Multirezisztens tuberkulózis baktérium

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

Ugyanakkor a világ népességének nagy része él olyan földrajzi, szociokultúrális, gazdasági környezetben, ahová a modern medicina eszközeit nem képes eljuttatni.

A tuberkulózis egyik legfontosabb rizikófaktora, pedig a legyengült immunrendszer mellett a rossz szociális körülményekben keresendő. A fertőzés terjedésének másik oka a terápiára egyre kevésbé reagáló kórokozó törzsek megjelenése.

Tüdőtuberkulózis

Tüdőtuberkulózis

Növekvő ellenállóképesség, gyakori előfordulás

Az újonnan keletkező esetek gyakorisága, és a modern orvostudománytól elzárt közösségek mellett, az erélyes kezelési sémák is növelik a kórokozó ellenállását.

A rezisztencia (ellenállóképesség) azt jelenti, hogy a kórokozó kisebb-nagyobb mértékben ellenáll az antituberkulotikus terápiának.

Világos, hogy az a kórokozó maradhat életben, amely a kezelésnek leginkább ellenáll, illetve annak az életképessége lesz kiemelkedő, amely a fejlődő országokban úgy képes betegséget létrehozni, hogy nem okozza nagyon gyorsan a megbetegedett személy halálát. Így a szaporodóképessége tovább megmarad, vagyis az életben maradás esélyei jelentősen nőnek.

Multirezisztens kórokozók

Ön tudta?

A TBC több formában jelentkezhet. Az elsődleges tbc a korábban még nem fertőzött személyeknél alakul ki. A fertőzés ezen formája, az ún. elsődleges góc, a tüdőben alakul ki, s legtöbbször tünetmentes. Gyakran más okból végzett mellkas röntgenfelvétel (pl.: tüdőszűrés) készítése után derül ki, mivel az elsődleges góc nyoma gyógyult állapotban is megmarad. A másodlagos tbc-t azok a baktériumok hozzák létre, melyek az elsődleges fertőzés alkalmával a tüdőben nem pusztultak el. Ez a forma, főleg fokozott rizikójú személyeknél, hajlamos a szervezet egyéb területeinek a megbetegítésére. Bővebben a TBC-ről

A multirezisztens (MDR – multidrog rezisztens) kórokozók, a tbc bázisterápiáját jelentő isoniciddel és rifampicinnel szemben is ellenállóak.

Ám az ellenállóképesség sajnos tovább fokozódott, egyre rezisztensebb törzsek jelentek meg, melyeket XDR törzseknek, vagyis extrém drogrezisztens törzseknek neveznek a szakirodalomban. Világszerte nő a felismert MDR tbc előfordulása: 2005-ben Németországban, például az újonnan felismert esetek 2,5%-a mutatkozott multirezisztensnek, és 13,7% volt azok aránya, amelyek egy antituberkulotikus gyógyszerre rezisztensek voltak (ez az arány három év alatt 2,5%-kal nőtt).

A WHO (World Health Organisation, Nemzetközi Világszervezet) adatai szerint évente 27ezer új XDR eset kerül diagnosztizálásra a világon, és 16 ezer ember halálát okozzák az extrém rezisztens törzsek minden naptári évben.

Nemzetközi összefogás szükséges

A nemzetközi egészségügyi szervezetek talán még idejében reagáltak az újonnan kialakult XDR törzsek megjelenésére, és a WHO által már korábban kidolgozott DOTS stratégiának segítségével, elérhető ezen törzsek elterjedésének megállítása. A DOTS célja elsősorban a tuberkulózis előfordulásának csökkentése, amely elvezethet a multirezisztens és extrém rezisztens törzsek előfordulásának csökkenéséhez is.

Az MDR törzsek egyre sűrűbb felbukkanása miatt jött létre a „STOP TB Partnership Green Light Committee” elnevezésű szervezet, majd az XDR törzsek gyakoribbá válásával nemzetközi akcióterv elfogadására került sor.

A következtetések egyértelműek. A világ népességszámának emelkedése elsősorban a fejlődő régiókban mutatkozik ugrásszerűnek, vagyis egyre nő azon lakosok száma, akik fokozottan veszélyeztetettek a tuberkulózis szempontjából.

A megelőzés és a kezelés problémája nem szűkíthető le különálló földrajzi egységekre vagy etnikai csoportokra – a probléma megoldásának érdekében globális összefogásra van szükség.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Mire figyeljünk inhalálás esetén?...

Megfázás, asztma, COPD... A légúti betegségek kezelésében fontos szerep jut az inhalációs terápiának, amely során a gyógyszerek, gyógyhatású...

Tbc - A betegség tünetei és...

A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.