Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A tömegközlekedésen való hosszabb utazás gyakran kimerítő, ám néhány egyszerű táplálkozási és folyadékfogyasztási tanácsot betartva sokkal élvezetesebbé teheti az utazást és frissen érkezhet meg úti céljához.

Utazás - A téma cikkei

2/1 Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?
2/2 Hogyan maradjon fitt repülőgépes utazáskor is?

A népszerű közlekedési módok – akár autóról, buszról vagy vonatról legyen szó – csak korlátozott lehetőséget biztosítanak az utazás során történő testmozgáshoz, ez pedig nem a legjobb recept a pihentető utazási élményhez. Már pár óra egy helyben ülés is okozhat kényelmetlenséget, fáradtságot, dehidrációt és akkor a merev, fájó izmokról még nem is beszéltünk. Mindez pedig jelentősen rontja a még alig megkezdett nyaralás élményét. Azonban ha betartja az alábbi tippjeinket, az utazása sokkal kellemesebb lesz.

Utazás előtt

Már az utazás előtt is számos olyan dolgot tehet, amivel megkönnyítheti és élvezetesebbé teheti azt és csökkentheti a problémák kockázatát.

Étkezés: Mivel az utazással töltött idő jelentős részét egy helyben fogja tölteni, kerülje a nagy étkezéseket és nehéz ételeket, melyektől kellemetlenül és puffadtnak érezheti magát. Válasszon inkább könnyű, alacsony zsírtartalmú, fehérjében és összetett szénhidrátokban gazdag ételeket – mint például tonhal és tészta –, melyek folyamatos energiát biztosítanak az utazás alatt.

Folyadékfogyasztás: Kerülje az alkoholt és az olyan koffeintartalmú italokat, mint a kávé, tea és a kóla. Ezek helyett fogyasszon vizet vagy cukrozatlan gyümölcslevet.

Ruházat: Bármilyen hosszú útról is legyen szó, a lényeg, hogy minél kényelmesebben érezze magát, ezért viseljen könnyű, laza ruházatot a szűk farmer helyett. Az egy helyben üléssel eltöltött órák miatt különben is merevnek érezheti magát, ezért olyan ruházatot válasszon, amiben könnyebben ellazulhat.

Alvás: Ideális esetben még az utazás előtt pihennie kéne, mert lehetséges, hogy útközben nem lesz lehetősége aludni. Egy hosszú utazás alatt számos dolog terelheti el az ember figyelmét, ami ébren tartja, ezért legjobb, ha már kipihenten vág bele.

Testmozgás: Még felszállás előtt sétáljon egy picit. A testmozgás felfrissít, segít a stresszoldásban és élénkíti a vérkeringést, mely segít a hosszú ideig tartó inaktivitással is összefüggésben álló mélyvénás trombózis elkerülésében. Lépjen nagyokat, mozgassa át a lábait és karjait, hogy megfelelő legyen azok vérkeringése. A testmozgás segít az utazás előkészületeivel járó stressz levezetésében is, így nyugodtabban kezdheti meg az utazást.

Stressz: Tervezze meg előre az utazás részleteit, elegendő időt hagyva a buszhoz/vonathoz való kijutásra és a jegyvásárlásra, valamint az esetleg otthon felejtett dolgokért való visszafordulásra. Így, ha esetleg bármilyen váratlan esemény (pl. forgalomelterelés) közbejön, akkor sem idegesen, magas vérnyomással kezdi az utazást.

Utazás alatt

Étkezés: Az utazás során az étkezési szabályok hasonlóak az azt megelőzőekhez: maradjon a könnyen emészthető, kímélő ételeknél és snackeknél, melyek segítenek elkerülni a gyomorproblémákat és megtartani az energiaszintet.

Folyadékfogyasztás: Bármilyen csábító is, hogy koccintással kezdje az utazást, álljon ellen a kísértésnek. Helyette legyen kéznél egy üveg víz vagy gyümölcslé, melyből rendszeresen kortyol az utazás alatt, hogy megelőzze a dehidrációt.

Ruházat: A pihenés elősegítése érdekében lazítsa meg a nyakkendőjét és az övét, valamint ne feledkezzen meg a réteges öltözködésről, ahelyett, hogy egyetlen meleg ruhadarabot viselne. A speciálisan hosszú utazásra kifejlesztett, kompressziós harisnya viselése szintén ajánlott a mélyvénás trombózis elkerülése érdekében.

