A vesegörcs mint panasz lehetséges okai

Dr. Földi Ildikó
szerző: Dr. Földi Ildikó - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A vesekövesség gyakori probléma: a férfiak 10, a nők 5 százalékát érinti élete során. Vesegörcs leggyakrabban akkor jelentkezik, ha a vesekő elmozdul és a vizeletelvezető rendszerben elakad, intenzív fájdalmat okozva. A vesegörcs az egyik leggyakoribb sürgősségi osztályon kezelt fájdalomforrás.

A vesegörcs kialakulásához vezető okok

Számos tényező fokozhatja a vesekőképződést, ezek lehetnek örökletes okok, pl. a vizeletelvezető rendszer fejlődési rendellenességei, de a húgyúti fertőzés, mozgásszegény életmód, szomjazás (koncentrált vizelet pl. forró, száraz időjárás esetén), fehérjedús táplálkozás és a hirtelen fogyás is elősegítheti képződésüket. Leggyakrabban 30 és 60 éves kor között alakul ki, és sokáig tünetmentesen fejlődhet a vesében.

Ha a vesekövek a vizeletáramlás hatására elmozdulnak, a felszínük felsértheti a vizeletelvezető rendszer nyálkahártyáját, de el is akadhatnak a húgyvezetékben. A nagyméretűre megnőtt kövek általában már nem tudnak elindulni a húgyvezetékben, így görcsöt nem okoznak, míg a kisebb kövek könnyen elmozdulnak és igen erős fájdalmat provokálhatnak. Ezekben az esetekben simaizomgörcs keletkezik, amit a beteg vesegörcsként él meg.

A vesegörcs mint tünet jellegzetességei

A vesegörcs egy hirtelen jelentkező, nagyon intenzív (tűrhetetlen), görcsös, egyoldali, háti, deréktáji (vagy hasi) fájdalom. A fájdalom jellemzően az alhasba, a nemi szervekbe (herékbe, nagyajkakba) általában a húgyvezeték lefutásának megfelelően hátulról előre és lefele sugárzik.

Az erős fájdalmat sápadtság, verítékezés kísérheti, akár láz és hidegrázás is kialakulhat. Gyakran társul hozzá puffadás, hányinger, hányás, széklet- és szélürítési zavar, ami más hasi betegségre terelheti a gyanút.

Ha az elzáródás következtében nem vagy korlátozottan tud ürülni a vizelet, a vizelet mennyisége is csökkenhet. A nyálkahártya felsértése következtében a vizelet véressé válhat, de a vérzés lehet olyan kis mértékű is, hogy szabad szemmel nem mindig látható.

Az elakadt vesekövek elmozdulhatnak, a húgyutak mentén továbbvándorolhatnak, vagy a vizelettel távozhatnak. A vesegörcs ezért gyakran hirtelen szűnik meg.

Vesekő infografika

Hasonló tünetekkel járó betegségek

A vesegörcs általában már a tünetek alapján felismerhető, de számos egyéb hasi megbetegedés is járhat hasonló panaszokkal, pl. más vesebetegségek (vesedaganat, veseér-elzáródás, gyulladás, veseelhalás) és más hasi betegségek: vakbél-, epehólyag-, hasnyálmirigy-, vastagbélgyulladás, epegörcs, illetve nőknél méhen kívüli terhesség, petefészek-gyulladás, férfiaknál herecsavarodás.

A vesegörcs kezelése

Nagyon fontos a vesegörcs és a fájdalom mielőbbi gyógyszeres csillapítása. Erre a legmegfelelőbb a simaizom görcsoldók (papaverin, drotaverin) és fájdalomcsillapítók (metamizol, nagyon súlyos esetekben akár opioid típusú fájdalomcsillapítók is szóba jönnek) együttes adása. Gyakori praktika az izomba adott diclofenac tartalmú fájdalomcsillapító injekció. A nemszteroid gyulladáscsökkentő szerek intramuszkulárisan hatékonyabbak és kevesebb mellékhatásuk van, mint az opioidoknak.

Nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás, ezáltal a vizelet mennyiségének növelése, ami elősegíti a vesekő kiürülését. A kő távozásával a panaszok is megszűnnek. Mivel a vesegörcshöz gyakran társul hányás, ami miatt dehidrálttá válik a szervezetünk, ezt is folyadékbevitellel tudjuk korrigálni. Amennyiben szájon keresztül ez nem kivitelezhető, akkor infúzióra van szükség.

Azonnali urológiai szakellátás javasolt vesegörcs esetén:

  • ha a fájdalomcsillapítás nem elegendő, a fájdalom intenzív marad;
  • ha szepszis gyanúja merül fel;
  • ha teljes vizeletelakadás (anuria), kétoldali elzáródás, vagy az egyetlen működő vese elzáródása áll fenn,
  • a méhen kívüli terhesség veszélye miatt terhes vagy késleltetett menstruációjú nőknél,
  • olyan betegeknél, akiknek lehetséges társbetegségei vannak, vagy 60 évnél idősebbek.

Ha a kő spontán nem távozik, urológiai beavatkozások („vesekőzúzás”, azaz ESWL kezelés, esetleg műtét) szükségesek az elakadás megszüntetésére.

A vesekő téma cikkei

5/1 A vesekövesség és típusai
5/2 A vesekő kialakulásának okai
5/3 Vesekövesség kezelése és megelőzése
5/4 Diéta vesekövesség esetén
5/5 Így előzehtő meg a vesekövesség kialakulása

Dr. Földi IldikóForrás: WEBBeteg
Szerző:
Dr. Földi Ildikó
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.