Az alhasi görcsök leggyakoribb okai

Dr. Szimuly Sándor
szerző: Dr. Szimuly Sándor, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A görcsös alhasi fájdalom a gyakran előforduló tünetek közé tartozik. Számos betegség vagy állapot járhat enyhébb vagy súlyosabb hasi panaszokkal.

A fájdalom jellege és helye

A hasi fájdalom karaktere szerint többféle típust tudunk elkülöníteni, pl. görcsös, tompa, szúró, égő jellegű. A tünetek fennállása szerint beszélhetünk akut, rekurráló (visszatérő jellegű) és krónikus (vagyis régebb óta fennálló) fájdalomról. A görcshöz, fájdalomhoz társulhatnak egyéb tünetek pl. láz, hányás vagy hasmenés, véres széklet, vizelési panaszok, sárgaság, fogyás, stb.

Alapvető kérdés, hogy a beteg hol jelzi a fájdalmat (vagy melyik terület a legérzékenyebb). A hasat 4 kvadránsra és 9 régióra oszthatjuk, és igen jellegzetes, hogy adott betegség esetén hol lép fel a görcsös fájdalom. Ezek az információk segítenek az orvosnak az alhasi görcsöt okozó betegség diagnosztizálásában.

A pontos kiváltó ok felderítése gyakran csak több vizsgálat eredményeképpen állapítható meg (fizikális vizsgálat és kórelőzmény, laborvizsgálat, esetenként képalkotó eljárással - pl. ultrahang - kiegészítve).

Alhasi görcsök a fájdalom eredete alapján

A fájdalom eredete alapján lehet úgynevezett zsigeri vagy szomatikus fájdalom.

Zsigeri eredetű fájdalom

Zsigeri fájdalom indulhat ki az üreges szervek falából vagy a szervek tokjának feszülése miatt (pl. vese, máj). Általában véve elmondható, hogy az e területen elhelyezkedő fájdalomreceptorok a zsigerek falának feszülését, a szövetkárosodást illetve a kóros állapotokban, például gyulladások vagy vérellátási zavar nyomán a szövetekből felszabaduló kémiai anyagokat érzékelik.

Jellemzően ezt a típusú fájdalmat a beteg kevésbé tudja lokalizálni (vagyis a pontos helyét meghatározni), inkább a középvonalban jelzi. A görcs mellett gyakran egyéb, kellemetlen tünetek is jelentkeznek pl. hányinger, hányás, izzadás, nyugtalanság.

A zsigeri fájdalom lehet kisugárzó jellegű, vagyis a beteg a probléma helyétől távolabb jelzi a fájdalmat. Erre jó példa az, amikor a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg a fájdalmat övszerűen, a hátba sugárzóan érzi. Ugyanilyen jellegzetes, ha veseköves rohamban a vesegörcs a lágyékba sugárzik. A fájdalom kisugárzását a magzati fejlődés jellegzetességeivel magyarázhatjuk.

Szomatikus fájdalom az alhasi területen

Szomatikus fájdalom esetén a fájdalmat a hashártya érintettsége okozza (pl. hashártyagyulladás, stb.), ezt a beteg sokkal inkább be tudja határolni. Jellegzetes, hogy a beteg próbál minél kevesebbet mozogni és olyan pózt vesz fel, ami a legkisebb hashártya feszüléssel jár, pl. magzatpózban oldalán fekszik.

Mi okozhat alhasi görcsöt?

Nőgyógyászati betegségek és alhasi görcs

Gyakran okoznak alhasi lokalizációjú görcsös fájdalmat nőgyógyászati megbetegedések. Ezek közül kiemelhetőek a menstruációval összefüggő görcsök, melyek időnként kisugároznak pl. a keresztcsont tájékára vagy a hátba is. Habár sok esetben kellemetlenek, de komoly veszélyt nem rejtenek.

A kismedencei gyulladások (pl. petefészek-gyulladás) ciklustól független, de erős alhasi görccsel járhatnak, láz is felléphet. Sajnos nem kezelt esetekben fennáll a szövődmény kialakulásának esélye, ezért néhány napon belül nem szűnő panasz esetén indokolt nőgyógyászati szakrendelés felkeresése. Ilyen panaszok esetén felmerülhet még az endometriosis vagy myoma lehetősége is.

Ritka, de életet veszélyeztető állapot a méhen kívüli terhesség. Ez általában a vérzés elmaradása mellett, egyre erősödő, egyoldali alhasi fájdalommal jár, melyhez elesett általános állapot társul. Gyanú felmerülése esetén is azonnali orvosi vizsgálat szükséges.

Urológiai problémák az alhasi görcs mögött

Görcsös illetve tompa alhasi fájdalommal járatnak az alsó húgyúti fertőzések. Ilyenkor gyakori, sürgető vizelési ingerre és fájdalmas vizelésre panaszkodik a beteg. A fájdalom a vesetájakba is sugározhat, illetve a vizelet véres lehet. Ilyen esetben háziorvos felkeresése indokolt, aki vizeletvizsgálatot végez, ennek eredményétől függően pedig gyógyszeres kezelést javasolhat.

Szintén okozhat alhasba sugárzó görcsös fájdalmat a húgyúti kövesség is.

Férfiak esetében a prosztatagyulladás, továbbá az ondóvezeték, ondóhólyag gyulladásos megbetegedései okozhatnak ágyékba, gáttájékra sugárzó alhasi fájdalmat.

Emésztőrendszeri betegségek által okozott alhasi görcs

Emésztőrendszeri betegségek szintén járhatnak görcsös alhasi fájdalommal. Ezek közül megemlítendőek a gyulladásos bélbetegségek, melyek alhasi fájdalommal, véres széklettel és általános tünetekkel járnak.

A vastagbél diverticulosisa olyan betegség, mely során a bélfalban apró kitüremkedések alakulnak ki. Ezek az elváltozások begyulladhatnak, így diverticulitis jön létre, mely bal oldali alhasi fájdalmat okoz.

Jobb oldali alhasi fájdalommal jár (egyéb, általános tünetek mellett) a vakbélgyulladás, ugyanakkor a fájdalom itt fokozatosan erősödő, inkább szúró karakterű.

Felszívódási zavarok vagy enzimhiány (pl. tejcukor-érzékenység, stb.) is okozhatnak alhasi görcsöket, hasmenéses széklettel.

Az ún. IBS (irritábilis bél szindróma) puffadással, hasi görcsökkel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, nyákos széklettel jelentkezik. Kezelése sok esetben nem könnyű, mivel kialakulásáért legalábbis részben pszichés okok tehetőek felelőssé.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Testmozgás
Testmozgás

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai.

Haspuffadás
Haspuffadás

Segíthetnek a probiotikumok?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.