Alvás: Bármennyit is sikerüljön aludnia útközben, az valószínűleg nem lesz mély, minőségi alvás, de biztosan gyorsabban telik így az idő. Ne feledje átállítani az utazás megkezdése előtt az óráját az úti cél időzónájához – így könnyebb lesz a bioritmusa átállítása is, ha megérkezik.

Bővebben Jetlag - Az időutazók betegsége

Testmozgás: A lényeg, hogy próbáljon a lehető legaktívabb maradni. Sétáljon a sorok között rendszeres időközönként (ideális esetben kb. 10 percenként), de akár a székében ülve is elvégezhet félóránként néhány gyakorlatot:

  • Feszítse meg, majd lazítsa el a lábfejét és lábujjait
  • Feszítse meg, majd lazítsa el a lábizmait
  • Végezzen pedálozó mozdulatot a lábával
  • Nyújtóztassa ki a lábait, karját, kezét
  • Vegyen néhány mély lélegzetet
  • Óvatosan nyújtóztassa meg, illetve forgassa körbe a nyakát

Stressz: Ha úgy érzi, kezd stresszes lenni, próbálja figyelmen kívül hagyni az útitársai által okozott zajokat, és helyette merüljön el egy jó könyvben vagy filmben, vagy hallgassa kedvenc zenéit! Készüljön fel előre az ilyen helyzetre azzal, hogy még az utazás előtt letölti ezeket okostelefonjára vagy tabletjére! Nagyon jól relaxál a masszázs is. Ha párjával/barátjával/családtagjával utazik, kérje meg, hogy gyengéden masszírozza meg a nyakát és vállát. A masszázs nemcsak stresszoldó hatású, de a vérkeringést is segíti.

Megérkezve

Megérkezés után érdemes „újraaktiválnia” a testét, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki a nyaralásból. Egy könnyű testmozgás energizáló hatású és segít leküzdeni a fáradtságot is. Egyszerűen csak kövesse az alábbi tanácsokat:

  • Járjon egyet: Az utazás során végzett gyakorlatok ellenére sokáig ült egy helyben, így megérkezés után, annak érdekében, hogy mielőbb helyreálljon a vérkeringése, érdemes egy tempós sétával kezdenie.
  • Vegyen egy üveg vizet: Nagyon fontos, hogy megérkezés után is fokozottan odafigyeljen a megfelelő hidratálásra. Segít elkerülni a fejfájást és a mentális fáradtságot. Tartson egy üveg vizet magánál és rendszeresen igyon belőle!
  • Nyújtson: A hosszabb ideig tartó inaktivitás könnyen izommerevséget okozhat, ezért az élénk séta után ajánlott a főbb izomcsoportok nyújtása, hogy a teste mielőbb visszatérjen a normális állapotba.
  • Ne vigye túlzásba: Akár nyaralásról, akár üzleti útról van szó, ne akarjon egy hétnyi programot belezsúfolni az első napokba! Valószínűleg sokkal fáradtabb, mint amilyennek érzi magát, ezért figyeljen arra, hogy ne vigyen semmit túlzásba!
  • Étkezés: Az utazás szervezése és az új környezet nyújtotta izgalmak mellett könnyű elfeledkezni a megfelelő étkezésről. Emellett az is előfordulhat, hogy az adott országnak eltérő étkezési szokásai és ételei vannak, melyekhez az érkezési idő nem biztos, hogy passzol. Annak érdekében, hogy emiatt ne érje kellemetlen meglepetés, legyen Önnél elegendő harapnivaló, mellyel kibírja a következő étkezésig. A müzli- és energiaszeletek kis helyen elférnek és elegendő energiát biztosítanak.

Előfordulhat, hogy a hosszú utazás része a mindennapi életének, ám a megfelelő óvintézkedések betartásával élvezetes élmény lehet. Mindig fennáll annak a lehetősége, hogy olyan problémák merülnek fel, mint a stressz, kimerültség vagy dehidráció, de ha a fentiekben olvasott tanácsainkat megfogadja, a lehető legnyugodtabban és pihentebben fog megérkezni.

Tovább A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Keeping Fit On A Bus Or Train Journey (realbuzz.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.