Hepatitis B-fertőzés és a szoptatás

Dr. Szimuly Bernadett
Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

A világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése, a hepatitis B akár várandós édesanyákat is megtámadhat. Ebben az esetben méhükben hordott gyermekük is veszélyeztetett, azonban megfelelő védőoltással és orvosi közbeavatkozással a súlyosabb következmények elkerülhetőek.

A hepatitis B vírus a fertőző májgyulladás egyik kórokozója. Parenteralis úton terjed, vagyis például fertőzött tűszúrással, vérkészítményekkel, szexuális kontaktussal. A fertőzés nagy arányban tünetmentesen zajlik, így a fertőzött személyek jelentős százaléka nem tud betegségéről, ami megnöveli a kórokozó továbbadásának veszélyét.

A fertőzés tünetei közé tartoznak: a kezdeti stádiumban hőemelkedés, rossz közérzet, émelygés, hasmenés. Később jelenhet meg a máj érintettségét jelző sárgaság, a vizelet sötétté válik. Természetesen a fertőzést laboreredmények is jelzik, utalnak a betegség súlyosságára is.

Májgyulladásos betegek táplálkozása

A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ezért a megbetegedések során ezek a létfontosságú funkciók károsodhatnak. Májgyulladásos betegek táplálkozása

A későbbiekben, ha a fertőzés aktivitása nagy, létrejöhet májzsugorodás, ennek talaján pedig kialakulhat a máj rosszindulatú daganata is. A hepatitis B diagnosztikájában a klinikai tüneteken túl segítséget jelentenek bizonyos vírus-antigének, illetve az ezek ellen termelődött antitestek. Magyarországon a terhesek hepatitis B vírussal való fertőzöttségének vizsgálata a rutin terhesgondozás része, a 16. héten végzik.

Az újszülött védelmében

Amennyiben az eredmény pozitív (vagyis az anya hordozza a vírust), abban az esetben a szülés után az újszülött oltása szükséges. Mivel a magzat leggyakrabban a szülés során fertőződik, a vírus terhesség alatti átadása igen ritka. Az újszülött a szülés után 12 órán belül hepatitis B ellen védő immunoglobulint kap, majd egy héten belül védőoltásban részesül. Ezt később ismételni szükséges. A baba és az anya elkülönítésére nincs szükség.

A szoptatásnak sincsen akadálya abban az esetben, ha az újszülött megkapta a szükséges oltásokat. Ezzel kapcsolatban történtek vizsgálatok, amelyek megerősítették azt, hogy a szoptatás nem növeli a baba fertőződésének valószínűségét, emiatt ezeket az újszülötteket sem szabad megfosztani az anyatej jótékony hatásától.

Ha az anya nem állt gondozás alatt a terhesség során, vagy nem tudja igazolni, hogy nem vírushordozó, az újszülött oltását a szülés után el kell kezdeni.

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Laktációs Ambulancia segíti a...

Ingyenes tanácsadással várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs...

Hirtelen csecsemőhalál szindróma

Hirtelen csecsemőhalálról (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) akkor beszélünk, ha az a megelőzően teljesen jó egészségi állapotban lévő...

Fertőzések a terhesség alatt

Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

"Egy kollégám hepatitises. Mire kell...

"Egy kollégám hepatitises. Mire kell figyelnem?" - Válogatás a WEBBeteg orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.