• Leggyakoribb tünetek, leggyakoribb betegségek...

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †

    Felmérések adatai szerint a betegek leggyakrabban rossz közérzet, szédülés, fejfájás, hányinger, mellkasi fájdalom miatt fordulnak háziorvosukhoz. A magyar lakosságnál szinte népbetegség a tünetek, panaszok hátterében álló magasvérnyomás-betegség.

    Az elvégzett vizsgálatok sok betegnél isémiás szívbetegséget, koszorúér szűkületet, krónikus szívizom vérellátási zavart is igazolnak. Laborvizsgálatok fényt derítenek ezek rizikófaktoraira is: zsíranyagcsere-zavar, magas koleszterin-szint, emelkedett vércukor érték. Bőrviszketés, gyakori vizelés, bizonytalan hasi fájdalom lehet az előjele a metabolikus elváltozásoknak. A lázas állapotok, akut gyulladások, vírus fertőzések és a heveny légcsőhurut előfordulásának gyakorisága szezonális, és sok esetben időjárás-függő ingadozást mutat.

    Hirdetés

    Az egyre terjedő szűrővizsgálatok kapcsán szerencsére egészséges „betegek” is mind gyakrabban fordulnak meg a családorvosoknál, de tartósan elég magas az orvosi rendelést indokolatlanul felkeresők száma is. Jelentős teher az orvosoknak a sok gyógyszerfelírás és a rengeteg adminisztráció, ez mind az érdemi betegellátástól veszi el az időt.

      Tünetellenörző


    Kíváncsi hogy tünetei milyen betegségre utalnak? Tünetellenőrző>>

    A leggyakoribb betegségek az esetek harmadában további konzultációt, szakorvosi vizsgálatot tesznek szükségessé, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT) szükségesek a pontos diagnózishoz és a helyes terápia beállításához.

    A leggyakrabban felírt gyógyszerek listáját az általános fájdalomcsillapítók vezetik.

    Ezeket követik a béta-blokkolók, vízhajtók és a kálium só, a koszorúér-tágítók és a cukorbetegség gyógyszerei. Kedvező jelenség a megelőzésre használt aszpirin készítmények és szívizom védő gyógyszerek megjelenése a 10 leggyakrabban felírt készítmény között.

     

    Szív-és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek

    Magyarországon sajnálatosan magas az antibiotikumok használata, gyakran a betegek akkor is igénylik, amikor ez szakmailag nem egyértelműen indokolt.

    Sok esetben a betegek panaszaikkal elsőként az orvosi ügyeletet, a sürgősségi ellátást keresik fel, pedig célszerűbb lenne időben a háziorvosukhoz fordulni. Egy tünet, egy jelenség veszélyessége csak megfelelő orvosi vizsgálattal dönthető el. Érdemes igénybe venni a szűrővizsgálati lehetőségeket, nem csak idősebb korban.

    (WEBBeteg - Dr. Ács Gábor)

    Módosítva: 2010.04.05 17:07, Megjelenés: 2010.04.05 17:07
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat?

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállalók kizárólag olyan feladatra alkalmazhatók, ami az egészségükre, a testi alkatukra és fejlettségükre tekintettel van, és káros hatás nem éri őket.

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    Nem szabad félvállról venni ezeket a tüneteket

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    4 tünet, amellyel azonnal forduljon orvoshoz

    Hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.