A gátizom gyengülésének tünetei és következményei

szerző: Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A kismedencei és hasűri szervek alátámasztását a háromrétegű gátizomzat és az ehhez tartozó kötőszöveti és szalagrendszerek (úgynevezett fasciák és ligamentumok) biztosítják. A gátizomzat legfontosabb része a végbélemelő izom (musculus levator ani). Ez a medencealapot képző izomlemez több egymásba fűződő részből áll, az ülőcsont és a szeméremcsont között található.

A kismedencei izomzat

4/1 A gátizomzat jelentősége
4/2 A gátizom gyengülésének tünetei és következményei
4/3 A meggyengült gátizomzat által okozott kórképek (méhsüllyedés, stb.)
4/4 A méh- és hüvelysüllyedés kezelése

Mi a következménye a gátizomzat gyengülésének?

A gátizomzat meggyengülése esetén attól függően lépnek fel a különböző tünetek, hogy melyik szinten gyengül a sérvkaput záró mechanizmus.

Ha a húgycső szintjénél keletkezik probléma, megterhelésre (köhögés, tüsszentés) fellépő vizeletcsepegésre lehet számítani. A középső rész gyengülése esetén a tág hüvely a méh- és hüvelysüllyedés kialakulására ad lehetőséget, gyengül a szexuális érzékelés. A végbél záróizomzatának és a környező gátizomzatnak gyengülése a szelek és a széklet visszatartásában okoz nehézségeket. Több szint egy időben bekövetkező gyengülése a panaszok kombinációjához vezet (pl. méhsüllyedés és vizelet inkontinencia együttes megjelenése).

Azt hiszem, nem kell hangsúlyozni, hogy ezek a problémák külön-külön is nagymértékben ronthatják az érintett nők életminőségét. Annak is tudatában kell lennünk, hogy a kismedencei izomzat gyengülésével járó összes kórkép „tabu”, így nagyon sokan nem beszélnek ilyen irányú problémáikról még az orvosoknak sem. Sokan úgy gondolják, hogy ezek az elváltozások az életkorral járó, természetes jelenségek. Ennek az a következménye, hogy sokan akár évtizedeken át szenvednek, pedig sok esetben lenne lehetőség a javulásra.

Mi vezethet a kismedencei izomzat gyengüléséhez?

A leggyakoribb ok kétségtelenül a hüvelyi szülés, a nők többségének ajánlott szülés után a gátizomerősítés. A hüvely órákon keresztül átmérőjének sokszorosára tágul, amely természetesen a mögötte lévő gátizomzat túltágulásához és ezzel funkciójának romlásához vezet. A tágulási szak azonban nemcsak az izomzat direkt sérüléséhez vezet, ennek beidegződése is sérül bizonyos mértékben. Ami még rosszabb, a hüvelyi szülésen átesett nők 10-40 százalékánál a gátizomzat egy része leszakadhat a szeméremcsontról.

A szülésen kívül rontják a gátizomzat funkcióját azok az állapotok, amelyek gyakran járnak a hasüregi nyomás jelentős megnövekedésével. Ilyen pl. a krónikus köhögés, vagy krónikus székrekedés.

A méh- és hüvelysüllyedés rizikófaktorai a műtétek is

A műtétek is vezethetnek a hüvelyfal különböző részeinek süllyedéséhez, pl. méheltávolítás után a hüvelyboltozat süllyedése, „hüvelysérv” (enterocele) alakulhat ki, ha a boltozat felfüggesztése nem megfelelő. A gátmetszés vagy gátsérülés hiányos ellátása a hüvelybemenet tátongásához vezet, amely a hátsó hüvelyfal előboltosulását okozhatja.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni a genetikai tényezőket sem, vannak, akiknek születésüknél fogva gyengébbek a szöveteik. A hormonok, elsősorban az ösztrogén elvesztése szintén gyengíti a szöveteket, gyakran a klimax ideje az az időszak, amelyben a tulajdonképpen a szüléskor szerzett sérülések teljesen nyilvánvalóvá válnak.

A méh- és hüvelysüllyedésről bővebben

A dry-dock elmélet

Úgy gondolom, hogy az amerikai nőgyógyász, Norton által 1993-ban felállított elmélet (dry-dock theory) nagyon szemléletesen mutatja a problémát. A helyzet hasonló ahhoz a hajóhoz, amely a szárazdokkban áll. A kötelek, amellyel a parti póznákhoz van rögzítve, azt a célt szolgálják, hogy ne ütközzön a parthoz. A hajót azonban nem a kötelek tartják, hanem a víz. Ha a gátizomzat gyengül, lesüllyednek a kismedencei szervek, mert a szalagok önmagukban nem képesek a magas hasűri nyomásnak ellent állni. Ebből a példából az is érthetővé válik, hogy a műtétek, amelyek a szövetek felfüggesztésével próbálkoznak, miért nem vezetnek gyakran tartós eredményhez.

A kismedencei tartórendszer gyengülésére, károsodására valamennyi kismedencei szervre (méh, hüvely, húgyhólyag) hatással van, így okozhatja ezek süllyedését. A stresszinkontinencia szintén a húgycső alátámasztásának károsodásából eredő hipermobilitásának következménye.

Folytatás Áttekintés a gátizomzat meggyengülésével összefüggő kórképekről

A méh- és hüvelysüllyedés gyakorisága

50 évesen, a szült nők 50 százalékánál lehet méh- és/vagy hüvelysüllyedést valamilyen mértékben kimutatni. Irodalmi adatok szerint a rizikó, méh- és hüvelysüllyedés miatt műtéten átesni 80 éves korig, 10 százalék. Egy újabb műtét esélye 30 százalék. Természetesen sokan vannak, akik a süllyedéssel járó problémákat a korral járó „normális” tüneteknek veszik, és nem fordulnak orvoshoz, inkább csendben tűrnek és szenvednek. Ezért valószínű, hogy a fent említett számok nagyon alulbecsültek.

Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.