Szuperbaktérium téma

Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

WEBBeteg - Dr. Pék Tamás, infektológus

A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

Újabb és újabb szereket fejlesztünk, de a kórokozók ellenünk dolgoznak

WEBBeteg - V. M.

Szeptember elején a világ minden tájáról érkeztek szakemberek és orvostanhallgatók Magyarországra, hogy az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatban tanácskozzanak. A rendezvény lebonyolításáért felelős szervezet egyik tagjával, Farkas Ferenc Balázzsal beszélgettünk.

A szuperbaktériumok leküzdése - Magyar kutatók eredménye

MTA

Új, ígéretes gyógyszercélpont merült fel a baktériumok elleni küzdelemben. Az antibiotikum-rezisztencia korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Az ELTE-MTA Lendület Motorenzimológiai Kutatócsoport cikke a PNAS-ben jelent meg.

Íme a legveszélyesebb szuperbaktériumok listája

MTI

A legveszélyesebb szuperbaktériumok toplistáját állította össze az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, ezek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok óriási veszélyt jelentenek az emberi egészségre.

Antibiotikumok: a felelős használatuk életeket menthet

OEK/WHO/ÁNTSZ

Olyan szuperbaktériumok fenyegetik az emberek egészségét, amelyekre nincs vagy alig akad gyógyszer. Ezek a baktériumok ellenállnak az antibiotikumoknak és ellehetetleníthetnek olyan fontos orvosi beavatkozásokat, mint például a rákos betegek kezelése vagy a szervátültetések.

Hogyan védekezzünk a szuperbaktériumok ellen?

Orvostkeresek Egészségmagazin

Korunk embere hajlamos azt gondolni, hogy legyőztük a káros baktériumokat az antibiotikumok sokaságával.

Egyre több helyen fordul elő az igen ellenálló kórházi szuperbaktérium

Független Hírügynökség

A több antibiotikummal szemben is ellenálló kórházi szuperbaktériumot már megtalálták amerikai nyilvános strandokon is - hívták fel a figyelmet kutatók a hétvégén egy San Francisco-i tudományos konferencián.

Kórházi fertőzések: a mobiltelefonok is terjesztik

Független Hírügynökség

Az kórházi személyzet mobiltelefonjai tele vannak kórokozókkal. Sokszor még a rettegett kórházi szuperbaktérium, a gyógyszerekre nem reagáló MRSA is ott van a készülékekeken, állapították meg török kutatók.

Ellenálló szuperbaktérium terjed a kórházakban

Független Hírügynökség

Egyre jobban terjed a kórházakban egy újabb szuperbaktérium, az Acinetobacter baumannii, és rendkívül nehéz védekezni ellene, hívja fel a figyelmet egy görög tanulmány, amely kedden jelent meg a Lancet című brit orvosi hetilapban.