Mit tehetünk a hasfájás ellen?

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Nagyon leegyszerűsítően fogalmazva kétféle betegtípus létezik: az egyik, aki a legenyhébb hasi fájdalom jelentkezésekor is azonnal orvoshoz fordul, és a másik, aki már mindent is kipróbált otthon, de akkor sem akar elmenni szakemberhez hasfájásával. A cél az lenne, hogy mindenki megtalálja a kettő közötti arany középutat.

A hasfájás téma cikkei

1/3 Hasi fájdalom - Mi lehet az oka?
2/3 Mit tehetünk a hasfájás ellen?
3/3 Hasfájás gyermekeknél

A hasi fájdalom hátterében számtalan, a banálistól az életet veszélyeztetőig terjedő ok állhat, melyre a fájdalom lokalizációja, jellege, kísérő tünetek engednek következtetni. Ha a fájdalom elviselhetetlen vagy nagyon gyorsan rosszabbodik, magas láz, ájulás, vérzés, csillapíthatatlan hányás kíséri, nincs kérdés, azonnal kórházi ellátásra van szükség. Szerencsére ezek a ritkább esetek. De mi van akkor, ha enyhébb tüneteket észlelünk? Akkor jöhetnek az otthoni praktikák, 5-7 napnyi sikertelen próbálkozás után azonban mindenképp forduljon orvoshoz.

Diéta igen, koplalás nem

A tényleges koplalás, amikor semmilyen szilárd táplálékot, de még folyadékot se veszünk magunkhoz, a lehető legrosszabb megoldás. Mindenki átélte már azt a hányinger, hányás utáni állapotot, amikor egy falat sem menne le a torkunkon, de ilyenkor is törekedni kell a folyadékfogyasztásra. Ez lehet sima víz, szénsavmentes ásványvíz, üres vagy cukrozott fekete tea, gyógynövényes tea, izotóniás sportital. Utóbbival nem csak a folyadék, hanem az elvesztett elektrolitok és sók is pótlásra kerülnek. Érdemes gyakori kis kortyokban elfogyasztani a folyadékot, a hirtelen nagy mennyiség gyomorfalfeszülést és ismételt panaszokat okoz.

Amíg nagyon „gyenge a gyomrunk”, a hasi fájdalom pedig hasmenéssel is jár, előnyben részesítjük a kímélő étrendet: eleinte érdemes a zsírok, fehérjék minimalizálása, mert ezek emésztése nehezebb, mint a szénhidrátoké. A hasi panaszok enyhülését hozhatja, ha 1-2 napig háztartási kekszet, ropit, kétszersültet, főtt burgonyát, párolt rizst fogyasztunk. Ezekhez később fokozatosan be lehet hozni a rostokat főtt, párolt zöldségek formájában, majd a főtt, párolt fehér húsok és a zsiradékok is visszaépítésre kerülhetnek. Ezekben a napokban a túlzott fűszerek, koffein, alkohol és nem utolsó sorban a dohányzás kerülése javasolt.

Részletesen Fertőzéses eredetű hasmenések diétája

Vény nélkül kapható készítmények hasfájás ellen

Egyes recept nélkül kapható gyógyszerek alkalmazhatók a fájdalom enyhítésére: paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók, görcsoldók segíthetnek a tüneti kezelésben. Az acetilszalicilsav, ibuprofen, naproxen tartalmú (ún. nemszteroid gyulladáscsökkentő) gyógyszereket irritálhatják az emésztőrendszert, ezért lehetőség szerint ezeket kerüljük a panaszok alatt. Ha nem tudjuk a tünetek kiváltó okát, és a fájdalmat elfedjük fájdalomcsillapítókkal, akkor azzal egyes betegségek, pl. a vakbélgyulladás súlyosabbá válhatnak és komplikációk kialakulásához is vezethet. Ezért lehetőség szerint kétszer is fontoljuk meg a fájdalomcsillapítók szedését.

