Influenzajárvány téma

Nagyobb járványt hozhat, ha belefáradunk a védekezésbe

WEBBeteg - Dr. Fekete Émi, általános orvos, egészségügyi újságíró

A különböző járványügyi szabályok elfogadottsága vagy éppen elutasítása nem csupán a szövevényes társadalmi viszonyoknak, a mindenkori oktatásnak és kommunikációnak az eredménye. Az egészség- és járványtudatosságot számos lelki-érzelmi tényező befolyásolja: akár az értelemmel szemben is.

Miért fontos gondoskodnunk a gyermekek influenzaprevenciójáról? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. med habil Mészner Zsófia

A szezonális influenzajárványokat a gyermekek - az ovis, iskolás korúak - hordják a vállukon? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Gyermekorvos, az influenza elleni védőoltásokról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Az influenza betegségről és a megelőzését szolgáló oltóanyagokról írta legújabb tájékoztató hírlevelét a Normafa Gyermekrendelő háziorvosa a körzetébe tartozó gyerekek szüleinek.

A COVID és a tél - Milyen tényezők befolyásolják a járvány alakulását?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A hideg idő közeledtével megérkezett a járvány újabb hulláma: a tél és a mind gyakoribbá váló hideg időjárás hozzájárulhat a koronavírusos esetek számának szaporodásához. Az időjárás azonban nem az egyetlen tényező a járvány szempontjából, így az előrejelzések is bizonytalanok.

Eltűnt az influenza? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ócsai Lajos

A bevezetett korlátozó intézkedések hatására csökkent a fertőző betegségekben megbetegedettek száma? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

Hová tűnt az influenza? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ludwig Endre

A mérések szerint az influenzavírus-detektálások száma csak kb. 1 százaléka volt a „szokásosnak”. A címben megfogalmazott kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Mi várható 2021-ben? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ócsai Lajos

Az influenzavírus nem tűnt el, csak éppen az előző szezonban kevesebb megbetegedést okozott. A felvetést Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember fejti ki.

Emlékezzünk az influenza pandémiákra - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ócsai Lajos

Akik az előző években találkoztak influenzavírussal, azok szervezete valamilyen antitestet termelt ellene? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

Fontos tudnivalók az influenzáról

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza: Járvány van Magyarországon

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 37 200 fővel szemben 2020. február 17-23. között 38 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 398 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.