10 kérdés és válasz a háziorvosi ellátásról

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Háziorvosi ellátásra minden társadalombiztosítással rendelkező állampolgár térítésmentesen jogosult nemtől, életkortól, a betegség természetétől függetlenül, de mi van akkor, ha nem érvényes a taj-kártyánk? Választhatunk másik háziorvost? Fontos kérdések és a válaszok.

Mi a háziorvos hatásköre?

Hozzá tartozik a szűrővizsgálatok elvégzése (közreműködés a népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatokban); a beteg vizsgálata, gyógykezelése, egészségi állapotának ellenőrzése; a rehabilitáció, gondozás szervezése; beutalás az ellátórendszer magasabb szintjére (szakrendelések, gondozóintézetek, kórházak, klinikák); a beteg keresőképtelenségének igazolása; védőoltással kapcsolatos teendők; fertőző betegségek bejelentése és gyógykezelése; közreműködés a terhesgondozásban, a gyermekvédelmi jelzőrendszerben.

A háziorvos, házi gyermekorvos munkáját ápolónő vagy asszisztens segíti, illetve ahol terhességi és gyermekellátást is folytatnak, ott védőnő közreműködése is szükséges.

Mi az a vegyes körzet?

Alap esetben a házi gyermekorvosi ellátás a 19. életévüket be nem töltött személyek számára biztosított. De a háziorvosi ellátás a településszerkezettől függően szerveződik, ezért van, ahol a 14 éven aluli lakosok alapellátása a gyermek háziorvosi körzetben, a 14 éven felüli lakosság gyógyítása pedig a felnőtt körzetben valósul meg. Van olyan település, ahol a teljes lakosságnak az ellátására – függetlenül a lakosság életkorától – a vegyes körzetben van lehetőség, azaz itt vegyesen megfordul gyermek és felnőtt beteg is.

Mikor mehetek és mikor nem a háziorvosomhoz?

A háziorvosi ellátás naponta, meghatározott rendelési időben történik (hetente legkevesebb 15 órát, munkanapokon legkevesebb 2 órát rendel) az orvosi rendelőben, indokolt esetben a beteg otthonába is ellátogathat a doktor. A COVID-19-járvány óta azonban sok minden megváltozott. Van, ahol előre egyeztetett időben lehet csak menni a rendelésre, van, ahol csak telefonon adnak felvilágosítást.

Mi történik akkor, ha nem rendel a háziorvosom?

Amennyiben háziorvosa valamilyen oknál fogva (például szabadság vagy betegség esetében) tevékenységét nem tudja ellátni, helyettesítik, általában a közelben lévő háziorvosi rendelőben. Erről minden esetben tájékozódni kell.

Ha nem rendezett a jogviszonyom, nem érvényes a taj-kártyám, akkor is fogad a háziorvos?

Amennyiben a jogviszony-ellenőrzés úgynevezett piros lámpát mutat, az orvos nem utasíthatja vissza az ellátást, de figyelmezteti arra a beteget, hogy a jogviszonyát tisztázni kell, így annak érdekében fel kell keresnie az illetékes kormányhivatalt.

Választható másik háziorvos?

Igen, a korábban választott háziorvos helyett választható másik háziorvos. Azonban nem lehet csak úgy és igen gyakran orvost cserélni: évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Ilyen indok lehet például a tartózkodási hely megváltozása vagy amennyiben a választott orvos felkeresése nem lehetséges. Az átjelentkezéshez szükséges lesz a taj-kártya, lakcímkártya, személyi igazolvány és a korábbi háziorvos neve, rendelőjének pontos címe.

Bővebben Háziorvosváltás - Mit kell tudni róla?

Miért fontos a szakorvosi beutaló a háziorvos részéről?

Egyes speciális diagnosztikai vizsgálatok, szakellátások csak szakorvosi beutalóval vehetőek igénybe. Fontos információ, hogy a szakellátásra történő beutalás szigorúan orvosi hatáskörbe tartozik, nem a beteg kérése alapján történik, hanem az orvos által értékelt egészségügyi állapot alapján. A beutaló általában a kiállítástól számított legfeljebb 90 napig használható fel.

Mit jelent az, hogy a felhőben van a beutalóm?

A beutalót a háziorvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) útján is kiállíthatja, ezt nevezik a köznyelvben felhőnek, amennyiben a beteg kéri, papíralapú igazolást is kap a beutalásról. A járóbeteg-szakellátó a beérkező beutalót megtekinti, ellenőrzi, majd továbbküldi a megfelelő helyre és ez alapján kap időpontot a beteg.

Mihez nem kell beutaló a háziorvos részéről?

A beteg orvosi beutaló nélkül jogosult igénybe venni a bőrgyógyászati; nőgyógyászati és gyermeknőgyógyászati; urológiai; pszichiátriai és addiktológiai; fül-orr-gégészeti, valamint csecsemő és gyermek fül-orr-gégészeti; szemészeti és gyermekszemészeti; általános sebészeti és baleseti sebészeti; valamint onkológiai szakellátást. Nem szükséges beutaló a nemibeteg-gondozóba, a tüdőgondozóba, valamint a kúraszerű, ismételt ellátásoknál, amennyiben az első alkalommal már beutalóval igénybe vette azt a beteg.

Sürgős szakorvosi vizsgálatra történő beutalást akkor lehet kérni, ha a beteg már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek komoly panaszai.

Miként változott a háziorvosi ügyelet?

2023-ban folyamatosan átalakulnak az orvosi ügyeletek, központosítják azokat. A háziorvosokat délután négytől este tízig a járási szakrendelőkben fogják felváltva beosztani ügyelni. Az ő munkájukat az Országos Mentőszolgálat és a kiterjesztett hatáskörű ápolók segítik. Hétvégén és munkaszüneti napokon szintén felváltva, 8–14 óra között ügyelnek majd a háziorvosok. Este 10 óra után és hétvégén – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat látja el körzetenként a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet. Az az elképzelés, hogy 2028. január 1-jéig megszüntetik az 1200 fő alatti háziorvosi praxisokat, és az új körzethatárok kijelölésének joga az Országos Kórházi Főigazgatósághoz kerül, és az OKFŐ veszi át az önkormányzatoktól a praxisjogok kezelését is.

A sürgősségi ügyelet vagy a mentőellátás telefonszáma az 1830-as szám, ezen a számon hétköznap 22 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 14 óra és másnap reggel 8 óra között lehet segítséget kérni.

Bővebben Így változik februártól az ügyeleti rendszer

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Forrás: Háziorvosi ellátás (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), Háziorvosi ellátás és háziorvosi ügyeleti ellátás (Egészségvonal – Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.