• Fertőzőbb, mint a HIV - A Hepatitis B vírus

    Szerző: MTI

    A hepatitis B igen sok problémát okoz, egy életre szólóan megnyomoríthatja akit megtámad, de tizedik halálokként sokaknak az életére tör. Fertőzőbb, mint az AIDS okozója, a HIV vírus, és a megfertőzöttek 10 százalékánál krónikus állapotot idéz elő májrákot, májzsugort okozva.

     A számok elképesztőek: kétmilliárd fertőzött él a világon, közülük 350 millió krónikus eset. Európa lakosságának 2-20 százaléka érintett, de az ázsiai, afrikai, dél-amerikai lakosság között ennek tízszerese az előfordulása. Évente 1 millió ember fertőződik meg Európában, és 14 millió krónikus beteg él ebben a régióban.

    Hirdetés

    Kevesen oltatják be magukat

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Van mitől félnünk? Van. Jogos és szükséges szólni róla? Mindenképpen. De miért a kampány? Dr. Makara Mihály, az alapítvány kuratora a következőképpen nyilatkozott:

    - Rendkívül fontos és aktuális témáról van szó. Közeledik a nyári szabadságok ideje, amikor az emberek útra kelnek távoli országokba is. A vírusok támadásának különösen kedvező időszak ez.

    Főként a mediterrán országokba igyekvőknek kell számolniuk a veszéllyel. Egyszerűen érthetetlen, hogy a 24 éven fölöttiek, akik számára nem kötelező az oltás, egyszerűen védtelenek a vírus ellen, holott anyagi kérdés sem lehet, hiszen néhány ezer forintért, bárki hozzájuthat az életre szóló védettséget adó oltássorozathoz. Ugyanis összesen hármat kell kapni meghatározott időközönként.

    Van tehát védőoltás, de mégsem véd, mert nem veszik igénybe. Erre akartuk, akarjuk felhívni a figyelmet. Nem éri meg kockáztatni: írásos anyagokkal, internetes információkkal, betegek és gyógyult betegek élő beszélgetéseivel támasztjuk alá, hogy a veszély nagyobb, mint bárki gondolná.  

    Alattomos vírus 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kurátor felhívta a figyelmet arra, hogy a nyár nagy kerítő, ilyenkor lazább a figyelem, a fiatalok könnyebben vállalnak alkalmi szexuális kapcsolatokat. Ezek, valamint az apróbb sérülések, a piercing, a tetoválás, a pedikűr és a manikűr, az injekciós droghasználat mind közvetítheti a fertőzést.

    Egy alattomos vírusról van szó, amely sokáig még panaszt sem okoz, csak később produkál a szervezetben tüneteket, és a betegség csak évek, sokszor évtizedek után derül ki, mikor már előrehaladott állapotban van. Igaz, ma már vannak kezelési módjai, de az élethosszig tartó gyógyszeres kezelés nem kellemes, és nem is olcsó, mindenképpen drágább, mint a védőoltással történő megelőzés.

     Az alapítvány dolga többek közt, hogy felhívja az emberek figyelmét a létező veszélyekre, illetve azok elkerülhetőségére. Napjaink újabb réme, a világot rettegésben tartó legújabb, világjárvánnyal fenyegető influenzavírus elleni védekezés felülírta a hepatitis-B kampányban bevetett figyelemfelkeltést.

    Fontos tisztában lenni a veszéllyel

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Vészhelyzetben szinte kiköveteljük a mielőbb megkapható védőoltást, de amikor egy fertőző vírus nem a mi ajtónkon kopogtat, akkor nem tartjuk fontosnak, hogy a már felfedezett és gyógyszertári forgalomban kapható védőoltást igénybe vegyük. Vagyis ami már megvan, amit bármikor megkaphatunk, az nem fontos, mindig azt sürgetjük, ami nem a mienk, ami még nem áll rendelkezésre.

    Miközben aggódva várjuk a híreket influenza ügyben, talán már nem is gondolunk arra a kampányra, amelyet egy alapítvány sok munkával, még több jó szándékkal egészségünk érdekében kezdeményezett. Pedig a hepatitis B itt marad közöttünk, lesben áll és fertőz, csak éppen egy közvetlenebb, nagyobb veszély híre elvonta, átirányította érdeklődésünket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kampányon kívül továbbra is érvényes a Májbetegek Alapítványának üzenete: ne becsüljük le a meglévő védelem lehetőségét, hiszen a tudomány csodája, hogy védőoltással elkerülhetünk bizonyos fertőző, súlyos betegségeket.

    Az egészségtudatos magatartás lényege éppen az, hogy ezeket igénybe vesszük, akkor is, ha nem kötelezően írják elő számunkra.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.29 14:34
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    Hepatitisz: szűrjük, gyógyítsuk!

    A WHO nemzetközi programjának célja a krónikus vírushepatitiszek, mint népegészségügyi probléma felszámolása 2030-ra, amihez Magyarország 2017-ben csatlakozott.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások