• Méhsüllyedés - Kiváltó okok, tünetek és kezelés

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A méhet normális körülmények között a medence belsejében különböző izmok, szövetek és ínszalagok tartják. Néha szülés vagy nehéz munka hatására ezek az izmok meggyengülnek. Az életkor előrehaladtával és az ösztrogén hormon szintjének csökkenésével a méh a hüvelycsatornába süllyedhet, amit méhsüllyedésnek nevezünk.

    Az izomgyengeség hatására a méh több fokozatban süllyedhet meg, ami súlyos esetben a méh előreeséséhez, a hüvelyből történő kicsúszásához vezethet.

    Első fokozat – A méhnyak a vaginába esik
    Második fokozat – A méhnyak a hüvelybemenetbe ragad
    Harmadik fokozat – A méhnyak a hüvelyen kívül van
    Negyedik fokozat – Az egész méh a hüvelyen kívül helyezkedik el, amit a méh előreesésének is neveznek (procidentia). Ennek oka a tartóizmok meggyengülése.

    Hirdetés

    Egyéb állapotok, melyek összefüggésbe hozhatóak a méhsüllyedéssel:

    Interstitialis cystitis – Fájdalmas hólyag szindróma
    Az interstitialis cystitis – más néven fájdalmas hólyag szindróma – egy olyan krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez.

    Interstitialis cystitis - Fájdalmas hólyag szindróma

    Cystocele – A sérv vagy a hüvelyfal felső részének azon kidomborodása, ahol a hólyag egy része a hüvelyt érinti, gyakori, sürgető vizelési ingert és inkontinenciát okozhat.

    Enterocele – A hüvelyfal felső hátsó részének sérve, ahol a vékonybél egy része kidudorodik a hüvelybe. Ilyenkor az állás húzó érzéshez, hátfájdalomhoz vezet, mely csak lefekvéskor enyhül.

    Rectocele – A hüvelyfal alsó hátsó részének sérve, ahol a végbél kidudorodik a hüvelybe. Mindez a bélmozgást nehézkessé teszi, olyannyira, hogy a bél kiürítéséhez esetleg a hüvelyfalon belülről kell nyomással rásegíteni.

    A méhsüllyedés okai

    A következő esetekben kerülhet sor méhsüllyedésre:

    Vizelési napló
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

    A vizelési napló letöltése
    • Terhesség/ többszörös hüvelyi úton történő szülés
    • Az életkor előrehaladtával járó kismedencei izmok gyengülése
    • Az ösztrogénszint csökkenése, szövetek meglazulása a menopauza után
    • Olyan állapotok, melyek a hasüreg nyomását növelik, mint például a krónikus köhögés (bronchitis, asztma), feszítés (székrekedés), kismedencei daganatok (ritkán), vagy folyadék felhalmozódás a hasüregben. 
    • Túlsúly
    • Radikális műtét a kismedencei területen

    Egyéb kockázati tényezők

    • Nehéz súlyok emelése
    • A fehér bőrű nők gyakrabban érintettek, míg az afroamerikaiak és ázsiaiak kevésbé
    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    A méhsüllyedés tünetei:

    • Teltségérzés és nyomás a medencében (úgy érezheti, mintha kis golyókon ülne)
    • Alsó deréktáji fájdalom
    • Fájdalmas közösülés
    • Vizelési és székelési nehézség
    • Járási nehézség

    Mikor kell orvoshoz fordulni?

    Forduljon orvoshoz, amint a következő tüneteket tapasztalja:

    • A méhnyakat a hüvelybemenet közelében érzi, vagy állandó kellemetlenségtől szenved a vizeletcsöpögés vagy székelési inger miatt. 
    • Lehet, hogy nem érzi a méhnyakat a vaginában, de nyomást a hüvelycsatornában igen, illetve érezheti úgy, mintha valami ki akarna jönni a vaginából. 
    • Folyamatos alsó háttáji fájdalom, járási-, vizelési-, székelési nehézség.
    • Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a következőket tapasztalja:
     - Vizelési vagy székelési nehézség/ elzáródás
     - Teljes méhsüllyedés (a méh kijön a hüvelyből)

    Vizsgálatok

    Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet
    A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.

    Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet

    A méhsüllyedést kórtörténet és a medence fizikális vizsgálata alapján diagnosztizálják. Az orvos álló és fekvő testhelyzetben is megvizsgálja, illetve arra kéri, hogy köhögjön, annak érdekében, hogy növelje a nyomást a hasüregben.

    Az olyan speciális esetekben, mint a teljes méhsüllyedés miatti húgyvezeték elzáródás, intravénás pyelogram (IVP) vagy vese ultrahang szükséges.  Ilyenkor festéket fecskendeznek a vénába, majd annak útját a hólyagban röntgensugarakkal figyelik.

    Az egyéb kismedencei problémák kizárására ultrahangos vizsgálatot alkalmaznak.

    Kezelési lehetőségek

    Az inkontinencia

    A kezelés attól függ, hogy mennyire gyengék a méhet körülvevő alátámasztó szerkezetek.

    Otthoni ellátás. Javasolt a medencefenék izmainak erősítése.

    Gyógyszeres kezelés. Ösztrogén krém, kúp vagy gyűrű alkalmazása a hüvelyben segít helyreállítani a hüvely szöveteinek erejét és vitalitását, de csak egyes menopauza után lévő nőknél.

    Sebészet. Az életkorától, és attól függően, szeretne-e teherbe esni, a műtéti eljárás segíthet a méh helyreállításában, ám súlyos esetekben méheltávolításra kerül sor (ezt a műtétet nevezik hysterectomiának). A műtét során a sebész a megereszkedett hüvelyfalat, húgycsövet, hólyagot és végbelet is helyreállítja. A műtét végezhető hüvelyi-, hasi- és laparoszkópos eljárással is.

    Egyéb terápia. Amennyiben nem akar műtétet, vagy állapota nem engedi azt, dönthet méhgyűrű vagy pesszárium alkalmazása mellett is, mely a hüvelycsatornába helyezve támasztja a süllyedő méhet. Ezt használhatja ideiglenesen és véglegesen is. Különböző méretben és formában kaphatóak, hogy pontosan illeszkedjen. Súlyos méhsüllyedés esetén a pesszárium alkalmazása nem hatásos. Emellett előfordulhat, hogy irritálja a hüvelyt, és kellemetlen szagú folyást okozhat.

    Utókezelés. Az utókezelés attól függ, milyen kezelés alatt állt. Amennyiben műtéten esett át, a sebész utasításait kell követnie. Ha a pesszárium alkalmazása mellett döntött, rendszeresen kell tisztítani és ellenőrizni annak pontos illeszkedését.

    Megelőzés

    • Csökkentse a súlyát
    • Kerülje a székrekedést magas rosttartalmú diéta alkalmazásával
    • Kerülje a nehéz súlyok emelését
    • Erősítse a medencefenék izmait

    Az inkontinencia

    • Az inkontinencia vizelet- és székletvisszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
     emedicinehealth
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2018.01.10 18:56, Megjelenés: 2018.01.10 18:56
   • Cikkajánló

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Új irányelvek az inkontinencia ellátásában - Közelebb a betegekhez

    Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így sokszor nem kapja meg a beteg a megfelelő ellátást. Ebben hozhat változást a most bemutatott új szakmai irányelv.

    A méh- és hüvelysüllyedés kezelése

    A méh- és hüvelysüllyedés kezelése lehet konzervatív, azaz műtét nélküli, illetve műtéti.

    A vizelési inger

    Hogyan képződik a vizelet? Miért fontos, hogy ez a folyamat rendben történjen, zavartalanul? Milyen hormonok befolyásolják? Milyen vizeletürítési gyakoriság tekinthető normálisnak, mi kórosnak és mi okozhatja, ha kóros? Mit jelenthet, ha valakinek éjszaka is ki kell mennie?

    Tippek az inkontinencia kezelésére

    A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    Az inkontinencia kezelése - A Kegel-gyakorlat

    A Kegel-gyakorlat az inkontinencia kezelésére szolgáló módszer. Arnold Kegel 1952-ben elsők között publikált a pubococcygeus (PC) női izomcsoport jelentőségéről. Ez az alhasi izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, valamint méh- és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért.

    Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

    A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

    A méh- és hüvelysüllyedés tünetei

    A méhsüllyedés során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben, prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri). A méh- és hüvelysüllyedés által okozott tünetek elsősorban attól függnek, hogy melyik rész játsza a vezető szerepet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.