Multirezisztens tuberkulózis baktérium

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

Ugyanakkor a világ népességének nagy része él olyan földrajzi, szociokultúrális, gazdasági környezetben, ahová a modern medicina eszközeit nem képes eljuttatni.

A tuberkulózis egyik legfontosabb rizikófaktora, pedig a legyengült immunrendszer mellett a rossz szociális körülményekben keresendő. A fertőzés terjedésének másik oka a terápiára egyre kevésbé reagáló kórokozó törzsek megjelenése.

Tüdőtuberkulózis

Tüdőtuberkulózis

Növekvő ellenállóképesség, gyakori előfordulás

Az újonnan keletkező esetek gyakorisága, és a modern orvostudománytól elzárt közösségek mellett, az erélyes kezelési sémák is növelik a kórokozó ellenállását.

A rezisztencia (ellenállóképesség) azt jelenti, hogy a kórokozó kisebb-nagyobb mértékben ellenáll az antituberkulotikus terápiának.

Világos, hogy az a kórokozó maradhat életben, amely a kezelésnek leginkább ellenáll, illetve annak az életképessége lesz kiemelkedő, amely a fejlődő országokban úgy képes betegséget létrehozni, hogy nem okozza nagyon gyorsan a megbetegedett személy halálát. Így a szaporodóképessége tovább megmarad, vagyis az életben maradás esélyei jelentősen nőnek.

Multirezisztens kórokozók

Ön tudta?

A TBC több formában jelentkezhet. Az elsődleges tbc a korábban még nem fertőzött személyeknél alakul ki. A fertőzés ezen formája, az ún. elsődleges góc, a tüdőben alakul ki, s legtöbbször tünetmentes. Gyakran más okból végzett mellkas röntgenfelvétel (pl.: tüdőszűrés) készítése után derül ki, mivel az elsődleges góc nyoma gyógyult állapotban is megmarad. A másodlagos tbc-t azok a baktériumok hozzák létre, melyek az elsődleges fertőzés alkalmával a tüdőben nem pusztultak el. Ez a forma, főleg fokozott rizikójú személyeknél, hajlamos a szervezet egyéb területeinek a megbetegítésére. Bővebben a TBC-ről

A multirezisztens (MDR – multidrog rezisztens) kórokozók, a tbc bázisterápiáját jelentő isoniciddel és rifampicinnel szemben is ellenállóak.

Ám az ellenállóképesség sajnos tovább fokozódott, egyre rezisztensebb törzsek jelentek meg, melyeket XDR törzseknek, vagyis extrém drogrezisztens törzseknek neveznek a szakirodalomban. Világszerte nő a felismert MDR tbc előfordulása: 2005-ben Németországban, például az újonnan felismert esetek 2,5%-a mutatkozott multirezisztensnek, és 13,7% volt azok aránya, amelyek egy antituberkulotikus gyógyszerre rezisztensek voltak (ez az arány három év alatt 2,5%-kal nőtt).

A WHO (World Health Organisation, Nemzetközi Világszervezet) adatai szerint évente 27ezer új XDR eset kerül diagnosztizálásra a világon, és 16 ezer ember halálát okozzák az extrém rezisztens törzsek minden naptári évben.

Nemzetközi összefogás szükséges

A nemzetközi egészségügyi szervezetek talán még idejében reagáltak az újonnan kialakult XDR törzsek megjelenésére, és a WHO által már korábban kidolgozott DOTS stratégiának segítségével, elérhető ezen törzsek elterjedésének megállítása. A DOTS célja elsősorban a tuberkulózis előfordulásának csökkentése, amely elvezethet a multirezisztens és extrém rezisztens törzsek előfordulásának csökkenéséhez is.

Az MDR törzsek egyre sűrűbb felbukkanása miatt jött létre a „STOP TB Partnership Green Light Committee” elnevezésű szervezet, majd az XDR törzsek gyakoribbá válásával nemzetközi akcióterv elfogadására került sor.

A következtetések egyértelműek. A világ népességszámának emelkedése elsősorban a fejlődő régiókban mutatkozik ugrásszerűnek, vagyis egyre nő azon lakosok száma, akik fokozottan veszélyeztetettek a tuberkulózis szempontjából.

A megelőzés és a kezelés problémája nem szűkíthető le különálló földrajzi egységekre vagy etnikai csoportokra – a probléma megoldásának érdekében globális összefogásra van szükség.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit családorvos szakorvosjelölt)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a...

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Több tüdő CT-vizsgálat várható a...

Az Affidea Magyarország szakorvosai a post-COVID betegek tüdőelváltozásainak utánkövetése miatt arra számítanak, hogy a jövőben növekedni fog a...

Tbc - A betegség tünetei és...

A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2...

A tuberkulózis (tbc) tünetei és...

A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így...

A tuberkulózis (tbc)...

Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.