd. Ráadásul, ha egy pár magas sarkú cipővel kombináljuk, az tovább fokozza az idegi nyomást. Ugyanakkor a bizsergő comb szindrómát nem csak a szoros farmer, hanem diabétesz, elhízás terhesség vagy tartós egyhelyben állás is okozhatja. Divatos maradhat, ha szűk farmer helyett leggingset, vagy strech anyagú farmert visel.

6. Hasi fájdalom

A szoros ruházat lassítja az emésztési folyamatot. Amennyiben még étkezés után két-három órával is fáj a gyomra, azt valószínűleg a túl szoros öv vagy ruha okozta.

7. Fejfájás, homályos látás

A túl szoros ing, nyakkendő vagy ruha viselése csökkenti az agy és fej megfelelő vérellátását. Ilyenkor gyakran tapasztalhat fejfájást vagy homályos látást, vagy bizsergő érzés a fejben. Mindez azonban elkerülhető lazább felsőrész viselésével.

Tehát, ha legközelebbkísértést érez egy kissé szorosabb farmer vagy ruha vásárlására, gondolja meg kétszer is! Előfordulhat, hogy a divat miatt az egészségét teszi kockára! Megéri?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; msnbc
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.