Ájulás téma

Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

Elsosegely.hu - 2022-09-25 17:33
Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen tünetekre érdemes odafigyelni? Hogyan segíthetünk eszméletét vesztett embertársunkon?

Hirtelen eszméletvesztés - Nem biztos, hogy a meleg az oka

Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta - 2022-07-23 09:33
Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az eszméletvesztés akár szívprobléma tünete is lehet.

A hőkollapszus - Mit tegyünk az ájult emberrel?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-06-29 12:33
Magyarországon a forró nyári napok megszaporodása miatt egyre több a hőártalommal kapcsolatos esetek száma, amelyek közül a leggyakoribb - gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősek esetében is - a nagy meleg miatt bekövetkező ájulás.

A sápadtság lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus - 2022-05-21 17:03
A sápadtság kialakulhat lassan, fokozatosan, de bizonyos esetekben az egészséges arcpír igen rövid időn belül ijesztően halovánnyá is válhat. Beszélhetünk krónikus, illetve akut formáról. Összegyűjtöttük, hogy milyen betegségekre, egészségügyi elváltozásokra utalhat a sápadtság.

Miért fordul elő szívdobogásérzés, szédülés vagy ájulás a COVID után?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-02-22 14:33
Sok tünetről számoltak be a COVID utáni időszakban, és ezeknek a tüneteknek több oka is lehet. A súlyos fáradtság gyakori a koronavírus-fertőzés után, csakúgy, mint bármely súlyos betegség után. Emellett azonban hasonlóan gyakori tünet a koronavírustól hosszú távon szenvedőknél a szívdobogásérzés, a szédülés vagy akár az ájulás is.

Az ájulás (syncope) lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika - 2022-01-12 11:03
A syncope rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre.

A hirtelen vérnyomásesés időseknél halált is okozhat

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-12-03 22:21
Holland kutatók szerint az ortosztatikus hipotónia (a hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés) nevű állapot idős embereknél növeli a szívkoszorúér megbetegedések és a halálozás kockázatát.

Mit tegyünk, ha valaki elájult?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2018-12-30 10:06

Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll.

A kiváltó ok az egészen egyszerű, könnyen kezelhetőtől a súlyos elváltozásig sok minden lehet. Talán leggyakrabban az oxigénhiány váltja ki, sokáig történő egyhelyben állás, nem szellőző helyiségben való tartózkodás.

Ájuláshoz vezethet a vércukorszint csökkenése, ha például reggeli nélkül indulunk útnak. További gyakori okok közt szerepel a terhesség kezdeti jele, vérszegénység, undor vagy ijedtség. A súlyosabb okok közt a lassú vérvesztést említenénk meg.

Az ájulást megelőző tünetek

Az ájulás leggyakoribb tünete a sápadt bőr, gyengeség, szédülés, émelygés. Ezt imbolygás és legvégső esetben összeesés követi.

Ijesztő rohama volt a páromnak - Mit tegyek? Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - 2018-03-18 16:04
A páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt, soha nem volt még ilyen neki, és soha nem láttam még ilyet! Nagyon megijedtem! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Banális ájulás gyermekeknél és fiataloknál - Mi okozhatja?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2018-03-12 14:55
Főként serdülőkorban, de kisebb gyermekkorban is előfordulhat az ájulásos rosszullét. Ilyenkor az egyébként egészséges gyermek elsápad, elszédül és elsötétül előtte a világ. Ha nem ül, fekszik le azonnal, akkor eszméletlenül esik össze, amely állapot pár másodperctől egy-két percig is eltarthat.

Ájulás: szívbetegség, pánik, vérszegénység?

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus - 2014-09-27 20:11
Tisztelt Doktornő! Sokszor elájulok a tömegben. Mi lehet az oka? Talán vitaminhiány? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Félévente kétszer, háromszor is előfordul, hogy elveszítem az eszméletemet, legtöbbször álló helyzetben ájulok el. Ilyenkor izzad az egész testem. Mi okozhatja ezt? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina alapvetően biztonságos, de emelheti az ájulás és a bőrfertőzések kockázatát röviddel az oltás után - állapították meg a Kaiser Permanente amerikai magán-egészségbiztosító kutatói tanulmányukban, amelynek elkészítését a vakcinát gyártó Merck gyógyszercég támogatta.
Egyik reggel a barátom megvágta a kezét, ezt követően rosszul lett és elájult. Én nagyon megijedtem, mert előtte sosem láttam így. Azt mondta, ő gyakran elájul a vér látványától. Hogyan tudnék neki segíteni és ezzel a tudattal élni, azóta nagyon félek! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Ájulás nevetés miatt

MTI - 2012-04-22 11:07
A 25 éves brit Kelly Timson van, hogy egy nap alatt 20 alkalommal is meglepetésszerűen elalszik, ezért mindig felügyel rá vagy az anyja, vagy a fivére. Elaltatásához elég, ha valaki elmond egy viccet, olyat persze, amely önkéntelenül megkacagtatja a nőt, és ő máris elájul.

Ha valaki nem eszik, és kórházba kerül, mit csinálnak vele?

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2014-02-11 00:37
Jó estét! Szeretnék érdeklődni, hogy picit tisztábban lássam a dolgokat. Egy barátomat nagy lelki stressz érte. Depressziós lett, napokig nem evett és nem ivott, csak alkoholt. Megállás nélkül sírt, és akárhogy próbáltunk ételt tömni belé, nem ev

derékgyengülés, füldugulás

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2013-03-04 17:34
Tisztelt Doktor/Doktornő! Kérdésem a huzamos ideig álldogálós, járkálós munkára vonatkozó, mikor másfél, 2 óra folytonos biztonsági őri munka után előjön a derékzsibbadás, majd füldugulás. Ha húzom halasztom, és nem lehet leülni, tovább romlik az

Ájulás

Orvos valaszol - Dr. Bene Orsolya - 2011-09-22 15:59
ma hajnalban 19 éves lányom felébredt, hogy rossz szájíze van és igyon, de az i rosszul lett sápadt és szédült volt, majd egy pillanatra elájult, feltudtam mosdatni majd jobban lett.Sajnos a vérnyomását 2 órával később mértem ami 116/56/66. Tisztelt

Ájulás

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-04-23 16:49
Lányom a fürdőben elájult.kórházban a CT nem mutatott semmit a vérnyomása 158/120 volt. egyszer 14 évesen volt, hasonló helyzetben és kettő hónap múlva, mikor ismét rosszul lett megműtötték cisztával. Most mi történhetett?

Lehet ez más, mint a cukorbetegség?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-03-04 13:58
Tisztelt Cím! Pár hónappal ezelőtt egy borzasztóan levegőtlen szórakozóhelyen, miután kijöttem a levegőre, rosszul lettem és elvesztettem az eszméletemet. Ez a rosszullét megismétlődött pár hónap múlva egy ismerőstől hazafelé tartva járművekről tö

Elájulás

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010-02-22 09:24
Tnap elájultam 16évesen. Úgy kezdödöt ezaz egész h már fájt a hasam és tudtam h valami nincs rendbe Elmentem fürdözni meleg vízbe és hideg vízet ittam közbe. Miután kijöttem tudtam h valami nincs rendbe léptem 4t majd össze estem Holt fehér volta

Pillanatnyi eszméletvesztés

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-02-06 13:17
Tisztelt Doktornő/Úr 13 hetes terhes vagyok és 2 napja történt, hogy vásárlás közben egy pár másodpercre elveszitettem az eszméletemet és összecsuklottam. Mikor magamhoz tértem, már egy széken ültem és azota is töbször visszatérő fejfájásom van. Kérd