Házi kedvencek által terjesztett betegségek

szerző: Dr. Gócs Viktor, infektológus - WEBBeteg
megjelent:

Az állatoktól - kutyáktól, macskáktól, más házikedvencektől vagy vadon élő állatoktól - elkapható fertőző betegségek száma száz felett van.

Természetesen nem kell megijedni a potenciális veszélyektől, ám bizonyos higiénés alapszabályokat érdemes betartani, különösen gyerekek, terhes anyák, idősek vagy krónikus betegek számára!

Állatról emberre terjedő betegségeket hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozó mibenléte (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából. A megfelelő odafigyeléssel és állatorvosi segédlettel, a kötelező óvintézkedéseket és higiénés szabályokat betartva nevelt hobbiállatok azonban nem jelentenek komoly veszélyt az egészséges immunrendszerű gazdára.

Kutyák és cicák

Kutyák és macskák leginkább bélférgek okozta betegséget terjesztenek, leggyakrabban toxocariasist. Egysejtű élősködő a toxoplasma, amit elsősorban macskák terjesztenek ürülékükkel. A terhes nőknek kell különösen kerülni a fertőzés lehetőségét, mert magzati ártalmat okozhat.

A macskakarmolási betegség kórokozója a Bartonella henselae nevű baktérium, ami a macska nyálából mosakodás közben a karmára, onnan bőrsérülésen át az ember szervezetébe kerül és okoz lázas betegséget helyi nyirokcsomóduzzanattal. A macskák között a baktériumot bolhák terjesztik.

A kullancsok, bolhák állatokról emberre kerülve terjeszthetnek betegségeket. Kedvenceink hazahozhatják ezeket az ízeltlábúakat, melyek átkerülhetnek a gazdira, bár jó higiénés viszonyok és odafigyelés közepette nem nagy eséllyel, jelentőségük inkább a fertőzések állatok közötti átvitelében van. Kullancs emberre Lyme-kórt, agyvelőgyulladást (vírusos kullancsencephalitis) és tularaemiát (nyúlpestis) terjeszthet. A bolha elvileg pestist is terjeszthet, de ehhez vadon élő fertőzött rágcsálóból kell származnia.

A vadon élő emlős állatok (róka, patkány, denevér, hörcsög) veszettséget terjeszthetnek elkóborolt háziállatra is, ezért fontos az évenkénti védőoltás.

Tennivalók harapás esetén

Állatharapáskor veszettség elleni oltássorozat szükséges. A tetanus elleni védőoltás adása is mérlegelendő. Az állat szájában élő baktériumok ezenkívül veszélyes sebfertőzéseket is okozhatnak. Minden állatfaj szájában más a baktériumösszetétel, az antibiotikumkezelés ettől függ.

Egyéb állatok környezetünkben

Rágcsálók vizeletével terjed a leptospirosis. A betegség magas lázzal, esetenként súlyos, halálos máj- és veseelégtelenséggel, savós agyhártyagyulladással jár.

A díszpapagájoktól atípusos tüdőgyulladást, psittacosist lehet kapni. Kórokozója a Chlamydia psittaci. A különböző madarak tolla allergiás reakciót válthat ki. Az allergológusok sokáig úgy vélték, hogy ennek oka valószínűleg a madártollban előszeretettel megbúvó poratkák tömege, ám a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a toll önmagában is okozhat allergiás tüneteket.

Hüllők igen ragályos Salmonella baktériumokat ürítenek, ami az emberben hasmenést, ritkán más súlyos betegséget okozhat.

Trópusi halak bőrfertőzést okozhatnak az akvárium tisztításakor, ilyen a Mycobacterium marinum.

Trópusokról származó állatok egzotikus betegséget terjeszthetnek (pl. majomhimlő). Tanácsos állatorvos véleményét kérni a veszélyekről. Bármilyen sokféle állatközvetítette fertőzést ismerünk, mindig várható újabb, eddig ismeretlen, vagy ilyen módon korábban betegséget nem okozó kórokozók felbukkanása.

Olyan betegségeket is terjesztenek állatok, melyek egészséges egyénekben nem, vagy csak enyhe problémákat okoznak, azonban immunitásukban sérült egyénekben életveszélyesek lehetnek.

A legfontosabb szabályok

  • Mindig adassa be házikedvenceinek a kötelező védőoltásokat!
  • Végeztesse el rendszeresen a féregtelenítést!
  • Riassza és irtsa az ízeltlábú élősködőket (bolha, kullancs)!
  • Óvakodjon attól, hogy kedvencei vadon élő állatokkal kerüljenek kapcsolatba!
  • Ne feledkezzen meg a gondos szappanos kézmosásról, különösen hüllők érintése után!
  • Vigyázzon, hogy kisgyermekek ne vegyenek szájukba potenciálisan szennyezett talajt!
  • Használat után fedje le a homokozót, hogy a macskák ne használhassák ürítésre!
  • Az állatokkal való játék közben kerülje a harapást, karmolást, szükség esetén pedig forduljon orvoshoz!
  • A sérült immunitású személyek, azaz legyengült, idős személyek, tartósan az immunrendszer gyengítését célzó gyógyszert szedők (pl. reumás és más autoimmun betegek, AIDS betegek) kerüljenek mindenféle állatot!
  • A terhesek különösen óvakodjanak a toxoplasmától, amit a macskák terjeszthetnek.

Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyász

Cikkajánló

Magnézium
Magnézium

Szerepe van a depresszió elleni küzdelemben is.

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje ezt a köhögéstípust?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.