Liszteriózis - Hogyan fertőzött a halálos sajt?

Szerző: MTI

A fertőzött termékeket kivonták a forgalomból, miután január 23-án a vizsgálatok megállapították, hogy egyértelmű összefüggés van fogyasztásuk és a halálesetek között.

Nem szállítottak Magyarországra listeria fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.

A MÉBiH tájékoztatása szerint sajt fogyasztása következtében kialakuló hazai megbetegedésről, illetve halálesetről nincs tudomásuk. Az osztrák egészségügyi minisztérium bejelentése szerint tavaly négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától, a sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta.

A fertőzött termékeket kivonták a forgalomból, miután január 23-án a vizsgálatok megállapították, hogy egyértelmű összefüggés van fogyasztásuk és a halálesetek között. A MÉBiH közleményében emlékeztet arra, hogy Ausztria az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztási rendszerében valamennyi tagállamnak jelezte, Magyarországnak is, hogy egy osztrák gyártmányú kvargli sajtban Listeria monocytogenes nevű kórokozót mutattak ki.

Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?
Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.
Mit kell tudni a liszteriózisról?>>

Az osztrák élelmiszerellenőrző hatóság jelentése szerint a terméket Ausztriában, Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában hozták forgalomba.

A listeriózis megbetegedést a Listeria monocytogenes nevű baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása.

Jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést általában tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg. Legyengült szervezet esetén - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség kialakulásának - tájékoztatott a MÉBiH.

(MTI)

Módosítva: 2010.02.17 16:07, Megjelenés: 2010.02.17 16:07
Címkék: Liszteriózis, Sajt
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Mit kell tudni a liszteriózisról?

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.