Méhsüllyedés - Kiváltó okok, tünetek és kezelés

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A méhet normális körülmények között a medence belsejében különböző izmok, szövetek és ínszalagok tartják. Néha szülés vagy nehéz munka hatására ezek az izmok meggyengülnek. Az életkor előrehaladtával és az ösztrogén hormon szintjének csökkenésével a méh a hüvelycsatornába süllyedhet, amit méhsüllyedésnek nevezünk.

Az izomgyengeség hatására a méh több fokozatban süllyedhet meg, ami súlyos esetben a méh előreeséséhez, a hüvelyből történő kicsúszásához vezethet.

Első fokozat – A méhnyak a vaginába esik
Második fokozat – A méhnyak a hüvelybemenetbe ragad
Harmadik fokozat – A méhnyak a hüvelyen kívül van
Negyedik fokozat – Az egész méh a hüvelyen kívül helyezkedik el, amit a méh előreesésének is neveznek (procidentia). Ennek oka a tartóizmok meggyengülése.

Egyéb állapotok, melyek összefüggésbe hozhatóak a méhsüllyedéssel:

Interstitialis cystitis – Fájdalmas hólyag szindróma
Az interstitialis cystitis – más néven fájdalmas hólyag szindróma – egy olyan krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez.

Interstitialis cystitis - Fájdalmas hólyag szindróma

Cystocele – A sérv vagy a hüvelyfal felső részének azon kidomborodása, ahol a hólyag egy része a hüvelyt érinti, gyakori, sürgető vizelési ingert és inkontinenciát okozhat.

Enterocele – A hüvelyfal felső hátsó részének sérve, ahol a vékonybél egy része kidudorodik a hüvelybe. Ilyenkor az állás húzó érzéshez, hátfájdalomhoz vezet, mely csak lefekvéskor enyhül.

Rectocele – A hüvelyfal alsó hátsó részének sérve, ahol a végbél kidudorodik a hüvelybe. Mindez a bélmozgást nehézkessé teszi, olyannyira, hogy a bél kiürítéséhez esetleg a hüvelyfalon belülről kell nyomással rásegíteni.

A méhsüllyedés okai

A következő esetekben kerülhet sor méhsüllyedésre:

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

A vizelési napló letöltése
 • Terhesség/ többszörös hüvelyi úton történő szülés
 • Az életkor előrehaladtával járó kismedencei izmok gyengülése
 • Az ösztrogénszint csökkenése, szövetek meglazulása a menopauza után
 • Olyan állapotok, melyek a hasüreg nyomását növelik, mint például a krónikus köhögés (bronchitis, asztma), feszítés (székrekedés), kismedencei daganatok (ritkán), vagy folyadék felhalmozódás a hasüregben.
 • Túlsúly
 • Radikális műtét a kismedencei területen

Egyéb kockázati tényezők

 • Nehéz súlyok emelése
 • A fehér bőrű nők gyakrabban érintettek, míg az afroamerikaiak és ázsiaiak kevésbé
Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

A méhsüllyedés tünetei:

 • Teltségérzés és nyomás a medencében (úgy érezheti, mintha kis golyókon ülne)
 • Alsó deréktáji fájdalom
 • Fájdalmas közösülés
 • Vizelési és székelési nehézség
 • Járási nehézség

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Forduljon orvoshoz, amint a következő tüneteket tapasztalja:

 • A méhnyakat a hüvelybemenet közelében érzi, vagy állandó kellemetlenségtől szenved a vizeletcsöpögés vagy székelési inger miatt.
 • Lehet, hogy nem érzi a méhnyakat a vaginában, de nyomást a hüvelycsatornában igen, illetve érezheti úgy, mintha valami ki akarna jönni a vaginából.
 • Folyamatos alsó háttáji fájdalom, járási-, vizelési-, székelési nehézség.
 • Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a következőket tapasztalja:
  - Vizelési vagy székelési nehézség/ elzáródás
  - Teljes méhsüllyedés (a méh kijön a hüvelyből)

Vizsgálatok

Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet
A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.

Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet

A méhsüllyedést kórtörténet és a medence fizikális vizsgálata alapján diagnosztizálják. Az orvos álló és fekvő testhelyzetben is megvizsgálja, illetve arra kéri, hogy köhögjön, annak érdekében, hogy növelje a nyomást a hasüregben.

Az olyan speciális esetekben, mint a teljes méhsüllyedés miatti húgyvezeték elzáródás, intravénás pyelogram (IVP) vagy vese ultrahang szükséges. Ilyenkor festéket fecskendeznek a vénába, majd annak útját a hólyagban röntgensugarakkal figyelik.

Az egyéb kismedencei problémák kizárására ultrahangos vizsgálatot alkalmaznak.

Kezelési lehetőségek

Az inkontinencia

A kezelés attól függ, hogy mennyire gyengék a méhet körülvevő alátámasztó szerkezetek.

Otthoni ellátás. Javasolt a medencefenék izmainak erősítése.

Gyógyszeres kezelés. Ösztrogén krém, kúp vagy gyűrű alkalmazása a hüvelyben segít helyreállítani a hüvely szöveteinek erejét és vitalitását, de csak egyes menopauza után lévő nőknél.

Sebészet. Az életkorától, és attól függően, szeretne-e teherbe esni, a műtéti eljárás segíthet a méh helyreállításában, ám súlyos esetekben méheltávolításra kerül sor (ezt a műtétet nevezik hysterectomiának). A műtét során a sebész a megereszkedett hüvelyfalat, húgycsövet, hólyagot és végbelet is helyreállítja. A műtét végezhető hüvelyi-, hasi- és laparoszkópos eljárással is.

Egyéb terápia. Amennyiben nem akar műtétet, vagy állapota nem engedi azt, dönthet méhgyűrű vagy pesszárium alkalmazása mellett is, mely a hüvelycsatornába helyezve támasztja a süllyedő méhet. Ezt használhatja ideiglenesen és véglegesen is. Különböző méretben és formában kaphatóak, hogy pontosan illeszkedjen. Súlyos méhsüllyedés esetén a pesszárium alkalmazása nem hatásos. Emellett előfordulhat, hogy irritálja a hüvelyt, és kellemetlen szagú folyást okozhat.

Utókezelés. Az utókezelés attól függ, milyen kezelés alatt állt. Amennyiben műtéten esett át, a sebész utasításait kell követnie. Ha a pesszárium alkalmazása mellett döntött, rendszeresen kell tisztítani és ellenőrizni annak pontos illeszkedését.

Megelőzés

 • Csökkentse a súlyát
 • Kerülje a székrekedést magas rosttartalmú diéta alkalmazásával
 • Kerülje a nehéz súlyok emelését
 • Erősítse a medencefenék izmait

Az inkontinencia

 • Az inkontinencia vizelet- és székletvisszatartási képtelenséget jelent
 • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
 • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

Tudjon meg többet a vizelet- és széklet inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
emedicinehealth
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

A gátizom gyengülésének tünetei...

A kismedencei és hasűri szervek alátámasztását a háromrétegű gátizomzat és az ehhez tartozó kötőszöveti és szalagrendszerek (úgynevezett...

Hogyan kezelhető a férfi vizelet...

A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már...

Az inkontinencia kezelése - A...

A Kegel-gyakorlat az inkontinencia kezelésére szolgáló módszer. Arnold Kegel 1952-ben elsők között publikált a pubococcygeus (PC) női izomcsoport...

A méh- és hüvelysüllyedés tünetei

A méhsüllyedés során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben, prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri)....

Új irányelvek az inkontinencia...

Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így...

A vizelési inger

Hogyan képződik a vizelet? Miért fontos, hogy ez a folyamat rendben történjen, zavartalanul? Milyen hormonok befolyásolják? Milyen vizeletürítési...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.