Tartós szívbetegséget is okozhat a gyermekkori koronavírus-fertőzés

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A feltételezhetően COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható sokszervi gyulladás (multiszisztémás gyulladásos szindróma, azaz MIS-C) a gyermekeknél akár olyan mértékben károsíthatja a szívet, hogy szükségessé válhat az élethosszig tartó megfigyelés és adott esetben kezelés.

A fentieket állítja a Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjában kutató dr. Moreira a Lancet folyóiratban megjelent tudományos közleményében.

Az esettanulmányok azt is mutatják, hogy a MIS-C három-négy héttel a tünetmentes COVID-fertőzés után figyelmeztetés nélkül lecsaphat a látszólag egészséges gyermekekre. “Ez ijesztő. Lehet, hogy a gyermekeknek nincsenek tüneteik, senki sem tudta, hogy betegek, de néhány héttel később kialakulhat ez a túlzott gyulladás a szervezetükben" - mondta Dr. Moreira.

Részletesen Ritka COVID-komplikáció gyerekeknél: a MIS-C

A kutatás részletei

A csapat 662 MIS-C esetet tekintett át világszerte. Közülük a gyermekek 71 százaléka került intenzív osztályra, 60 százalékuknál sokk jelentkezett. A kórházban való átlagos tartózkodási idő 7,9 nap volt. 100 százalékuk volt lázas, 73,7% hasi fájdalomban vagy hasmenésben szenvedett, 68,3% hányt.

A gyermekek 90 százalékának volt echokardiogram vizsgálata, amelyek közül 54% kóros állapotot mutatott. A szívet ért elváltozások a következőek voltak: a szív koszorúereinek tágulata, a szív pumpa funkciójának romlása, a legsúlyosabb szövődmény a koszorúerekben lokálisan keletkező kiboltosulás. A gyermekek 22,2 százaléka igényelt gépi lélegeztetést, 4,4 százalékuknak szüksége volt a testen kívüli membrán oxigenizációra (ECMO) és 11 gyermek meghalt.

A MIS-C veszélyei

"Ez egy új gyermekkori betegség, amely feltételezések szerint összefüggésben áll a SARS-CoV-2-vel"-mondta Dr. Moreira. "Halálos lehet, mert több szervrendszert érint. Legyen szó a szívről és a tüdőről, a gyomor-bélrendszerről vagy a neurológiai rendszerről, annyi különböző arca van, hogy komoly kihívást jelent az orvosok számára."

A MIS-C-ben tapasztalható gyulladás mértéke meghaladja két hasonló gyermekbetegség, a Kawasaki- és a toxikus sokk szindrómában fellépő gyulladás szintjét. Ez a megbetegedés katasztrofális azoknak a szülőknek a számára, akiknek korábban egészséges gyermekük volt. Jó hír azonban, hogy a betegség kezelésében hatékony a Kawasaki-szindrómában is alkalmazott immunoglobulin és kortikoszteroid terápia.

Az esettanulmányokból az is kiderült, hogy a MIS-C-ben szenvedő kis betegek csaknem fele valamilyen alapbetegségben, krónikus betegségben szenvedett, és közülük minden második elhízott vagy túlsúlyos volt. "Általában mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél azt látjuk hogy az elhízás rosszabb kimenetellel párosul" - mondta Dr. Moreira. A korábban egészséges gyermekeknél nagyon kis százalékban alakul ki MIS-C COVID-19 fertőzés után.

"A bizonyítékok azt sugallják, hogy a MIS-C-ben szenvedő gyermekek hatalmas szívgyulladásban és potenciális szövetkárosodásban szenvednek és ezeket a gyerekeket szorosan követnünk kell, hogy megértsük, milyen következményei lehetnek hosszú távon"- tette hozzá.

A COVID-19 és a gyerekek

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
Forrás: Post-COVID syndrome severely damages children's hearts (ScienceDaily)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos, gyermekgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.