• Hormonális fogamzásgátlás típusai

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs

    A nők igénye a fogamzásgátlásra már évezredekkel ezelőtt megjelent, bár akkor még csak elsősorban a spermiumok méhszájhoz való feljutását megakadályozó módszerek álltak rendelkezésre. A XX. század közepén azonban egy teljesen új, más úton ható fajtája vált elérhetővé a születészabályozásnak, mégpedig a napjainkban vezető szerepet betöltő hormonális fogamzásgátlás.

    A hormonális fogamzásgátlás alapja minden tekintetben az ovuláció, vagyis a peteérés gátlásán alapszik. A bejuttatott hormonmennyiség meggátolja a tüszők érését serkentő hormonok felszabadulását, ily módon gátolva a domináns tüsző kialakulását, majd a petesejt kijutását a petefészekből. Az alábbiakban a hormonális fogamzásgátlás legfontosabb típusait tekintjük át.

    Kombinált fogamzásgátló tabletták

    A fogamzásgátló tabletták között a legelterjedtebb típus – amely attól függően, hogy hány fajta tablettát tartalmaz –, lehet egy-, két-, három- vagy négyfázisú. Mindig két hatóanyag komponensük van: minden esetben tartalmaznak ösztrogént (etinil-ösztradiol vagy ösztradiol-valerát formájában), illetve minden esetben tartalmaznak gesztagén komponenst, mely igazából a tabletták különbözőségét adja.

    Hirdetés

    Hormonmennyiség tekintetében igen széles a skála, bár napjainkban igyekeznek minél kisebb, a peteérés gátlásához még éppen elegendő hormontartalmú készítményeket a piacra hozni. Ösztrogéntartalmuk révén bizonyos kórállapotok fennállásakor, ilyen például az öröklött trombózishajlam (APC rezisztencia, Leiden-mutáció), szedésük ellenjavallt. Általában 21 napos ciklusokban kell őket alkalmazni, hét nap szünetet hagyva a megvonásos vérzés lezajlására, de létezik folyamatosan szedhető, hatóanyagmentes tablettákat tartalmazó változat is.

    Fontos az egyénre szabott tablettaválasztás, ugyanis annak tökéletesen kell igazodnia a páciens igényeihez. Mindenképpen figyelembe kell venni a fogamzásgátlástól független, ún. non-kontraceptív előnyöket is, tehát nem biztos hogy ami az egyik hölgynek tökéletes, az a másiknak is ugyanolyan jó lesz.

    Csak gesztagént tartalmazó tabletták

    Ösztrogén komponens nélküli tabletták olyan esetekben alkalmazhatóak, amikor az ösztrogén bevitel ellenjavallt, ilyen lehet például a szoptatás időszaka. Folyamatosan kell szedni őket (nincs 7 nap szünet), a vérzések rendszerezésére azonban ily módon nem alkalmasak.

    Gesztagén tartalmú injekció

    A gesztagén tartalmú injekció hosszú hatású fogamzásgátló módszer, az izomba beadott injekcióból folyamatos gyógyszerfelszabadulást tesz lehetővé három hónapon keresztül. Tüszőérést gátló hatása igen jónak mondható, ám ciklusszabályozás tekintetében már korántsem ilyen megbízható.

    Hüvelygyűrű

    A hüvelygyűrű az egyetlen hormonális fogamzásgátló módszer, melyet a megfelelő hatás kiváltásához csupán havonta egyszer kell alkalmazni. Formailag egy hajlékony műanyag gyűrű, melybe három hétre elegendő hormont töltöttek be, speciális szerkezete pedig biztosítja a mindennapos, egyenletes hatóanyag-felszabadulást. A gyűrű ötvözi a célszervközeli hormonfelszívódás előnyeit a kombinált tabletták nyújtotta kiváló ciklusszabályozó hatással. Etinilösztradiol hormontartalma a legalacsonyabb a kombinált készítmények között, a hüvelyi felszívódás miatt az egész szervezetet érintő mellékhatások előfordulása is alacsonyabb. Egyik hátránya, hogy nagyon ritkán hüvelyirritációt okozhat, valamint egyes esetekben zavarhatja a partnert a nemi aktus során.

    Hormontartalmú méhen belüli eszköz

    A legbiztosabb hatású hormonális fogamzásgátló módszer, mivel hatása a felhasználótól független, általában többször szült nőknek javasolt. A speciális műanyag szerkezetből gesztagén hormonfelszabdulás történik a méh üregében. Ez egyrészt gátolja a peteérést, másrészt a méhnyálkahártyát olyan mértékben elvékonyítja, hogy a menstruációs vérzés mennyisége jelentősen csökken, akár meg is szűnik. Egyszeri költsége viszonylag drága, de a felhasználás teljes időtartama (5 év) alatt tulajdonképpen az egyik legolcsóbb fogamzásgátló módszer.

    Sürgősségi fogamzásgátló tabletták

    Védekezés nélküli nemi aktust követően három illetve öt napon belül alkalmazható egydózisú tabletták.

    (WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs)

    Módosítva: 2011.11.17 07:38, Megjelenés: 2011.11.17 07:38
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Kell-e tartani a hormonális fogamzásgátlástól?

    Sokszor találkozunk hitekkel és tévhitekkel a fogamzásgátlókat illetően. Természetesen a hormonális fogamzásgátlásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt, ugyanakkor egy jól kiválasztott csoportban egészségkárosító hatásuk elhanyagolható, sőt még jótékony hatásuk is lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    Javasolt-e szünetet tartani hormonális fogamzásgtáló szerek használata közben?

    Szinte az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a már valamilyen hormonális fogamzásgátló módszert használó nők körében hogy mennyi szünetet érdemes tartani a módszer hosszú távú alkalmazása során.

    Létezik-e allergia a hormonális fogamzásgátló módszerekkel szemben?

    Manapság egyre gyakrabban találkozunk az allergiás kórképekkel. Ennek következtében egyre nő azon emberek aránya, akik valamilyen allergia miatt folyamatos vagy esetleg szezonális gyógyszerszedésre vannak ítélve. Allergia bármilyen külső hatásra kialakulhat, de fokozott rizikóval kell számolnunk megjelenésére a szervezetbe bevitt anyagok esetén. Speciális formája az allergia megjelenésének a valamely gyógyszerszedés mellett jelentkező típus.

    A fogamzásgátlás története

    A fogamzásgátlás, mint a nem kívánt terhesség megelőzésének formája nem újszerű gondolat, csaknem egyidős az emberiséggel.
    Hivatásos feljegyzésekkel már az ókori Egyiptomban is találkozunk: az i.e. 19. századból származó Kahun papirusz részletesen beszámol a kor születésszabályozó módszereiről.

    Fogamzásgátló módszerek az egyes életkorokban

    A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében többféle - és hasonlóan sokféle hatékonyságú - fogamzásgátlási módszer közül válogathatunk. Az ideális módszer kiválasztása során – az életkortól függően – az alábbiak figyelembevétele ajánlott.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.