Gátmetszés vagy gátvédelem? - Érvek és ellenérvek

Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos
Megjelent: 2017.09.15

A gátmetszés alkalmazása a XX. század elején terjedt el. Célja a hüvelybemenet és végbél közti rész (a gát) megóvása a szülés során. Egyes országokban még ma is elenyésző számú esetben alkalmaznak gátmetszést. Miért tartja ma sok kismama a szülés legfélelmetesebb részének, miért vált ki ez a téma oly sok vitát?

Mi a gátmetszés?

A gátmetszés egy szülés közben ejtett vágás. A szülést vezető orvos vagy szülésznő közvetlenül a kisbaba fejének megszületése előtt ejti a metszést a végbél és a hüvelybemenet között.

A gátmetszés célja, hogy ezen a területen lévő szövetek ne repedjenek meg. A repesztett sérülés ugyanis nehezebben gyógyul, mint a vágott seb. Gondoljunk csak bele, ha éles késsel vágjuk meg az ujjunkat is hamarabb, szinte fájdalommentesen összeforr, míg egy egyenetlen szélű sebbel több gondunk lehet.

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

A gátrepedés a legsúlyosabb esetben a végbél záróizomzatát is érintheti (IV. fokú gátruptura), mely a későbbiekben akár széklettartási nehézségeket is okozhat.

A gátmetszés hossza esetenként változó, általában 2-5 cm. A megfelelő időben elvégzett, nem túl nagy, helyesen összevarrt gátmetszés szövődménymentesen gyógyul. Míg ez egy befolyásolhatatlan irányú és nagyságú gátrepedés esetén nem ilyen egyértelmű.

A gátmetszés hátrányai

Pár napig kellemetlen, mégiscsak egy seb a gát területén, de még mindig kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a gátrepedés.

A szülés, születés módjai

A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.

A szülés, születés módjai

A szülőcsatornán áthaladó magzat is összetöri kissé a szöveteket, ez járhat kellemetlen érzéssel, fájdalommal.

A gátmetszésből esetenként varratszedés szükséges, ám ma már nem a fonal felszívódásától függően (mindenhol felszívódóval varrnak), hanem a varrás technikájától (csomós vagy tovafutó). Ez a gyermekágyas 4. napon történik meg, kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas.

Mikor kell orvosi szempontból gátmetszést végezni?

A gátvédelem, vagyis a gát kézzel történő támasztása, védelme szülés alatt egyes nőknél elegendő a gátrepedés elkerülésére. Nem törvényszerű, hogy aki hüvelyi úton szül, annak gátmetszést kell végezni.

Teendők gátmetszés után!

A gátmetszés sebét mindig tisztán és szárazon kell tartani. Szülés után hat hétig nem javasolt az ülőfürdő. Tiszta vízzel szükséges lemosni a gátsebet és a nedvességet törölközővel leitatni róla. Gátizomtorna szülés után 1 héttel már elkezdhető.

A gátmetszés végzésének döntésénél figyelembe kell venni a születendő kisbaba fejméretét, a várható súlyát, továbbá a szülő nő alkatát, szöveteinek rugalmasságát, az alkalmazott fájdalomcsillapítás módját. Fontos kiemelni emellett a szülő nő együttműködési készségét is, hiszen a gátvédelemben vezetett kitolási szakban a szülést vezető irányítja a nyomásokat, a légvételeket. Ilyenkor általában a kitolási szak néhány perccel hosszabb.

Amennyiben a születendő gyermek koraszülött, úgy a környező szövetek a babára nehezedő nyomása is ártalmas lehet, ilyenkor kötelező szakmai szempontok miatt (a baba védelmében) a gátmetszés.

Vákuumos szülésbefejezés esetén a repedés elkerülésére rutinszerűen gátmetszést alkalmaznak. Amennyiben fontos a baba szülés alatti állapota miatt, hogy a kitolási szakasz minél rövidebb legyen, úgy a gátmetszés végzése ajánlott.

Gátmetszés vagy gátvédelem?

A gátmetszésnek és a gátvédelemnek is megvan a helye. Sokszor elkerülhetetlen a gátmetszés, ez a szülő nő, illetve a születendő gyermek védelmében szükséges. Ha helyesen alkalmazzák nem felesleges beavatkozás.

Bízza ennek a kérdésnek az eldöntését szülész orvosára, hiszen annyi minden befolyásolja annak elvégzését. Amennyiben szeretné lehetőség szerint elkerülni a gátmetszést, jelezze orvosának, szülésznőjének, biztos vagyok benne, hogy tiszteletben fogják tartani a kérését, és ha van rá mód, elkerülik a beavatkozást.

Ugyanakkor, ha szükséges a gátmetszés végzése, akkor ne a szülés folyamatába történő durva orvosi beavatkozásként élje meg, hanem a szülő nőt, esetenként a babát megsegítő kis metszésnek.

Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hozzászólások (8)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

Nőgyógyászati daganatok: már...

Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és...

Szeptember 20-án borítsuk lilába a...

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Nőgyógyászati Daganatos Betegségekkel Foglalkozó Szervezetek Európai Hálózata (ENGAGe) által életre...

A gátizomzat jelentősége

A kismedence izomzatának és egyéb szöveteinek gyengülése, és az ezzel járó kellemetlen tünetek gyakran jelentősen rontják a komfortérzetet, a...

A gátizom gyengülésének tünetei...

A kismedencei és hasűri szervek alátámasztását a háromrétegű gátizomzat és az ehhez tartozó kötőszöveti és szalagrendszerek (úgynevezett...

Érvek az otthonszülés mellett

Otthon vagy kórházban? A kérdés nagy vitákat vált ki. Nincs egyetértés az otthonszülés tervezetét kidolgozó Szülészeti és Nőgyógyászati...

Érvek a kórházban szülés mellett

A kórházi szülés mellett szóló legfőbb érv a műszerezettségben meglévő különbség, hiszen egyikünk lakásában sincsenek meg azok a...

Fájdalomcsillapítás terhesség alatt...

A terhesség, szülés és anyaság izgalmas új feladat, ám ugyanakkor fájdalmas is. A szülési fájdalmak gyakran nem érnek véget az utolsó nyomással....

Gátizom erősítés - Milyen...

17-től 70 évesig minden korosztályból jönnek nők a foglalkozásokra. Van, akinek a megelőzés a célja, mások a már elindult folyamatot szeretnék...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.