Miért fordul elő szívdobogásérzés, szédülés vagy ájulás a COVID után?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

Sok tünetről számoltak be a COVID utáni időszakban, és ezeknek a tüneteknek több oka is lehet. A súlyos fáradtság gyakori a koronavírus-fertőzés után, csakúgy, mint bármely súlyos betegség után. Emellett azonban hasonlóan gyakori tünet a koronavírustól hosszú távon szenvedőknél a szívdobogásérzés, a szédülés vagy akár az ájulás is.

Ezen problémák bármelyike összefügghet a szívvel, de más tényezők is okozhatják.

POTS a COVID-19 fertőzés után

A COVID-ból felépülő emberek néha a POTS (poszturális orthosztatikus tachycardia szindróma) néven ismert állapot tüneteit mutatják. A rendszerint fertőzések kiváltotta állapot felálláskor szapora szívverést, és szédülést okozhat. A leggyakoribb tünetek: a szédülés, a szívdobogásérzés (a szívverés tudatosult érzése) és a fáradtság, de okozhat agyködöt („brain-fog”) és egyéb tünetekhez is vezethet.

A POTS azonban – az elsődleges hiedelmekkel ellentétben nem közvetlenül szívprobléma, hanem neurológiai, amely az idegrendszernek azt a részét érinti, amely szabályozza a szívritmust és a véráramlást.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy pontosan milyen kapcsolat van a koronavírus-fertőzés és a POTS között. Vannak bizonyos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a COVID-19-et okozó koronavírus poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómának (POTS) nevezett állapotot is kiválthat a long-COVID-ban szenvedő betegeknél, vagyis azoknál az embereknél, akik felépültek a kezdeti betegségből, de még mindig tartós, elhúzódó tüneteket tapasztalnak.

Mi is az a POTS? Mi történik?

A POTS egy kimerítő, legyengítő állapot, amely miatt a szíve percenként legalább 30 ütéssel felgyorsul, miután ülésből vagy fekvésből álló helyzetbe kerül. Ez akkor fordul elő, ha a szervezet autonóm idegrendszere, amelynek automatikusan működnie kell, nem tudja szabályozni a vérnyomást és a pulzusszámot, hogy kompenzálja a testtartás megváltozását.

POTS esetén felállásnál ez a kompenzáció néha akár 10 percig is eltarthat. Ez idő alatt az érintettek szédülhetnek, legrosszabb esetben akár el is ájulhatnak.

Az orvosi folyóiratokban számos esetjelentés jelent meg olyan emberekről, akiknek a koronavírus-fertőzést követően folyamatosan tüneteik voltak, és néhányuk POTS-ban szenvedett. Ez az állapot azért fordul elő, mert a test nem működik megfelelően a vérnyomásesés elkerülésére felállásnál. Normális esetben felülés vagy felállás esetén a gravitáció a vér egy részét lefelé áramoltatja, ami vérnyomásesést okozhat. Szervezete ilyenkor úgy reagál, hogy megakadályozza a vérnyomás csökkenését az erek szűkítésével és a pulzusszám enyhe növelésével. POTS esetén viszont ezek az automatikus változások nem történnek meg. Amikor az érintett függőleges helyzetbe kerül – felül vagy feláll –, a szív és az agy vérellátása csökken, és a szív gyorsabban kezd verni, hogy ezt kompenzálja. Ilyenkor a beteg szívdobogásérzést és szédülést tapasztalhat egyidejűleg.

Miért alakul ki a szédülés?

Ha szívritmuszavara van, ami miatt a szíve túl gyorsan vagy túl lassan ver, szédülést érezhet. Ez azért történik, mert a szíve nem képes hatékonyan pumpálni a vért a túlzottan gyors vagy lassú pulzusszám esetén. A nem hatékony pumpálás csökkenti a vérnyomást, így csökken az agyba jutó vér mennyisége.

A szédülés érzése az agy megfelelő vérellátása hiányának az eredménye. Ha a vérnyomása túlságosan leesik – például POTS esetén is –, úgy érezheti, hogy hamarosan elájul. Ezt az érzést preszinkópiának nevezik. A syncope az átmeneti eszméletvesztés (ájulás) orvosi kifejezése.

Mikor nem az aritmia okozza a szédülést?

