A fájdalom jellege is fontos információ

Dr. Kerekes Éva
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva neurológus

A fájdalom szervezetünk jelzése, hogy valami nincs rendben. A beteg személyiségétől függ, hogy a fájdalom megélésében mennyi a pszichés, azaz lelki tényező.

A téma cikkei

4/1 A fájdalom okai
4/2 A fájdalom jellege
4/3 A fájdalom szerepe szervezetünkben
4/4 Fájdalomtípusok - Neuropátiás, nociceptív, pszichogén

Nem minden fájdalom egyforma

Mikor a beteg fájdalommal fordul az orvosához, akkor a következő válaszokat érdemes megfogalmaznia magában. A válaszok ugyanis sok információt rejtenek a fájdalom okáról is az orvos számára.

 • Mikor és milyen körülmények között jelentkezett először? Már úgy kelt fel, vagy fizikai tevékenység után kezdődött, vagy hosszas számítógépes munka/iskolai órák után, vagy stressz provokálta ki?
 • Hol fáj? Pontosan behatárolt területen, vagy szerteágazó, kisugárzó?
 • Vannak-e bevezető tünetek, vannak-e kísérő tünetek?
 • Állandó-e a fájdalom, vagy átmeneti és visszatérő? Milyen gyakran jelentkezik?
 • Fokozatosan alakult ki, vagy rohamszerűen jelentkezik?
 • Mi fokozza, vagy éppen enyhíti a fájalmat?
 • Milyen jellegű? Nyilalló, szúró, lüktető, feszítő, égő, zsibbadó?
 • Milyen erősségű? A fájdalom erőssége az enyhe zsibbadástól az elviselhetetlen fájdalomig terjedhet.
 • Akadályozza-e a munkát, mindennapi tevékenységet?
 • Mennyi ideig tart?
 • Van-e a családban hasonló eset?
 • Miért most fordult orvoshoz?

Lefolyása és időtartama szerint a fájdalom lehet heveny (akut), vissza-visszatérő (rekurráló) vagy krónikus. Krónikus fájdalomról beszélünk, ha a fájdalom fennállása több mint három hónap. Az akut és krónikus fájdalom élesen elkülöníthetőek egymástól.

A fájdalom jellege különböző lehet

Egy-egy sérülés, heveny betegség tünete az úgy nevezett szomatikus fájdalom. Ennek jellemzői: körülírt, lokalizáló, azaz pontosan meghatározható a helye. A beteg egy újjal meg tudja mutatni, hol fáj, és hová sugárzik. Ennek szemléltető példája, ha megszúrjuk magunkat, vagy a porckorongsérv által okozott becsípődés. Ilyenkor egy vény nélkül is kapható fájdalomcsillapító hatékony lehet.

Egy-egy ideg gyulladása következtében alakul ki a neuralgiás fájdalom. Ez általában egyoldali, erős fájdalom néhány másodpercig, legfeljebb 1-2 percig tart. Az elviselhetetlen fájdalommal járó rohamok hetekig, hónapokig tartó periódusokban naponta többször, napszaktól függetlenül ismétlődnek. Hónapokig tartó panaszmentesség lehetséges, majd újra, napi gyakorisággal tör rá a betegre a fájdalmas roham. A fájdalmas terület (azaz triggerzónák) érintése a rohamot kiválthatja. Ezután néhány perces refrakter periódus következik. A neuralgia jellemző ága a posztherpeszes neuralgia, amit herpesz vírus okoz. Ekkor a fájdalmat az idegek mentén jelentkező, viszkető kiütések kísérik.

A belső szervek betegségét kíséri a viscerális fájdalom. Jellemzői, hogy nem körülírt, nehéz pontosan megmutatni, több irányba kisugárzik, hosszan tartó, állandó, de változó intenzitással. A fájdalom oka gyakran nem a közelben van, kivizsgálása elkerülhetetlen.

A krónikus fájdalmak között nagyon gyakori a neuropátiás fájdalom. Általában az alsó végtagok nagyon kellemetlen, főleg éjszakai zsibbadásával kezdődik, majd égető, elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, amit jelentősen fokoz az érintés, ezért a beteg a takarót, ruhát is nehezen tűri. Ez a fájdalomtípus cukor-, vese-, és daganatos betegségeknél, alkoholfüggőknél jelentkezik. A cukorbetegek neuropátiás fájdalma együtt jár a felületes érzések kiesésével, a láb keringésének elégtelenségével, az érszűkülettel. És mivel a beteg nem érzi az esetleges sérüléseket, a láb rossz keringése miatt a sebek gyógyulási hajlama elégtelen, ezért kialakul a diabéteszes láb: fekélyek jelentkeznek, végül a diabetikus lábat vérmérgezés veszélye miatt amputálni kell.

A neuropátia kezelése eltér a hagyományos fájdalomcsillapítástól, a szokásos gyógyszerek nem hatékonyak, ezért fontos időben felismerni és neurológushoz irányítani a beteget.

(WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

A neuropátiás fájdalom

A krónikussá vált fájdalmak jelentősen rontják az életminőséget. Alvászavarhoz, az esetek jelentős részében depresszióhoz, sőt akár...

Sugárzó fájdalom - Mi okozhatja?

A sugárzó fájdalom olyan fájdalom, amely egyik testrészről a másikra terjed. A fájdalom nem feltétlenül ott tapasztalható, ahol a károsodás...

A fájdalom szerepe szervezetünkben

A beteg szubjektív érzőpanaszai az enyhe zsibbadástól az elviselhetetlen fájdalomig terjedhetnek.

A nyaki fájdalom okai

A nyaki fájdalom lehet akut és krónikus. Számos ok állhat hátterében, például izommerevség vagy porckopás, de akár súlyos betegségek is.

Milyen betegségre utalhat az égő...

A fájdalomnak számos formája ismert, egyik jellegzetes, gyakori típusa az égő fájdalom, melynek hátterében több betegség állhat. Ezek...

Milyen betegségek okozhatnak szúró...

A fájdalom nagyon sok formában jelentkezhet, minden formája figyelmeztetés az agynak, hogy a test valamely pontján nincs rendben valami, ezért mindig...

Fájdalmak, melyeket vegyen komolyan!

A szervezet a fájdalommal jelzi, hogy valami nincs rendben. Remélhetőleg elég harmóniában él a szervezetével ahhoz, hogy felismerje, a fájdalom mikor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.