Probiotikum kifejezetten jó hatású (főleg az enteritis, azaz bélhurut miatt jelentkező) hasi fájdalmak és tünetek kezelésében, enyhítésében.

A gyógyszerek mellett nagy népszérűségnek örvendenek a gyógyteák is. A méltán népszerű kamilla mellett a gyömbér, kömény, menta tea a hasi görcsök, puffadás, emésztési gondok esetén javasolt. Menstruációs görcsoldásra alkalmas a cickafark, a fehér fagyöngy és a palástfű.

Adattár Fájdalomcsillapító gyógyszerek listája a gyógyszerkeresőben

Otthoni módszerek a panaszok enyhítésére

A megfelelő testhelyzet, könnyű testmozgás szintén enyhíteni tudja a hasi fájdalmakat. Erős panaszok esetén a „magzatpóz” oldalfekvés felhúzott térdekkel enyhíti a hasizmok és a hashártya feszülését, ezért sok helyzetben már ez a testhelyzet is megkönnyebbülést okoz. Főleg menstruációs eredetű hasi fájdalom esetén várható jótékony hatás az olyan kímélő mozgásformáktól, mint a jóga vagy a pilátesz.

Közkedvelt praktika a hasi régió melegen tartása (meleg vizespalack, melegítőpárna, takarók segítségével), amennyiben nem kelt kellemetlen érzetet. Ez görcsoldó hatású, hiszen a meleg hatására fokozódik a vérkeringés, ettől pedig elernyednek az izmok.

A pálinkát évszázadokon keresztül mindenre gyógyító bájitalként használták és sokan még mindig hisznek ebben. Fertőzéseket megelőző fertőtlenítő hatása a pálinkáknak nincs. A 70% feletti alkoholtartalomnál várható fertőtlenítő hatás, tehát ilyen célzattal fogyasztani nem érdemes. Ami viszont igaz, hogy étkezés után kis mennyiségben fogyasztva emésztést elősegítő hatású és így a kellemetlen gyomorfal feszülés, savas panaszok mérsékelhetők.

Savproblémák okozta fájdalom ellen

Szinte mindenkinek volt gyomorsavas panasza (égett már a gyomra), a kellemetlen égő fájdalom mielőbbi enyhítést kíván ilyen esetekben. A közhiedelemben népszerű tejivás hozhat ugyan átmeneti enyhülést, de valójában inkább lassú olajcsepegtetés a tűzre. A tejnek nincs savas kémhatást semlegesítő hatása és a benne található zsírok, fehérjék és kalcium serkentik a gyomorsav termelését, ami a gyomorégés egyik kiváltó oka. A fehérjék lebontása során a gyomorban savas kémhatás keletkezik. Ez a savas kémhatás tovább irritálhatja a nyálkahártyát.

Szintén gyomorégés elleni fegyver a szódabikarbóna. Ez a kémiai reakciót tekintve valóban semlegesíti a gyomorsav savas kémhatását átmenetileg, miközben széndioxid keletkezik. A termelődő gázok hatására a nyelőcső alsó záróizma elernyed, hogy a gázok távozhassanak, de így esély nyílik a sav visszaáramlására is. Ezen felül a túlzott szódabikarbóna fogyasztás a szervezet pH-jára is hatással lehet.

A refluxos panaszok ellen gyors megoldást egyes gyomorégés elleni gyógyszerek hozhatnak, a tartós megoldáshoz viszont elengedhetetlen a megfelelő étrend és az életmódváltás is.

Részletesen Amit Ön is megtehet a reflux ellen - Az életmód szerepe

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

A hasfájás és kezelése gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
A hasfájás egy nagyon komplex területe az orvostudománynak mind gyermek-, mind felnőttkorban. Hátterében számos megbetegedés állhat az egészen banális problémáktól a súlyos, mielőbbi műtéti beavatkozást igénylő kórképekig.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.