"Egy kollégám hepatitises. Mire kell figyelnem?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Egy kollégám hepatitises. Mire kell figyelnem?" - Válogatás a WEBBeteg orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

Kedves Kérdező!

Sokmindentől függ a hepatitis B vírus terjedése. Elsősorban vérrel terjed, kisebb arányban azonban a testfolyadékok, így a nyál is fertőzhetnek.

Fontos a szexuális kontaktus szerepe. A fertőző személy aktuális állapota is számít, hogy éppen milyen mennyiségű aktív vírus van a szervezetében, a vérkeringésben.

Ha már kikerült a környezetbe, a vírusnak át kell jutnia a szervezet védő határain, tehát bőr-vagy nyálkahártya sérülés kell, igaz ez lehet nagyon apró is.

Az is igaz, hogy gyakran nehéz nyomon követni, hogyan jött létre a fertőzés, tehát valóban nem árt bizonyos óvatosság a leírt "nyálas" tevékenységek kapcsán.

Kézfogással nem terjed...

A hagyományos kontaktusok, pl. a kézfogás nem veszélyes, hiszen ellenkező esetben nem létezne HBV mentes ember.

A hepatitis A

A HBV krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója (a hepatitis C vírus mellett). A világon évente hatmillió ember hal meg a HBV okozta kór szövődményében, májzsugorban vagy májkarcinómában, hazánkban a vírushordozók aránya 0,5-1 százalék közötti.
Mit kell tudni a hepatitis B fertőzésről>>

Kiváló védőoltás van HBV ellen, ami 13-14 éves korban ma már kötelező, de fakultatíve bárki bármikor beadathatja magának és akkor semmi aggódnivaló nem marad.

A lakosság fertőzöttsége 1 százalék körüli, úgyhogy ahelyett, hogy árgus szemmel figyeljük, hogy ki a pozitív és hogyan viselkedik, célszerű magunkat védeni, mert könnyen előfordulhat más fertőzött is a környezetünkben, akiről nem tudunk.

A HBV fertőzöttség ténye egyébként mindenkinek a saját magánügye, orvosi titka, nem kötelessége a környezete tudomására hozni, éppen azért, mert hagyományos, hétköznapi érintkezés útján nem terjed.

Oltassa be magát és emelkedjen felül a problémán! Az USA-ban és sok fejlett országban újszülöttkorban mindenki megkapja ezt a védőoltást.

(WEBBeteg/ Dr. Gócs Viktor, infektológus)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Majomhimlő - újabb hét embernél...

Újabb hét embernél igazolták a majomhimlőfertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó...

Emelkedik a szennyvizek koronavírus...

A kommunális szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat.

Hepatitis B

A hepatitis B a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése: a Föld népességének mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során...

Májgyulladás - Okok, tünetek és...

Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás...

A hepatitis D-fertőzés okai...

A hepatitis D a máj hepatitis D-vírusfertőzés által okozott gyulladását jelenti. A fertőzés károsítja a májsejteket és megzavarja a szerv...

A hepatitis E-fertőzés okai és...

A Hepatitis E vírussal való megfertőződés a máj akut gyulladását okozza. Cikkünkben a betegség okairól és tüneteiről olvashat.

Hepatitis B-fertőzés és a szoptatás

A világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése, a hepatitis B akár várandós édesanyákat is megtámadhat. Ebben az esetben méhükben hordott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.