Triptánok a migrénes rohamok kezelésében

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi erekben érösszehúzó hatásúak, ugyanakkor csökkentik a steril gyulladásos állapotot, amely a migrén során jelentkezik az agyban.

A migrén az agyi erek vasodilatációjával (tágulásával), steril gyulladásával járó folyamat, amely érzékenyíti a trigeminális (háromosztatú) ideget. Emiatt az agy szenzoros (érzékelő) működése megváltozik, és fájdalommal reagál máskor normál ingerekre is (pl. hang, fény).

A triptánok felfedezése ahhoz a megfigyeléshez köthető, hogy migrén alatt a szerotonin (agyi ingerületátviteli anyag) bomlástermékének koncentrációja megnövekszik a szérumban, a vérlemezkékből felszabaduló szerotonin befolyásolja az erek állapotát. Így kerültek előtérbe a szerotonin 1B/1D receptor agonista gyógyszerek (agonista: a kötődési helyen - ez a receptor - biológiai választ kiváltó kémiai anyag). Ezen hatásmechanizmuson keresztül a triptánok hatékonyanan csökkentik a fájdalmat, az émelygést, a fény-, illetve hangérzékenységet.

A triptánok alkalmazása

A sumatriptan volt az első, kimondottan a migrén kezelésére való gyógyszer. A sumatriptan elérhető autoinjektor formában, ekkor a beteg maga adja be az injekciót a roham kezdetekor (dózisa 6 mg), közvetlenül a bőr alatti kötőszövetbe (subcutan). Az injekcióban történő beadás lehetővé teszi súlyos migrénes rohamok kezelését, amiket hányinger, hányás kísér. Létezik tabletta formában is (dózisa 50-100 mg), mindkét alkalmazási módnál neurológus javaslatára.

Van, akinél a sumatriptan és a naproxen kombinációja biztosabban szünteti meg a migrénes rosszullétet, mint bármely más készítmény önmagában. Eredetileg orrspray formában is alkalmazható volt.

Ezen kívül három triptán hatóanyagú gyógyszer érhető el: frovatriptan, eletriptan, rizatriptan.

  • A rizatriptan egy gyors hatású triptán, ez a hatóanyag szájban széteső tabletta formájában is elérhető, ami lehetővé teszi, hogy a beteg bármilyen körülmények között víz nélkül be tudja venni gyógyszerét.
  • A frovatriptán hatása hosszabb ideig tart, mint a többi triptánnak és kevesebb a központi idegrendszeri mellékhatása.
  • Az eletriptan kötődik a legjobban az említett receptorokhoz, de gyakoribbak a központi idegrendszeri mellékhatásai. Bevenni csak akkor szabad, ha már jelentkezik a migrénes fejfájás, aura alatt bevéve nem előzi meg a rohamot.

Lehetséges mellékhatások és figyelmeztetések

A triptánok mellékhatásai közé tartozik a bizsergés, forróság- vagy hideg-, nyomás- vagy szorításérzés a test bármely pontján, így a mellkasban és a torokban is. Ezek a panaszok általában hamar elmúlnak, de ha tartósan fennállnak, vagy súlyosbodnak, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Érzékelési zavarok, kipirulás, szédülés, gyengeségérzés, álmosság, átmeneti vérnyomásemelkedés, izomfájdalom léphetnek még fel mellékhatásként.

A triptánok nem adhatóak kezeletlen magasvérnyomásban, kardio- és cereberovasculáris (szív és agyi érrendszert érintő) betegségekben, terhességben, 18 év alatt, máj- és vesebetegeknek. 65 év feletti életkorban óvatosan adható.

Nem adható együtt egyes antidepresszánsokkal, melyek szintén a szerotoninszintre hatnak, ekkor ún. szerotonin szindróma léphet fel. Ez egy olyan tünetegyüttes, amely magában foglalhatja a nyugtalanságot, a verejtékezést, az izomgörcsöket, a felfokozott szívritmust és a remegést.

Ugyancsak nem szedhető együtt ergot alkaloidot tartalmazó, és más migrénspecifikus szerekkel. Orbáncfű tartalmú készítményekkel együtt alkalmazva a mellékhatások felerősödhetnek. Jelezni kell orvosának, ha allergiás a szulfonamid tartalmú antibiotikumokra.

Lásd még A migrén kezelésére használt további készítményekről lásd: Hogyan kezelhető a migrén?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.