Leggyakoribb tünetek, leggyakoribb betegségek...

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
megjelent:

Felmérések adatai szerint a betegek leggyakrabban rossz közérzet, szédülés, fejfájás, hányinger, mellkasi fájdalom miatt fordulnak háziorvosukhoz. A magyar lakosságnál szinte népbetegség a tünetek, panaszok hátterében álló magasvérnyomás-betegség.

Az elvégzett vizsgálatok sok betegnél isémiás szívbetegséget, koszorúér szűkületet, krónikus szívizom vérellátási zavart is igazolnak. Laborvizsgálatok fényt derítenek ezek rizikófaktoraira is: zsíranyagcsere-zavar, magas koleszterin-szint, emelkedett vércukor érték. Bőrviszketés, gyakori vizelés, bizonytalan hasi fájdalom lehet az előjele a metabolikus elváltozásoknak. A lázas állapotok, akut gyulladások, vírus fertőzések és a heveny légcsőhurut előfordulásának gyakorisága szezonális, és sok esetben időjárás-függő ingadozást mutat.

Az egyre terjedő szűrővizsgálatok kapcsán szerencsére egészséges „betegek” is mind gyakrabban fordulnak meg a családorvosoknál, de tartósan elég magas az orvosi rendelést indokolatlanul felkeresők száma is. Jelentős teher az orvosoknak a sok gyógyszerfelírás és a rengeteg adminisztráció, ez mind az érdemi betegellátástól veszi el az időt.

Tünetellenörz?
Kíváncsi hogy tünetei milyen betegségre utalnak? Tünetellenőrző>>

A leggyakoribb betegségek az esetek harmadában további konzultációt, szakorvosi vizsgálatot tesznek szükségessé, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT) szükségesek a pontos diagnózishoz és a helyes terápia beállításához.

A leggyakrabban felírt gyógyszerek listáját az általános fájdalomcsillapítók vezetik.

Ezeket követik a béta-blokkolók, vízhajtók és a kálium só, a koszorúér-tágítók és a cukorbetegség gyógyszerei. Kedvező jelenség a megelőzésre használt aszpirin készítmények és szívizom védő gyógyszerek megjelenése a 10 leggyakrabban felírt készítmény között.

Szív-és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek

Magyarországon sajnálatosan magas az antibiotikumok használata, gyakran a betegek akkor is igénylik, amikor ez szakmailag nem egyértelműen indokolt.

Sok esetben a betegek panaszaikkal elsőként az orvosi ügyeletet, a sürgősségi ellátást keresik fel, pedig célszerűbb lenne időben a háziorvosukhoz fordulni. Egy tünet, egy jelenség veszélyessége csak megfelelő orvosi vizsgálattal dönthető el. Érdemes igénybe venni a szűrővizsgálati lehetőségeket, nem csak idősebb korban.

(WEBBeteg - Dr. Ács Gábor)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.