• Hepatitis B-fertőzés és a szoptatás

    Dr. Szimuly Bernadett
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    A világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése, a hepatitis B akár várandós édesanyákat is megtámadhat. Ebben az esetben méhükben hordott gyermekük is veszélyeztetett, azonban megfelelő védőoltással és orvosi közbeavatkozással a súlyosabb következmények elkerülhetőek.

    A hepatitis B vírus a fertőző májgyulladás egyik kórokozója. Parenteralis úton terjed, vagyis például fertőzött tűszúrással, vérkészítményekkel, szexuális kontaktussal. A fertőzés nagy arányban tünetmentesen zajlik, így a fertőzött személyek jelentős százaléka nem tud betegségéről, ami megnöveli a kórokozó továbbadásának veszélyét.

    A fertőzés tünetei közé tartoznak: a kezdeti stádiumban hőemelkedés, rossz közérzet, émelygés, hasmenés. Később jelenhet meg a máj érintettségét jelző sárgaság, a vizelet sötétté válik. Természetesen a fertőzést laboreredmények is jelzik, utalnak a betegség súlyosságára is. 

    Hirdetés

    Májgyulladásos betegek táplálkozása

    A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ezért a megbetegedések során ezek a létfontosságú funkciók károsodhatnak. Májgyulladásos betegek táplálkozása

    A későbbiekben, ha a fertőzés aktivitása nagy, létrejöhet májzsugorodás, ennek talaján pedig kialakulhat a máj rosszindulatú daganata is. A hepatitis B diagnosztikájában a klinikai tüneteken túl segítséget jelentenek bizonyos vírus-antigének, illetve az ezek ellen termelődött antitestek. Magyarországon a terhesek hepatitis B vírussal való fertőzöttségének vizsgálata a rutin terhesgondozás része, a 16. héten végzik.

    Az újszülött védelmében

    Amennyiben az eredmény pozitív (vagyis az anya hordozza a vírust), abban az esetben a szülés után az újszülött oltása szükséges. Mivel a magzat leggyakrabban a szülés során fertőződik, a vírus terhesség alatti átadása igen ritka. Az újszülött a szülés után 12 órán belül hepatitis B ellen védő immunoglobulint kap, majd egy héten belül védőoltásban részesül. Ezt később ismételni szükséges. A baba és az anya elkülönítésére nincs szükség.

    A szoptatásnak sincsen akadálya abban az esetben, ha az újszülött megkapta a szükséges oltásokat. Ezzel kapcsolatban történtek vizsgálatok, amelyek megerősítették azt, hogy a szoptatás nem növeli a baba fertőződésének valószínűségét, emiatt ezeket az újszülötteket sem szabad megfosztani az anyatej jótékony hatásától.

    Ha az anya nem állt gondozás alatt a terhesség során, vagy nem tudja igazolni, hogy nem vírushordozó, az újszülött oltását a szülés után el kell kezdeni.

    Dr. Szimuly Bernadett, általános orvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    Módosítva: 2016.10.25 13:11, Megjelenés: 2016.10.25 13:11
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Gyermekágyi pszichózis esetén sürgősen kezelni kell a kismamát

    A gyermekáldás az élet legnagyobb csodája. Szülés után, amikor otthonában erősödik a kismama, de el kell látnia a csecsemőjét, éjjel többnyire háromóránként felébred a baba szoptatásához, ha szükséges, pelenkát cserél, ha sír a kicsi, ringatja, vagy ha a szelek bántják a babát, simogatja a pocakját.

    Miként élik meg a várandós kismamák a koronavírus-járvány időszakát?

    Az áldott állapot a nők életében semmihez nem hasonlítható csoda, amit némi bizonytalansággal, kisebb szorongással, aggodalommal élnek meg akkor is, ha nem fenyeget a koronavírus-világjárvány.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    A hepatitis D-fertőzés okai, tünetei, kezelése és megelőzése

    A hepatitis D a máj hepatitis D-vírusfertőzés által okozott gyulladását jelenti. A fertőzés károsítja a májsejteket és megzavarja a szerv működését. A hepatitis D vírus (HDV) akkor tudja megfertőzni a szervezetet, ha egyidejűleg vagy korábban az egyén hepatitis B vírussal (HBV) is megfertőződik/megfertőződött. A hepatitis D vírus ugyanis csak a B vírus segítségével képes szaporodni, annak fehérjeburkában megbújva.

    "Egy kollégám hepatitises. Mire kell figyelnem?" - Az orvos válaszol

    "Egy kollégám hepatitises. Mire kell figyelnem?" - Válogatás a WEBBeteg orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A tüdő vitaminja
    A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások