Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

szerző: Dr. Jóna Angelika - WEBBeteg
frissítve:

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

A kullancsok kedvenc élőhelye az erdő, valamint a dús aljnövényzet, a magas páratartalmú környezet. Mivel a kullancsok szívesen vannak kb. fél méteres magasságú fűben, a gyerekek még inkább ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének. Ám azt is tudni kell, hogy a kullancsok nemcsak az erdőkben és réteken, hanem a kertekben, városokban, lakókörnyezetünkben is előfordulnak.

  • A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik fel az állatokra, emberekre.

  • Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni.

  • Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, de a hajas fejbőr is gyakori előfordulási helye.

  • A kullancs orrmányát a bőrbe előzetes érzéstelenítést követően szúrja be, az esetek többségében csak viszketést érzünk a csípés helyén.

Minél hamarabb el kell távolítani

A kullancsok egy része több súlyos betegséget terjeszthet, ezért minden kirándulás és szabadban töltött nap után alaposan át kell vizsgálni az egész testfelületet.

A csípésre akkor az év két időszakában van a legnagyobb esély, a kullancsok érési fázisának megfelelően április-május vagy augusztus-szeptember hónapokban. Mivel a nagy meleget nem szereti, leginkább a nyár közepén, illetve a nyár nagy részén a déli órákban kisebb az aktivitása. Fontos tényező a kullancsok fertőzöttsége, hazánban elsősorban a Dunántúli- és Északi-középhegység számít fertőzött területnek. Azt is tudni kell, hogy a kullancsok egész évben előfordulnak és bármikor csíphetnek, akár a városban is. Különösen veszélyeztetettek azok, akik mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végeznek, vagy más ok miatt tartózkodnak sokat a szabadban.

Abban az esetben, ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. A kullancs eltávolítása történhet körömmel, csipesszel, de fontos, hogy elkerüljük a potrohának a szétnyomását, beolajozását. A köztudattal ellentétben nem baj, ha a kullancs ormánya beleszakad a bőrbe, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből.

Hasznos tudnivalók Ha fertőzött a kullancs - Tünetek, védekezés | Teendők kullancscsípés után

A kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

Lyme-kór. A kullancs eltávolítását követő 3-30 napban fontos, hogy figyeljük a bőrünket, mivel az egyik általa terjesztett betegségnek, a Lyme-kórnak már ekkor kialakulhat az egyik tünete, az ún. erythema chronicum migrans (vándorló bőrpír). A tünetre az jellemző, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik, és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel háziorvosunkat!

A leggondosabb fizikális védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs, s bár a Lyme-kór ellen nincs lehetőségünk védőoltással védekezni (fertőzés esetén antibiotikum kezelésre van szükség), a legsúlyosabb – akár halálos – következményekkel járó kórképpel szemben rendelkezésünkre áll védőoltás.

Agyvelőgyulladás. A másik, kullancs által terjesztett kórkép az agyvelőgyulladás. A kialakult fertőzés ellen sajnos nincs specifikus vírusellenes kezelés. A csípést követő 96 órában (azaz még a betegség kialakulása előtt), a legutóbbi időkig immunglobulint adtak, ami közömbösíthette a már bejutott vírusokat, ám a közelmúltban a kezelés mellékhatásai, magas költsége és korlátozott hatékonysága miatt már nem elérhető ez a terápia sem.

A hatékony védelmet a megelőzés jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk, amit jóval a fertőzésveszélyt (például a tervezett utazás) megelőzően kell adni. Fontos, hogy megbízható védelem csak a teljes oltási sor esetén biztosított, nem éri meg kockáztatni! A védőoltás beadása után a szervezet védőhatású ellenanyagot termel a vírus ellen. Amikor egy későbbi időpontban egy fertőzött kullancs Önt megcsípi, már védett a betegséggel szemben. Érdemes a védőoltást beadatni minden gyermeknek és felnőttnek, akik akár hosszabban, akár csak átmenetileg fertőzött vidéken tartózkodnak. A kullancscsípéssel járó fertőzések megelőzése érdekében - a védőoltás beadatása mellett - ajánlatos a zárt öltözék, illetve a kullancsriasztók és -irtók alkalmazása is.

Bővebben Kullancs elleni védőoltás

Kullancsencephalitis

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) az idegrendszer betegsége, ami az agyvelő sejtes beszűrődésével és idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust. Hazánkban az ismert kórokú esetek fele kullancsencephalitis. Egy-két hét lappangási idő után légúti tünetek jelentkeznek, lázzal. Néhány napos láztalanság után, következnek az idegrendszer megbetegedésére utaló tünetek. A kullancsencephalitis

A legfontosabb szabály azonban az, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át gyermekünk, családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulása mindkét veszélyes betegség tekintetében igen valószínűtlen.

A téma cikkei

Tölts ki! Tudásteszt a kullancsokról | Hogy kerüljük el a kullancscsípést gyerekek esetében?

Dr. Jóna AngelikaForrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Kullancs
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár.
Szemölcsök
Szemölcsök

Mi okozza és milyen típusai vannak?

A bőrgomba
A bőrgomba

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.