A szédülést az aritmiától, vagy a POTS-tól eltérő állapotok is okozhatják. Emiatt ha kivizsgálásra kerül a sor, orvosa megpróbálja kideríteni, hogy szédülését szívbetegség, gyógyszer vagy egyéb dolog okozza-e.

A szédülés egyéb okai közé tartozik a hiperventiláció, a pánikrohamok vagy szorongásos rohamok (melyek akár ördögi körként a korábbi rosszullétek ismétlődésétől való félelem miatt is kialakulhatnak), a hosszan tartó állás, valamint a hányás vagy hasmenés okozta túlzott folyadékvesztés.

A szívbetegségek kezelésére használt gyógyszerek közül egyesek, mint például a béta-blokkolók, a kalciumcsatorna-blokkolók, az angiotenzinkonvertáló enzim (ACE) gátlók és a vízhajtók nem megfelelően beállított kezelés esetén egyes esetekben túlzottan csökkenthetik a vérnyomást és szédülést okozhatnak. Általánosságban elmondható, hogy a gyógyszer okozta szédülés gyakran röviddel felállás után jelentkezik a felállás közben fellépő vérnyomásesés miatt (ortosztatikus hipotenzió). Ennek az állapotnak az elkülönítése differenciáldiagnosztikailag fontos a POTS-tól.

Ezzel szemben, ha panaszait rendetlen szívverés vagy aritmia okozza, szédülés akkor is előfordulhat, ha Ön ül vagy hanyatt fekszik.

Ezért minden esetben tartózkodjon az öndiagnózistól, és ha rendetlen szívverésérzést, heves szívdobogást, vagy szédülést, ájulásérzést tapasztal, keresse fel kezelőorvosát.

Hogyan kapcsolódik a POTS a COVID-19-hez?

A POTS-t számos dolog kiválthatja, például fertőzés vagy akár műtét. De úgy tűnik, hogy leggyakrabban vírusok vagy baktériumok váltják ki, és egyes tudósok szerint a koronavírus is köztük lehet, mivel jónéhány COVID-19-ből felépült embernek POTS-szerű tünetei vannak. Ilyenek például:

 • Gyorsabb pulzusszám enyhe aktivitásnövekedés esetén is
 • Gondolkodási zavar (agyköd)
 • Szédülékenység
 • Fejfájás
 • Hányinger és hányás
 • Extrém fáradtság, amely nem múlik el (súlyos krónikus fáradtság).

Ki szenvedhet POTS-tól?

Úgy tűnik, hogy bárkinél, aki átesett a koronavírus-fertőzésen, kialakulhat a POTS, függetlenül attól, hogy a vírus kezdetben súlyos vagy enyhe tüneteket okozott. De vannak olyan esetek, amelyek – úgy tűnik, hogy – növelik a COVID utáni POTS kockázatát, bár a kutatások még jelenleg is folynak. Ezek közé a hajlamosító tényezők közé számos koronavírus-fertőzés előtti előzmény is tartozik. Ilyenek az:

 • Agyrázkódás
 • Szédülés, szédülékenység
 • Fejfájás vagy ájulás az anamnézisben
 • Palpitáció, vagy egyéb szívritmuszavarok (például extra ütések, sinus tachycardia stb.).

Úgy tűnik ezeken felül, hogy autoimmun folyamatok szintén szerepet játszhatnak a POTS kialakulásában. Ezt a feltételezést indokolja, hogy a POTS-ban szenvedő betegeknél általában magasabb azon autoimmun markerek aránya, amelyek például a pajzsmirigybetegség, a rheumatoid arthritis és a cöliákia esetében is kórjelzőek. Mivel önmagában a COVID-19 is oka lehet ennek az autoimmun válasznak, további vizsgálatokra van szükség a differenciáláshoz.

Mit tud tenni, ha a POTS tüneteit tapasztalja magán?

Rövid távon, ha szédülni kezd vagy ájulásérzete van, azonnal üljön le vagy feküdjön le. Amikor már elég jól érzi magát ahhoz, hogy felkeljen, lassan és óvatosan tegye, hogy a testének legyen ideje alkalmazkodni a testhelyzet megváltoztatásához. Kérjen segítséget környezetétől, ha szüksége van rá.

Ezután feltétlenül beszéljen orvosával, ha a fenti tünetek bármelyikét észlelte magán. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha átesett (vagy ha gyanítja, hogy átesett) a koronavírus-fertőzésen.

Hogyan diagnosztizálják az orvosok a COVID utáni POTS-t?

