Az ENG- és az EMG-vizsgálat

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az ENG-vizsgálat (electroneurographia) az idegek vezetési sebességéről, illetve a kialakult és az idegek mentén tovafutó ingerület nagyságáról ad felvilágosítást, amelynek eltérései az idegrendszer különböző kórállapotaira utalnak.

A módszerrel mozgató- és érzőidegek is vizsgálhatók. A mozgató idegek vizsgálatakor a vizsgálandó ideg ingerlése történik elektromos árammal, a bőrön keresztül, elektródák segítségével.

Az ingerlés eredménye az ideg által innervált izom vagy izomcsoportok mozgása, amely jól megfigyelhető.

A mozgás eltéréseiből, illetve a vizsgálat során a műszer által nyert vezetési sebességekből és az ingerület nagyságából lehet a kórokra következtetni.

Hogyan vizsgálják az érzőidegeket?

Az érzőidegek vizsgálatának lényege, hogy az ideg lefutása mentén két pontra helyeznek fel elektródákat. Ez egyik ingerlő, a másik érzékelő elektróda.

Az ingerlő elektróda segítségével elektromos áram hat az idegre, és a vezetési irányban elhelyezett érzékelő elektróda veszi az ideg ingerlésének jelét.

A két pont között ily módon mérhető az ingerület haladásának, vagyis az ideg vezetésének sebessége, az ingerület nagysága.

Normális esetben az idegek vezetési sebessége 40-60 méter/másodperc. Az idegek vezetési sebessége az ideg típusától, az életkortól és a bőr hőmérsékletétől függ.

Az ENG-vizsgálat az alábbi kórképcsoportok kivizsgálásában játszik fontos szerepet: traumás idegsérülés, idegkompressziók (alagút szindrómák), a gerincvelői idegek károsodása, polyneuropathiák, ún. motoneuronbetegségek (ALS, spinalis izomatrophia), myasthenia gravis, a szimpatikus és paraszimpatiuks (autonóm) idegrendszer megbetegedései.

EMG-vizsgálat

Az EMG rövidítés az electromyographia kifejezésből adódik. A vizsgálat az elektrofiziológiai vizsgálómódszerek közé tartozik.

A vázizmok (akaratlagosan szabályozható működésű izmok) ún. motoros egységeinek működéséről ad felvilágosítást.

A motoros egység két anatómiailag különböző, ám működés szempontjából egymásra utalt képletet foglal magába: azokat a mozgató idegsejteket, amely a vizsgálandó izmot beidegzi, illetve magát a vizsgálandó izmot.

Az izmok elektromos aktivitását vizsgálják

A vizsgálat lényege, hogy az izom mozgása közben az izomsejtekben létrejövő elektromos aktivitás vizsgálható felszíni vagy tűelektródák segítségével. Az izom mozgásakor, mozgatásakor jellegzetes elektromos változások zajlanak le az izomsejtekben, amelyeknek megfelelő regisztrálásával az izom betegségeire lehet következtetni.

Az alkalmazott műszer az izomválasz kialakulása során létrejövő elektromos változásokat rögzíti, majd a vizsgáló orvos számára értékelésre alkalmas formában jeleníti meg, amelyből már következtetni lehet a háttérben álló kórképekre (myopáthiák, anyagcsere-betegségek során kialakult izombetegségek, izomsorvadás).

Az ENG- és EMG-vizsgálatok külön-külön és együtt is elengedhetetlenek egyes ideg- és izombetegségek differenciáldiagnózisához.

A perifériás idegrendszer kórállapotainak jelentős diagnosztikai eszközei. Alkalmazásuk segítségével elkülöníthetők a mozgató idegsejtek illetve az izom betegségei, és meghatározható az idegek megbetegedésének pontos helye, az idegkárosodások típusa.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.