Végbélsérv és végbélelőesés (prolapsus)

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A végbélsérv (más néven végbélsüllyedés, rectocele), illetve a végbélelőesés (prolapsus) kellemetlen, székletürítési problémát okozó kórképek. Nők körében gyakrabban fordulnak elő, mint a férfiaknál.

Mind a végbélsérv, mind a végbélelőesés kialakulásának alapja a végbél körüli kötőszövetek, izmok, idegek sérülése, gyengesége. Rizikótényezőt jelent az elhúzódó vajúdás, hüvelyi szülés, az elhízás, illetve az idősebb életkor. A komoly panaszokat okozó elváltozásokat műtéti úton kezelhetőek, az enyhébb eltérések konzervatív terápiával, gátizomzatot erősítő tornával orvosolhatóak.

Mi a végbélsérv (rectocele)?

A végbélsérv vagy végbélsüllyedés esetében a végbél és a hüvely közötti kötőszövetes rész kitágul vagy megsérül, ezért a végbél a hüvely hátsó falán keresztül egy beboltosulást okoz. Ez súlyosabb esetekben olyan mértékű is lehet, hogy a hüvelyben labdaszerűen tapinthatóvá válik az elváltozás.

A végbélsérv kialakulásának leggyakoribb oka a hüvelyi szülés, vagy az ezt megelőző kifejezetten hosszúra nyúlt kitolási szakasz. Egyes esetekben a rosszul elvégzett vagy rosszul gyógyult gátmetszés is állhat az elváltozás hátterében. Gyakoribb örökletes kötőszöveti gyengeség esetén, változó kor után (menopauza), túlsúly, vagy a krónikus székrekedés okozta erőlködés esetén.

A végbélsérv tünetei

Az elváltozás nem pusztán esztétikai-pszichikai probléma, hanem fizikai panaszokat is okozhat. Jelentkezhet pl. végbélbe sugárzó fájdalom, továbbá fájdalmas vagy nehezített szexuális együttlét.

Végbélsérv esetén az alábbi tünetek tapasztalhatóak:

  • a hüvelybemenetben érzett idegentest érzés, jellemzően álló helyzetben, amely fekve visszahúzódik;
  • a székletürítési nehézség, elégtelenség, fájdalom;
  • derékba sugárzó, húzó jellegű fájdalom;
  • a szexuális élet fájdalmassá válhat.

A végbélsérv kezelése

Minden esetben előnyös a megfelelő székletürítési szokás kialakítása. Cél a széklet állagának lazítása, hogy a hosszas erőlködést elkerüljük.

Enyhébb esetekben sikereket lehet elérni a gátizomzatot erősítő tornával (vagy ismertebb nevén „intimtorna”), elektrostimulációval. Megoldást jelenthet a lézeres kezelés is, ami a kötőszöveteket erősíti, azonban az alap problémát nem oldja meg.

Súlyos, jelentős panaszokat okozó esetekben a rectocele műtéti megoldás javasolt. Ez történhet a hüvely hátsó falán keresztül, vagy a végbél irányából egyaránt. Cél a két szervet egymástól elválasztó sérült, gyengült kötőszövet zárása.

Mi a végbélelőesés (prolapsus)?

Végbélelőesésről, „leesésről” akkor beszélünk, ha a végbél utolsó szakasza kifordul, láthatóvá válik a végbélnyílásból kilógva. Ez lehet csak néhány milliméteres, csak a végbél belsejét borító nyálkahártya kiboltosulása.

Az enyhébb előesés csecsemő és kisgyermekkorban fordulhat elő, és a cisztás fibrózis nevű betegség egyik jele is lehet. A felnőttkorban előforduló esetekben prolapsus esetén jellemzőbb, hogy a végbél falát alkotó valamennyi réteg érintett, és az előesés akár több centiméter hosszúságú is lehet.

Kialakulásra hajlamosító tényező

A prolapsus gyakrabban fordul elő olyan idősebb felnőtteknél, akiknél jellemző:

  • hosszú távú székrekedés a rendszeres erőlködés miatt;
  • a medencefenék izmainak gyengesége;
  • 50 év feletti nők körében gyakoribb, mint férfiaknál;
  • a végbélnyílás záróizom (sphincter) gyengülése, az izmot ellátó idegek károsodása;
  • korábbi sérülés az anális vagy a medence területén;
  • egyes betegségek szintén rizikótényezőt jelentenek: a cukorbetegség, a cisztás fibrózis, a méheltávolítás.

A végbél prolapsus tünetei

Idegentestérzés a végbélben, székelési inger, a végbélnyílásnál jelentkező fájdalom, széklet inkontinencia (a székletvisszatartás zavara). Súlyosabb esetekben a végbél részlet láthatóvá válik a végbélnyíláson kívül, ritkán vérzés is előfordulhat.

Egyes esetekben a húgyhólyag- és méhsüllyedés is társulhat a végbélelőeséshez, a meggyengült gátizomzat, medencefenék izomzat miatt.

A diagnózis már fizikális vizsgálattal is felállítható, de végbél záróizmának szerkezetét, erejét, működését célzó vizsgálatokkal (mint pl. az EMG, manometria, ultrahang) tovább pontosítható.

Kezelési lehetőségek

Enyhe, kis mértékű végbél prolapsus esetén székletlazítók használatával az erőlködés - és így az előesés is - mérsékelhető. Tüneti megoldást jelenthet a végbél kézzel történő visszahelyezése is.

A prolapsus oki terápiájaként műtéti megoldás jön szóba. Ez történhet nyitott vagy laparoszkópos hasi műtéttel, illetve a végbélnyíláson keresztül is. Egyik megoldási lehetőség, hogy az előesett végbelet a hasüregbe "visszahúzva" ott a kismedencében rögzítik, a másik lehetőség, hogy eltávolítják a végbél (és néha a szigmabél) egy részét és a megmaradt "lerövíditett" bélszakaszt közvetlenül a vastagbélhez varrják.

Panaszok és további kórképek a végbél környékén

Dr. Dunás-Varga Veronika Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.