Az orvosok még nem ismerik a hosszú távú COVID-19 minden lehetséges hatását. Éppen ezért a diagnózis felállításához orvosa először megpróbálja kizárni a tüneteinek egyéb okait. Például a koronavírus vérrögöket vagy hegesedést is okozhat a tüdejében. Ezek a POTS-hoz hasonló tüneteket okozhatnak, de eltérő kezelést igényelnek.

Miután orvosa kizárt más kórokokat, valószínűleg egy szakemberhez (például neurológushoz) irányítja, aki képes diagnosztizálni a POTS-t.

Sokan, akik ettől az állapottól szenvednek, jellemzően arról számolnak be, hogy sok időbe telt, mire megkapták a diagnózist.

A Royal College of Physicians (RCP, brit szakmai tagság, amelynek célja az orvosi gyakorlat fejlesztése, elsősorban az orvosok vizsgákkal történő akkreditációja révén) útmutatást adott ki az orvosok számára, amelyek az ortosztatikus (függőleges testhelyzettel kapcsolatos) problémákat – beleértve a POTS-t is – a hosszú-COVID tüneteiként ismerik el.

Az RCP azt javasolja az orvosoknak, hogy a légszomjat, szívdobogásérzést, fáradtságot, mellkasi fájdalmat és ájulást tapasztaló betegeket gondosan ellenőrizzék ortosztatikus problémák szempontjából is. Ez magában foglalja többek közt az aktív állásteszt elvégzését, amely során mérik a páciens pulzusszámának és vérnyomásának változásait, miután fekvő helyzetből álló helyzetbe került.

Hogyan kezelik az orvosok a COVID utáni POTS-t?

Noha a POTS-ra önmagában nincs gyógymód, diétával, testmozgással és gyógyszeres terápiával kezelhető. A kutatók szerint fontos a pontos diagnózis felállítása, hogy a betegeket kezelni tudják, és megfelelő tanácsokat kapjanak a tüneteik kezelésével kapcsolatban.

A kezelés a tünetek természetétől, a beteg életkorától és általános egészségi állapotától is függ. Pontos diagnózis felállítása után orvosa javasolhatja, hogy igyon sok vizet, használjon több sót az étrendjében (bár még alacsony vérnyomás esetén sem ajánlott túlzásba vinni a sózást!), vagy akár kompressziós harisnya hordását is, utóbbit azért, hogy megakadályozza a folyadék felgyülemlését a lábaiban.

Ezenkívül orvosa különféle gyógyszereket írhat fel vagy javasolhat a tüneteknek függvényében. A teljesség igénye nélkül például: pulzusszám csökkentésére alkalmas gyógyszereket, kiegészítő vitaminokat, egyes esetekben szorongásoldókat, vagy egyéb akár vény nélkül kapható gyógyszereket a következményes fejfájás kezelésére.

Egyes kutatások azt vizsgálják, hogy bizonyos immunterápiák alkalmasak lehetnek-e további kezelésre.

Mikor forduljon feltétlenül orvoshoz, ha szív-érrendszeri tüneteket tapasztal a koronavírus-fertőzés után?

Hívja a 112-t (mentőket) hirtelen fellépő légszomj esetén, vagy ha légszomj mellett az oxigénszaturációja 92% alatt van, esetleg ha ajkai vagy arca kékes árnyalatot ölt.

Akkor is a mentőket értesítse, ha súlyos mellkasi fájdalma van, melyet hányinger, légszomj, szédülés vagy izzadás kísér, illetve hirtelen fellépő mellkasi fájdalom, különösen öt percnél tovább tartó légszomj esetén.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos


Felhasznált irodalom:

 1. COVID-19 and POTS: What You Should Know (WebMD)
 2. Johns Hopkins Medicine: “Diagnosing Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome,” “COVID-19 and POTS: Is There a Link?”
 3. Kaiser Family Foundation: “Little-Known Illnesses Turning Up in Covid Long-Haulers.”
 4. Stanford Health Care: “Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome (POTS).”
 5. Immunologic Research: “Postural orthostatic tachycardia syndrome (POTS) and other autonomic disorders after COVID-19 infection: a case series of 20 patients.”
 6. Heart Rhythm Problems: Symptoms (University of Michigan Health, Michigan Medicine)
 7. Heart Problems after COVID-19 (Johns Hopkins Medicine)
 8. Long Covid: the symptoms and tips for recovery (BHF)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.