• Influenza - A tömegközlekedés szerepének vizsgálata

    Szerző: WEBBeteg - N.L.

    A tömegközlekedés használata nagyban növeli a légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélyét, állítják az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy azok az emberek, akik többet használják a tömegközlekedést, hatszor nagyobb eséllyel kerülhetnek orvoshoz, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem utaznak tömegközlekedési eszközön.

    A kérdéses veszély pedig nem más, mint az akut légúti fertőzés kialakulása. A tömegközlekedés és akut légúti fertőzések kapcsolatát vizsgáló angol szakértők szerint, az elsődleges védekezési stratégia, a megfelelő higiénia alkalmazása, különösen a téli vírusszezon idején.

    Hirdetés

     Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!


    Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, Jellemző tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. Előfordulhat az is, hogy nem jelentkezik láz, ez immunhiányos betegek és idősek esetében fordulhat elő. Emésztőszervi tünetek is jelentkezhetnek, például hasmenés, hányinger, hányás.
    Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!>>

    Azonban úgy tűnik, hogy a rendszeresen tömegközlekedéssel utazók jobban védettek a kórokozókkal szemben, mint az alkalmanként busszal járók. A kutatók kihangsúlyozták, hogy az utazás és megbetegedések kapcsolata még nem teljesen tisztázott, de fontos, további vizsgálatra szoruló alap, a járványok terjedésének megismerésében. A kutatók mélyrehatóbb vizsgálatokat kezdtek az egyes járványokkal kapcsolatban, mint például a 2008. december és 2009. január közötti Nottinghamben kitört influenzajárványt is alaposan tanulmányozták több szempontból is.

    A járványok és a tömegközlekedési szokások felmérése

    A kutatók felmérést végeztek 72 páciens bevonásával, akik légúti fertőzésben szenvedtek, hogy részletezzék az utazási szokásaikat a betegségük kialakulásától visszamenőlegesen 5 napra. Szintén felmérést végeztek 66 másik emberrel is, akik ugyanazon a klinikán, de nem légzőszervi problémával mentek el orvoshoz, ők alkották a kontroll csoportot.

    Jó higiéniás gyakorlat

     Influenza: ki kell pihenni!


    Hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom.Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.
    Influenza: ki kell pihenni!>>

    A kutatást vezető orvos szerint a legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik alkalmanként szállnak buszra vagy villamosra, míg a rendszeresen utazók mintha jobban védettek lennének a vírusok által okozott fertőzésektől.

    Az eredmény elfogadható, figyelembe véve azt a tényt, hogy nagyobb eséllyel alakul ki a szervezetben védettség a fertőzésekkel szemben, ha folyamatosan ki van téve a szervezet az egyes légúti fertőzést okozó vírusoknak.

    A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek az eredmények pontos igazolásához. Azonban a csoportot vezető orvos állítja, a tanulmány eredményei igazolják azt a tényt, hogy a megfelelő higiéniás gyakorlat elengedhetetlen a tömegközlekedés használata esetén, főként a téli vírusszezon idején.

    Egyben, ha már beteg az ember, akkor legyen elővigyázatos, és ha lehet, ne terjessze tovább betegségét, kerülje azokat a helyzeteket, ahol másokat megfertőzhetne.

    (WEBBeteg - N.L.)

    Módosítva: 2011.02.02 21:41, Megjelenés: 2011.02.02 21:41
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Influenza - érdemes most beadatni a védőoltást

    December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes most beadatni a védőoltást - mondta az egészségügyi államtitkár.

    Influenza: jövő hét végén a patikákban lesz az oltóanyag

    Jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

    Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

    Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk kerülni a megbetegedést, nincs más teendőnk, mint beadatni az influenza elleni védőoltást. A vakcina beadatása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkakörükből kifolyólag sok emberrel érintkezőknek, illetve a gyermekközösségek tagjainak.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Influenza a rendelőben és az interneten - Itt a járvány!

    Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem kell kétségbeesni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.