• Multirezisztens tuberkulózis baktérium

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

    Ugyanakkor a világ népességének nagy része él olyan földrajzi, szociokultúrális, gazdasági környezetben, ahová a modern medicina eszközeit nem képes eljuttatni.

    Hirdetés

    A tuberkulózis egyik legfontosabb rizikófaktora, pedig a legyengült immunrendszer mellett a rossz szociális körülményekben keresendő. A fertőzés terjedésének másik oka a terápiára egyre kevésbé reagáló kórokozó törzsek megjelenése.

    Tüdőtuberkulózis

    Tüdőtuberkulózis

    Növekvő ellenállóképesség, gyakori előfordulás

    Az újonnan keletkező esetek gyakorisága, és a modern orvostudománytól elzárt közösségek mellett, az erélyes kezelési sémák is növelik a kórokozó ellenállását.

    A rezisztencia (ellenállóképesség) azt jelenti, hogy a kórokozó kisebb-nagyobb mértékben ellenáll az antituberkulotikus terápiának.

    Világos, hogy az a kórokozó maradhat életben, amely a kezelésnek leginkább ellenáll, illetve annak az életképessége lesz kiemelkedő, amely a fejlődő országokban úgy képes betegséget létrehozni, hogy nem okozza nagyon gyorsan a megbetegedett személy halálát. Így a szaporodóképessége tovább megmarad, vagyis az életben maradás esélyei jelentősen nőnek.

    Multirezisztens kórokozók

     Ön tudta?


    A TBC több formában jelentkezhet. Az elsődleges tbc a korábban még nem fertőzött személyeknél alakul ki. A fertőzés ezen formája, az ún. elsődleges góc, a tüdőben alakul ki, s legtöbbször tünetmentes. Gyakran más okból végzett mellkas röntgenfelvétel (pl.: tüdőszűrés) készítése után derül ki, mivel az elsődleges góc nyoma gyógyult állapotban is megmarad. A másodlagos tbc-t azok a baktériumok hozzák létre, melyek az elsődleges fertőzés alkalmával a tüdőben nem pusztultak el. Ez a forma, főleg fokozott rizikójú személyeknél, hajlamos a szervezet egyéb területeinek a megbetegítésére. Bővebben a TBC-ről>>

    A multirezisztens (MDR – multidrog rezisztens) kórokozók, a tbc bázisterápiáját jelentő isoniciddel és rifampicinnel szemben is ellenállóak.

    Ám az ellenállóképesség sajnos tovább fokozódott, egyre rezisztensebb törzsek jelentek meg, melyeket XDR törzseknek, vagyis extrém drogrezisztens törzseknek neveznek a szakirodalomban. Világszerte nő a felismert MDR tbc előfordulása: 2005-ben Németországban, például az újonnan felismert esetek 2,5%-a mutatkozott multirezisztensnek, és 13,7% volt azok aránya, amelyek egy antituberkulotikus gyógyszerre rezisztensek voltak (ez az arány három év alatt 2,5%-kal nőtt).

    A WHO (World Health Organisation, Nemzetközi Világszervezet) adatai szerint évente 27ezer új XDR eset kerül diagnosztizálásra a világon, és 16 ezer ember halálát okozzák az extrém rezisztens törzsek minden naptári évben.

    Nemzetközi összefogás szükséges

    A nemzetközi egészségügyi szervezetek talán még idejében reagáltak az újonnan kialakult XDR törzsek megjelenésére, és a WHO által már korábban kidolgozott DOTS stratégiának segítségével, elérhető ezen törzsek elterjedésének megállítása. A DOTS célja elsősorban a tuberkulózis előfordulásának csökkentése, amely elvezethet a multirezisztens és extrém rezisztens törzsek előfordulásának csökkenéséhez is.

    Az MDR törzsek egyre sűrűbb felbukkanása miatt jött létre a „STOP TB Partnership Green Light Committee” elnevezésű szervezet, majd az XDR törzsek gyakoribbá válásával nemzetközi akcióterv elfogadására került sor.

    A következtetések egyértelműek. A világ népességszámának emelkedése elsősorban a fejlődő régiókban mutatkozik ugrásszerűnek, vagyis egyre nő azon lakosok száma, akik fokozottan veszélyeztetettek a tuberkulózis szempontjából.

    A megelőzés és a kezelés problémája nem szűkíthető le különálló földrajzi egységekre vagy etnikai csoportokra – a probléma megoldásának érdekében globális összefogásra van szükség.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Módosítva: 2011.11.29 20:17, Megjelenés: 2011.11.29 20:17
   • Cikkajánló

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Koronavírus-fertőzés

    Koronavírus-fertőzés

    F. Zs, fordító

    Milyen tüneteket okozhat? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan kezelhető?

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

    Tbc - A betegség tünetei és terjedése

    A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2 milliárd embert fertőzött meg a betegséget okozó Mycobacterium tuberkulózis bacilus.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások