Antibiotikum-rezisztencia téma

Veszedelmes viszonyok: A baktériumok "nemi élete" okozza az antibiotikumrezisztenciát

WEBBeteg - B. M., fordító, Lektorálta: Bak Marianna, biológus
2021-02-18 13:03

A londoni Imperial College által végzett kutatások szerint néhány, betegséget okozó baktérium rezisztenssé válik az antibiotikumokra sajátos szaporodásuk következtében. A tanulmány segít abban, hogy a kutatók megértsék a folyamatot, mely a fertőző betegségek eredményes kezelhetőségének fenntartásában kulcsfontosságú lenne.

Veszélyes COVID-járvány-következmény - Gyógyszereknek ellenálló kórokozók terjedése

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-02-02 13:03

Amíg a COVID-19-et okozó koronavírusra figyeltünk (és összpontosít ma is a világ - teljes joggal), addig a gyógyszereknek ellenálló egyéb fertőző ágensek: más vírusok, baktériumok, gombák okozhatnak súlyos, nehezen gyógyuló fertőzéseket.

Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

WEBBeteg - Dr. Pék Tamás, infektológus
2019-09-01 15:05

A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

Óvatosan az antibiotikumokkal!

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
2018-04-19 05:21

A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

A szuperbaktériumok leküzdése - Magyar kutatók eredménye

MTA
2017-03-07 02:51

Új, ígéretes gyógyszercélpont merült fel a baktériumok elleni küzdelemben. Az antibiotikum-rezisztencia korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Az ELTE-MTA Lendület Motorenzimológiai Kutatócsoport cikke a PNAS-ben jelent meg.

Íme a legveszélyesebb szuperbaktériumok listája

MTI
2017-02-28 17:57

A legveszélyesebb szuperbaktériumok toplistáját állította össze az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, ezek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok óriási veszélyt jelentenek az emberi egészségre.

Hogyan terjednek az ellenálló baktériumok?

2015-11-18 13:15
Antibiotikum,Antibiotikum-rezisztencia,Baktérium

Az ellenálló baktériumok terjedésének visszaszorítása közös felelősségünk. Az antibiotikumok nem gyógyítják a vírus okozta betegségeket, így a náthát és az influenzát sem.

Csak akkor szedjünk antibiotikumokat, ha azt orvos írta fel, mindig fejezzük be a teljes kúrát, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat és soha ne tegyük félre vagy adjuk oda a számunkra felírt antibiotikumokat másnak.

Antibiotikumok: a felelős használatuk életeket menthet

OEK/WHO/ÁNTSZ
2015-11-18 13:11

Olyan szuperbaktériumok fenyegetik az emberek egészségét, amelyekre nincs vagy alig akad gyógyszer. Ezek a baktériumok ellenállnak az antibiotikumoknak és ellehetetleníthetnek olyan fontos orvosi beavatkozásokat, mint például a rákos betegek kezelése vagy a szervátültetések.