A hepatitis egyik, eddig nem ismert veszélye

MTI
megjelent:

A hepatitis B-vírus által fertőzött személyeknél, kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a nyirokrendszerből kiinduló egyik rosszindulatú daganatféleség, az úgynevezett non-Hodgkin-limfóma (NHL) - derítették ki amerikai és dél-koreai kutatók.

A májgyulladást kiváltó egyik kórokozóról, a hepatitis B-vírusról már korábban is ismert volt, hogy májrákot okoz. A tudósok némelyike azt is gyanította, hogy a limfóma kialakulásában is közrejátszik a vírus, ezt a sejtést igazolták vizsgálataik során az amerikai és dél-koreai tudósok, akik a The Lancet Oncology című szaklapban publikálták tanulmányukat.

A non-Hodgkin- limfóma
A non-Hodgkin-limfóma több kórfolyamatot foglal magába, az egyes típusok több szempontból is eltérnek egymástól, így különböznek az érintettek életkorában, a kezelésre adott válaszban, a folyamat agresszivitásában és a betegség várható lefolyásában. A non-Hodgkin-limfóma>>

A szerzők meggyőződése szerint, a hepatitis C-vírus is növeli a limfóma kockázatát. Eric Engels, az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének tudósa Szun Ha Dzsivel, a szöuli Jonszei Egyetem kutatójával közösen, hatszázezernél több személy adatait tanulmányozta Dél-Koreában, ahol az 1995-ös vakcinációs kampány előtt, a hepatitis B-fertőzöttség általános volt. A vizsgált kontingens 9 százalékánál, 53 ezer személynél mutatták ki a hepatitis B-fertőzést.

Tizennégy évvel később, a non-Hodgkin-limfómás betegek aránya a fertőzöttek között magasabb volt, mint a nem fertőzöttek között: az első csoportban százezer személyre 19,4 eset jutott, a másodikban 12,3.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) szerint, a vírusos eredetű hepatitisz (májgyulladást) a májrák legfőbb kiváltó oka. E kórokozó egyikével, a hepatitis B-vírusával világszerte 350 millió embert fertőződött meg. A vírus évente 340 ezer új májrákos megbetegedést okoz, és 500.000-1,2 millió emberi életet követel. A kutatók szerint, a hepatitis B és C vírusa a limfóma kockázatát, a fertőzést leküzdeni igyekvő immunrendszer "túlpörgetésével" növeli.

A non-Hodgkin- limfóma

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért. A hepatitis C vírussal együtt a betegség az egész világon elterjedt. A WHO adatai szerint 170 millió fertőzöttről tudnak világszerte. A vírus testnedvek, elsősorban vér útján fertőz. Spermával és anyatejjel történt fertőzésekről is tudunk, de ez nagyon ritka. A hepatitis B-vírusnál sokkal kevésbé fertőzőképes. A vírust hordozó anya nem veszélyezteti újszülöttjét, ilyen eredetű megbetegedést eddig nem észleltek.

  • Intravénás kábítószer-élvezők. A közhiedelemmel ellentétben nem a közös tű, hanem a közös fecskendő használata (az abban megmaradt fertőzött vér) jelent komoly kockázatot ebben a csoportban. A kábítószer-élvezők 50-90 százalékánál mutatható ki HCV-fertőzöttség.
  • A nemi úton történő fertőződés viszonylag ritka, de nem kizárható. A kórokozó az apró, akár szemmel nem is látható nyálkahártyasérüléseken keresztül bekerülhet a véráramba. Fokozottan veszélyeztetettek, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.
  • Veszélyforrást jelentenek a közös használatú, nem kellően tisztán tartott és apró serülést könnyen okozó eszközök (akupunktúrás és tetováló eszközök, manikűrkészlet, borotva, fogkefe). A fertőzöttek közvetlen családtagjai (közös használati tárgyak). Vérvétellel a májfunkciót ellenőrző adatok eltéréseiből lehet következtetni májgyulladásra. Amennyiben a gyanú felmerül, a HCV örökítőanyagának, fehérjéinek, illetve a vírus ellen termelődött ellenanyagoknak kimutatásával lehet a fertőződésről megbizonyosodni.

Bővebben a Hepatits-C fertőzésről>>

(MTI)

Cikkajánló

Hepatitis C

Dr. Horváth Balázs, Dr. Árki Ildikó
Hepatitis
Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.