Hirdetés
   • Leggyakoribb tünetek, leggyakoribb betegségek...

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †

    Felmérések adatai szerint a betegek leggyakrabban rossz közérzet, szédülés, fejfájás, hányinger, mellkasi fájdalom miatt fordulnak háziorvosukhoz. A magyar lakosságnál szinte népbetegség a tünetek, panaszok hátterében álló magasvérnyomás-betegség.

    Az elvégzett vizsgálatok sok betegnél isémiás szívbetegséget, koszorúér szűkületet, krónikus szívizom vérellátási zavart is igazolnak. Laborvizsgálatok fényt derítenek ezek rizikófaktoraira is: zsíranyagcsere-zavar, magas koleszterin-szint, emelkedett vércukor érték. Bőrviszketés, gyakori vizelés, bizonytalan hasi fájdalom lehet az előjele a metabolikus elváltozásoknak. A lázas állapotok, akut gyulladások, vírus fertőzések és a heveny légcsőhurut előfordulásának gyakorisága szezonális, és sok esetben időjárás-függő ingadozást mutat.

    Hirdetés

    Az egyre terjedő szűrővizsgálatok kapcsán szerencsére egészséges „betegek” is mind gyakrabban fordulnak meg a családorvosoknál, de tartósan elég magas az orvosi rendelést indokolatlanul felkeresők száma is. Jelentős teher az orvosoknak a sok gyógyszerfelírás és a rengeteg adminisztráció, ez mind az érdemi betegellátástól veszi el az időt.

      Tünetellenörző


    Kíváncsi hogy tünetei milyen betegségre utalnak? Tünetellenőrző>>

    A leggyakoribb betegségek az esetek harmadában további konzultációt, szakorvosi vizsgálatot tesznek szükségessé, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT) szükségesek a pontos diagnózishoz és a helyes terápia beállításához.

    A leggyakrabban felírt gyógyszerek listáját az általános fájdalomcsillapítók vezetik.

    Ezeket követik a béta-blokkolók, vízhajtók és a kálium só, a koszorúér-tágítók és a cukorbetegség gyógyszerei. Kedvező jelenség a megelőzésre használt aszpirin készítmények és szívizom védő gyógyszerek megjelenése a 10 leggyakrabban felírt készítmény között.

     

    Szív-és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek

    Magyarországon sajnálatosan magas az antibiotikumok használata, gyakran a betegek akkor is igénylik, amikor ez szakmailag nem egyértelműen indokolt.

    Sok esetben a betegek panaszaikkal elsőként az orvosi ügyeletet, a sürgősségi ellátást keresik fel, pedig célszerűbb lenne időben a háziorvosukhoz fordulni. Egy tünet, egy jelenség veszélyessége csak megfelelő orvosi vizsgálattal dönthető el. Érdemes igénybe venni a szűrővizsgálati lehetőségeket, nem csak idősebb korban.

    (WEBBeteg - Dr. Ács Gábor)

    Legutóbb frissült: 2010.04.05 17:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A béldivetrikulumok

    A béldivetrikulumok

    BOE - Kulcsár Flóra

    A betegség bélfal kiboltosulását jelenti, a vastagbélben a legjellemzőbb.

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Melyek ezek?

    4 tünet, amellyel azonnal forduljon orvoshoz

    Hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.