Ellenálló szuperbaktérium terjed a kórházakban

Szerző: Független Hírügynökség

Egyre jobban terjed a kórházakban egy újabb szuperbaktérium, az Acinetobacter baumannii, és rendkívül nehéz védekezni ellene, hívja fel a figyelmet egy görög tanulmány, amely kedden jelent meg a Lancet című brit orvosi hetilapban.

Az előfordulások csaknem egyharmadában az Acinetobacter baumannii nem reagál a korszerű antibiotikumokra.

A szerzők idéznek egy 2004-es tanulmányt, amely 24 ezer amerikai esetet vizsgált meg. Eszerint a kórházban megfertőződőt betegeknek 34 százaléka meghalt. Ha a páciens intenzív osztályon kapta el az Acinetobacter baumanniit, akkor 43 százalék volt a halálozási arány.

A Lancet cikke szerint sürgős intézkedéseket kell hozni az egészségügyi intézményekben annak megállapítására, hogy mely antibiotikumok vagy kombinációik lehetnek hatásosak az Acinetobacter baumannii ellen.

Az Acinetobacter baumannii ritkán támad meg egészséges embert. Ez a szuperkórokozó az időseket vagy a valamilyen súlyos betegséggel küzdő, legyengült betegeket kedveli. Könnyen fertőződnek az operáció utáni páciensek, a géppel lélegeztetett betegek, továbbá azok, akiknek hosszú időn át van beültetett katéterük.

Az Acinetobacter baumannii gyakran okoz tüdőgyulladást, sebgyulladást vagy húgyúti fertőzést. A tanulmány szerint szigorítani kell a kórházi higiénés szabályokat, és csökkenteni a betegekkel való fizikai érintkezést.

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Majomhimlő: a tengeren túl...

Az Egyesült Államok közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt.

Ismét emelkedik a szennyvíz...

A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja.

Szuperbaktériumok - Az orvostudomány...

A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.