Veszélyes baktériumot adhatnak át a háziállatok az embernek

MTI
megjelent:

Egyre növekvő gondot jelent, hogy antibiotikumokra rezisztens baktériumok terjednek át kutyáról és macskáról emberre, valamint vissza - állapították meg amerikai kutatók a The Lancet című szaklap egyik tanulmányában.

A többféle antibiotikummal szemben is ellenállást mutató, időnként szuperbaktériumnak is nevezett MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) megjelenése évek óta gondot okoz a kórházakban, az utóbbi években azonban megjelent a fekvőbeteg-intézményeken kívül az otthonokban is.

Richard Oehler, a Dél-Floridai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával megállapította, hogy a veszélyes baktériummal a háziállatok harapása útján is megfertőződhet az ember, különösen a gyerekek - idézi a LiveScience című tudományos portál. A kutatók szerint egyre több klinikai bizonyíték van az MRSA előfordulására háziállatokban, akik akár gazdájuktól is elkaphatták.

"Az MRSA megtelepedését olyan, ember körül élő állatokban bizonyították, mint a lovak, kutyák és macskák. Ezek az állatok a fertőzések további forrásai lehetnek" - írták tanulmányukban a szerzők.

Veszélyben a gyerekek, idősek és a nők

A kutya- és macskaharapások teszik ki a sürgősségi osztályok eseteinek 1 százalékát az Egyesült Államokban. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek és az idősek, de a nőket is gyakrabban harapják meg a házikedvencek, mint a férfiakat.

A kutatók javaslata szerint az állatharapások ellátásánál az akut fertőzés kockázatát is figyelembe kell venni, ajánlják a seb nagynyomású átmosását sóoldattal, valamint bizonyos esetekben megelőző célú antibiotikum alkalmazását. Hozzátették: a kézfejen, alkaron, nyakon és fejen ejtett harapások hordozzák a legnagyobb kockázatot.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.