Méhsüllyedés - Kiváltó okok, tünetek és kezelés

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A méhet normális körülmények között a medence belsejében különböző izmok, szövetek és ínszalagok tartják. Néha szülés vagy nehéz munka hatására, esetleg az életkor előrehaladtával az ösztrogénhormon szintjének csökkenésével ezek az izmok meggyengülnek, a méh a hüvelycsatornába süllyedhet, amit méhsüllyedésnek nevezünk.

Az izomgyengeség hatására a méh több fokozatban süllyedhet meg, ami súlyos esetben a méh előreeséséhez, a hüvelyből történő kicsúszásához vezethet. Oka a kismedencei tartóizmok meggyengülése.

Első fokozat – A méhnyak a vaginába esik
Második fokozat – A méhnyak a hüvelybemenetbe ragad
Harmadik fokozat – A méhnyak a hüvelyen kívül van
Negyedik fokozat – Az egész méh a hüvelyen kívül helyezkedik el, amit már nem méhsüllyedésnek, hanem a méh előreesésének neveznek (procidentia).

A méhsüllyedés és fokozatai

Egyéb állapotok, melyek összefüggésbe hozhatóak a méhsüllyedéssel

A méhsüllyedés gyakran együtt jelentkezik a gátizomzat és a medencefenék meggyengülésével összefüggő más kórképekkel, mint a vizelet inkontinencia, a hüvelycsonk-előesés, a hólyagsüllyedés, végbélsérv.

Cystocele – A hólyagsérv, vagy hólyagsüllyedés a hüvelyfal felső részének azon kidomborodása, ahol a hólyag egy része a hüvelyt érinti, gyakori, sürgető vizelési ingert és inkontinenciát okozhat.

Enterocele (hüvelycsonk-előesés) – A hüvelyfal felső hátsó részének sérve, ahol a vékonybél egy része kidudorodik a hüvelybe. Ilyenkor az állás húzó érzéshez, hátfájdalomhoz vezet, mely csak lefekvéskor enyhül.

Rectocele – A végbélsérv (rectocele) a hüvelyfal alsó hátsó részének sérve, ahol a végbél kidudorodik a hüvelybe. Mindez a bélmozgást nehézkessé teszi, olyannyira, hogy a bél kiürítéséhez esetleg a hüvelyfalon belülről kell nyomással rásegíteni.

Fájdalmas hólyag szindróma
Az interstitialis cystitis – más néven fájdalmas hólyag szindróma – egy olyan krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez.
Interstitialis cystitis - Fájdalmas hólyag szindróma

A méhsüllyedés okai

A méhsüllyedés közvetlen oka a kismedencei, medencefenéki izomzat meggyengülése, amelyhez a következő esetek vezethetnek:

  • Terhesség, vagy többszörös hüvelyi úton történő szülés
  • Az életkor előrehaladtával járó kismedencei izmok gyengülése
  • Az ösztrogénszint csökkenése, szövetek meglazulása a menopauza után
  • Olyan állapotok, melyek a hasüreg nyomását növelik, mint például a krónikus köhögés (bronchitis, asztma), feszítés (székrekedés), kismedencei daganatok (ritkán), vagy folyadék felhalmozódás a hasüregben.
  • Túlsúly
  • Radikális műtét a kismedencei területen

Egyéb kockázati tényezők:

  • Nehéz súlyok emelése
  • A fehér bőrű nők gyakrabban érintettek, míg az afroamerikaiak és ázsiaiak kevésbé

A méhsüllyedés tünetei

  • Teltségérzés és nyomás a medencében (úgy érezheti, mintha kis golyókon ülne)
  • Alsó deréktáji fájdalom
  • Fájdalmas közösülés
  • Vizelési és székelési nehézség
  • Járási nehézség

Forduljon orvoshoz, amint a következő tüneteket tapasztalja:

  • A méhnyakat a hüvelybemenet közelében érzi, vagy állandó kellemetlenségtől szenved a vizeletcsöpögés vagy székelési inger miatt.
  • Lehet, hogy nem érzi a méhnyakat a vaginában, de nyomást a hüvelycsatornában igen, illetve érezheti úgy, mintha valami ki akarna jönni a vaginából.
  • Folyamatos alsó háttáji fájdalom, járási-, vizelési-, székelési nehézség.

Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a következőket tapasztalja:

  • Vizelési vagy székelési nehézség, esetleg teljes vizeletelakadás
  • Teljes méhsüllyedés (méh előreesés, amikor a méh kijön a hüvelyből)

Vizsgálatok

A méhsüllyedést kórtörténet és a medence fizikális vizsgálata alapján diagnosztizálják. Az orvos álló és fekvő testhelyzetben is megvizsgálja, illetve arra kéri, hogy köhögjön, annak érdekében, hogy növelje a nyomást a hasüregben.

Az olyan speciális esetekben, mint a teljes méhsüllyedés miatti húgyvezeték elzáródás, intravénás pyelogram (IVP) vagy vese ultrahang szükséges. Ilyenkor festéket (kontrasztanyagot) fecskendeznek a vénába, majd annak útját a hólyagban röntgensugarakkal figyelik.

Az egyéb kismedencei problémák kizárására ultrahangos vizsgálatot alkalmaznak.

Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet
A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.
Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet

Kezelési lehetőségek

A kezelés attól függ, hogy mennyire gyengék a méhet körülvevő alátámasztó szerkezetek.

Otthoni ellátás. Javasolt a medencefenék izmainak erősítése, a gátizomtorna rendszeres végzése.

Gyógyszeres kezelés. Ösztrogén krém, kúp vagy gyűrű alkalmazása a hüvelyben segít helyreállítani a hüvely szöveteinek erejét és vitalitását, de csak egyes menopauza után lévő nőknél.

Sebészet. Az életkorától, és attól függően, szeretne-e teherbe esni, a műtéti eljárás segíthet a méh helyreállításában, ám súlyos esetekben méheltávolításra kerül sor (ezt a műtétet nevezik hysterectomiának). A műtét során a sebész a megereszkedett hüvelyfalat, húgycsövet, hólyagot és végbelet is helyreállítja. A műtét végezhető hüvelyi-, hasi- és laparoszkópos eljárással is.

Egyéb terápia. Amennyiben nem akar műtétet, vagy állapota nem engedi azt, dönthet méhgyűrű vagy pesszárium alkalmazása mellett is, mely a hüvelycsatornába helyezve támasztja a süllyedő méhet. Ezt használhatja ideiglenesen és véglegesen is. Különböző méretben és formában kaphatóak, hogy pontosan illeszkedjen. Súlyos méhsüllyedés esetén a pesszárium alkalmazása nem hatásos. Emellett előfordulhat, hogy irritálja a hüvelyt, és kellemetlen szagú folyást okozhat.

Utókezelés. Az utókezelés attól függ, milyen kezelés alatt állt. Amennyiben műtéten esett át, a sebész utasításait kell követnie. Ha a pesszárium alkalmazása mellett döntött, rendszeresen kell tisztítani és ellenőrizni annak pontos illeszkedését.

Részletesen A méh- és hüvelysüllyedés kezelése

A megelőzés lehetőségei

A méhsüllyedés megelőzésének célja, hogy megerősítsük a medencefenéki izomzatot, valamint megakadályozzuk azt azt gyengítő hatásokat. Előbbi érdekében rendszeresen végezhető gátizomerősítő torna, amely különösen szülést követően ajánlott. Utóbbi érdekében érdemes csökkenteni a testsúlyt, kerülni a székrekedéssel járó erőlködést például magas rosttartalmú diéta alkalmazásával, továbbá kerülni kell a munka vagy a mindennapi tevékenységek során a nehéz súlyok emelését.

További tudnivalók

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
emedicinehealth
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.