Veszélyes baktériumot adhatnak át a háziállatok az embernek

MTI
megjelent: 2010.01.30.

Egyre növekvő gondot jelent, hogy antibiotikumokra rezisztens baktériumok terjednek át kutyáról és macskáról emberre, valamint vissza - állapították meg amerikai kutatók a The Lancet című szaklap egyik tanulmányában.

A többféle antibiotikummal szemben is ellenállást mutató, időnként szuperbaktériumnak is nevezett MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) megjelenése évek óta gondot okoz a kórházakban, az utóbbi években azonban megjelent a fekvőbeteg-intézményeken kívül az otthonokban is.

Richard Oehler, a Dél-Floridai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával megállapította, hogy a veszélyes baktériummal a háziállatok harapása útján is megfertőződhet az ember, különösen a gyerekek - idézi a LiveScience című tudományos portál. A kutatók szerint egyre több klinikai bizonyíték van az MRSA előfordulására háziállatokban, akik akár gazdájuktól is elkaphatták.

"Az MRSA megtelepedését olyan, ember körül élő állatokban bizonyították, mint a lovak, kutyák és macskák. Ezek az állatok a fertőzések további forrásai lehetnek" - írták tanulmányukban a szerzők.

Veszélyben a gyerekek, idősek és a nők

A kutya- és macskaharapások teszik ki a sürgősségi osztályok eseteinek 1 százalékát az Egyesült Államokban. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek és az idősek, de a nőket is gyakrabban harapják meg a házikedvencek, mint a férfiakat.

A kutatók javaslata szerint az állatharapások ellátásánál az akut fertőzés kockázatát is figyelembe kell venni, ajánlják a seb nagynyomású átmosását sóoldattal, valamint bizonyos esetekben megelőző célú antibiotikum alkalmazását. Hozzátették: a kézfejen, alkaron, nyakon és fejen ejtett harapások hordozzák a legnagyobb kockázatot.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos...

A veszettség (lyssa, rabies) tünetei embernél

Az állatokról emberre terjedő magyarországi vírusfertőzések közül a legveszélyesebb a veszettség. Kórokozója a lyssavírus, amely fertőzött...

Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói

Ön is szereti az állatokat? Ha igen, akkor biztosan tapasztalta már, hogy a kutyák, lovak, macskák és a többi házi vagy szelíd(ített) állat...

Örökletes betegség az allergia?

Rövid összefoglaló arról, hogyan készülhetnek fel a leendő szülők a feltételezetten allergiás hajlamú baba születésére, mit tehetnek azért...

A macskakarmolási betegség tünetei

A macskakarmolási betegség olyan bakteriális fertőzés, mely a nyirokcsomók duzzanatával jár, és macskakarmolás vagy harapás okoz.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.