Kötőszöveti gyengeség - Mi okozza és hogyan előzhető meg?

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A kötőszövet betegségei általában autoimmun eredetű kórképek, ám nem tekinthető valódi betegségnek a leggyakrabban előforduló eltérés, a kötőszöveti gyengeség. Az alkati, öröklött tényezőkön túl számos rizikófaktorra van befolyásunk, amelyeket odafigyeléssel ki lehet iktatni.

A kötőszövetek szerepe

A kötőszövet testünk leggyakoribb szövetfélesége. Az embrionális középső csíralemezből (mezodermából) fejlődik ki és gyakorlatilag minden egyes szervünk felépítésében részt vesz, támogatja és összeköti a belső szerveket, a szerveket körülölelő tokot alkotja, elválasztó sövényeket képez, hozzájárul a csontképzéshez, építi az érfalakat, az izmokat a csontokhoz köti, sérülés esetén pótolja a más típusú szöveteket, fontos vízraktár. A kötőszövetnek több típusát ismerjük: laza rostos, tömött rostos, retikuláris kötőszövet.

A kötőszövetek szerkezetileg egymással kapcsolatban levő sejtekből állnak, amelyek egy folyékony vagy kocsonyás vagy szilárd halmazállapotú, fehérjerostokat tartalmazó alapanyagba vannak ágyazva. A fehérjefonalaknak is több típusa ismert: kollagén rostok, rugalmas rostok és rácsrostok. Ezeknek az aránya függ attól, hogy milyen típusú kötőszövetben fordulnak elő és az a szövet milyen feladatot lát el.

Kötőszöveteket érintő betegségek és a kötőszöveti gyengeség

A kötőszövetet érintő betegségek alatt általában az autoimmun eredetű kórképeket értjük, a leggyakoribbak a lupus (SLE), a szkleroderma, és a polymyositis/dermatomyositis. Érinthetik az ízületeket, az izmokat, a bőrt vagy olyan szerveket, mint a szív, vesék, tüdő, erek és az emésztőrendszer. Ritkán találkozhatunk genetikailag öröklött kötőszöveti betegségekkel (pl. Ehlers-Danlos szindróma, Marfan szindróma) is. A kötőszöveti gyengeség az előzőektől eltérően nem tekinthető valódi betegségnek.

Kötőszöveti gyengeségre utalhat

Mi okozhat kötőszöveti gyengeséget?

A kötőszöveti gyengeség gyakrabban érinti a nőket, erős összefüggés mutatkozik a hormonális változásokkal (pl. terhesség, menopauza idején). Férfiak esetében a hirtelen növés, hízás, testépítés következtében fellépő gyors ütemű izomtömeg növekedés okozhat kötőszöveti elváltozásokat, különösen teljesítménynövelők használatával.

A kötőszöveti gyengeséggel járó tünetek nemtől függetlenül nagyobb arányban fordulnak elő az életkor előrehaladtával. Ennek hátterében a kollagéntermelés csökkenése áll. A negyvenes éveinkre a kollagénállományunk kb. 30, ötvenéves korunkra nagyjából a 45 százalékát elveszítjük, hatvan év felett pedig teljesen leáll a termelése. Ezzel párhuzamosan a bőr kevesebb vizet és tápanyagot képes raktározni.

Egyes gyógyszerek, pl. a szteroidok hosszútávú szedésének egyik mellékhatása lehet a bőr és a kötőszövetek elgyengülése.

A laza kötőszövet kialakulásában ezen felül szerepet játszhatnak még az alkati, genetikailag öröklődő adottságok. Megfelelő életmóddal ugyanakkor ezeket a „rizikófaktorokat” ki lehet iktatni, így a meggyengült kötőszövet kialakulásához olyan életmódtényezők is hozzájárulnak, mint a fogyás-hízás jojó effektusa, a mozgásszegény életmód, a túlzott napozás, az egészségtelen táplálkozás, valamint a dohányzás.

Megelőzhető ez az állapot?

Teljesen megelőzni a kötőszövetek meggyengülését, egy természetes élettani folyamatot nem lehet, de odafigyeléssel lassítható és a zavaró tünetek is csökkenthetők.

  • Egy megfelelően összeállított diéta (alacsony szénhidrát és zsír, magasabb fehérjetartalmú) lassíthatja a szervezet öregedési folyamatait.
  • A rendszeres sportolás, a naponta végzett mozgás az egyik legfontosabb a kötőszöveti gyengeség megelőzésében.
  • A bőséges folyadékfogyasztás alapfeltétele a szervezet kiegyensúlyozott vízháztartásának, a sejtek megfelelő működésének.
  • Pozitív hatás érhető el a vérkeringés serkentésével (pl. hideg-meleg váltózuhany, szauna, masszázs).
  • Előnyösen hat a fokozott kollagén bevitel akár táplálékkal, akár táplálékkiegészítőkkel.

Kapcsolódó Az emberi test harisnyája: fókuszban a fascia

Dr. Dunás-Varga VeronikaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.