Az aranyér hajlamosító tényezői

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az aranyérbetegség a végbél leggyakoribb kóros elváltozása, a felnőtt lakosság nagy százalékát érinti. Különböző súlyossági fokban a legtöbb ember élete során találkozik a problémával.

Az aranyér a szervezet normál képződménye, a végbélnyílás nyálkahártyája alatti vénás fonat. Normálisan az aranyérpárnának az a funkciója, hogy megfelelően, precízen szabályozza a végbélműködést, a székelést, a végbél záróapparátusának tömítésében vesz részt. Az aranyeres csomók a végbél, illetve a végbélnyílás falában létrejövő vénatágulatok.

Minek a hatására válhat kórossá a folyamat?

Aranyér-betegség esetében a végbél körüli erek (az artériák és vénák találkozási pontjainál) kitágulnak, begyulladnak, duzzadttá és fájdalmassá válnak, viszketnek. Az aranyeres csomók kialakulásához a fentebb említett erekben kialakuló fokozott nyomásterhelés vezet.

Az alábbi tényezők hajlamosítanak a végbél körüli erek fokozott nyomásterhelésére, az aranyér-betegség kialakulására:

1. Öröklött hajlam

Az aranyér-betegségre való hajlam sajnos öröklődik. Akinek a szüleinél, nagyszüleinél előfordult aranyeres probléma, nagy valószínűséggel számíthat a kialakulására.

2. Életkor

Az életkor előrehaladtával a kötőszövetek gyengülnek, ami szintén elősegíti a betegség kialakulását.

3. Krónikus székrekedés

A végbél körüli erek túlzott nyomásterheléséhez talán leggyakrabban a székrekedéssel járó erőlködés, a fokozott hasprés vezet.

4. Krónikus hasmenés

A nagyon gyakori székletürítés is kedvez a betegség kialakulásának, mivel a nyomásviszonyokat kedvezőtlenül alakítja.

5. Életmódbeli tényezők

Bizonyos esetekben a helytelen életmód számlájára írható a kellemetlen tünetek megjelenése.

  • Ezek közül a leggyakoribb a rostszegény, esetleg zsír- és fehérjedús, rendszertelen táplálkozás.

  • Egy másik gyakori ok az elégtelen folyadékfogyasztás. A rostszegény, rendszertelen táplálkozás valamint az alacsony folyadékbevitel székrekedés kiváltásán keresztül okozhatja a betegség kialakulását.

  • Ide sorolható még a túlzott fűszer-, alkohol- vagy kávéfogyasztás is.

  • Hasonló hatással lehet a szervezetre a mozgásszegény életmód, az ülőmunka vagy épp a sok állás, de kedvezőtlen hatású a statikus (állómunka) vagy a túl erős fizikai igénybevétel is (pl.: cipekedés, testépítés). Ülőmunka végzése során, hosszú álldogálás, cipekedés vagy testépítés esetén a tevékenység idején nehezedik nagy teher az erekre.

  • Sokaknál viszont a túlsúly okozza az aranyeres panaszokat. Ekkor a hasűri nyomás állandó jelleggel magasabb, amely a végbél környékén érvényesül leginkább, így hozzájárul a betegség kialakulásához.

  • Nőknél a terhesség és a szülés is rizikófaktor. Ebben az időszakban az aranyér kialakulásának leggyakoribb oka a székrekedés, mely kialakulhat például a vaspótlás mellékhatásaként, a korábbi életmódhoz képest csökkent testmozgás, vagy rostszegény táplálkozás, illetve elégtelen folyadékbevitel miatt. A terhességi kor előrehaladtával a megnagyobbodott méh nyomja a végbél ereit ezzel növelve a hasűri nyomást, mely a végbél körüli erek nyomását is fokozza. Maga a szülés is hatalmas hasüregi nyomásfokozódással jár.

6. Különböző eredetű kismedencei térszűkítő folyamatok

Például daganatok (nőgyógyászati daganatok, végbéldaganat) vagy pl. prosztatamegnagyobbodással járó kórképek szintén a fenti mechanizmus révén vezethetnek aranyérbetegség kialakulásához.

7. Egyéb betegségek, például krónikus májbetegség esetén

A betegség a máj működő sejtjeinek jelentős fokú veszteségével jár, melyek helyett kötőszövet halmozódik fel. Ennek következtében romlanak a máj funkciói, illetve a bél felől érkező vér elfolyása a máj felé nehezített lesz. Így nő a test különböző vénáiban a nyomás, így a végbél vénáiban is, ezáltal aranyérbetegség alakulhat ki.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.