Ételmérgezés téma
Az ételmérgezés megelőzésére mindig figyeljünk a hőségben
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022-08-05 04:03
Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás - a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?
Az ételmérgezés okai, tünetei és kezelési lehetőségei
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-07-22 13:33

Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az úgynevezett endotoxinok (vagyis mérgező anyagcseretermékek) okozta következményekről. A panaszokat romlott, fertőzött élelmiszer okozza.
Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022-06-25 15:37
Nyaranta jelentősen megugrik az ételmérgezések, ételfertőzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertőzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.
Elsősegély mérgezések esetén
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-05-29 04:36

Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatjuk, milyen káros anyaggal állunk szemben, minden esetben fontos a mentők értesítése.
Ételmérgezés: Mi a teendő?
Elsosegely.hu - 2021-12-31 15:03

Ételmérgezés bekövetkezhet romlott nyersanyag felhasználása, illetve az elkészített élelmiszerben felhalmozódó kórokozók következtében.
Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus, tüdőgyógyász - 2015-07-27 11:25
Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás – a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?
Kondorosi ételfertőzés - baktérium okozta a megbetegedéseket
MTI - 2014-11-11 15:55
A Bacillus cereus nevű baktérium okozta a Békés megyei Kondoroson múlt szerdán a mintegy száz ember megbetegedésével járó ételfertőzést.
Csaknem százan kaptak ételfertőzést Kondoroson
MTI - 2014-11-06 16:42
Mintegy száz gyerek és felnőtt lett rosszul a Békés megyei Kondoroson szerda délután, miután megették a közétkeztetésben felszolgált ebédet.
Ételmérgezés miatt negyvenkét gyerek kórházban
WEBBeteg - 2014-07-17 12:05
Negyvenkét gyereket vittek kórházba rosszullét miatt egy balatonszárszói tábor lakói közül szerda este és éjszaka - tájékoztatta a népegészségügyi szervezetet működtető Somogy Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője csütörtökön az MTI-t.
Higiénia és biztonságos utazás
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2014-07-16 13:11
Egy-egy utazás alkalmával nem csak felejthetetlen élmények várják a kikapcsolódásra vágyókat, hanem olyan lehetséges betegségek is, amelyeket baktériumok vagy vírusok okoznak.
A gombamérgezés veszélyeire figyelmeztetnek
Országos Mentőszolgálat Alapítvány - 2014-05-01 14:21
A hűvös, csapadékosabb tavaszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, a tapasztalatok szerint ezzel együtt a mérgezések száma is növekszik.
Ételmérgezés
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-09-19 11:55
Az ételmérgezés egy heveny megbetegedés, melyet mindig egy étel elfogyasztása okoz. Az ételmérgezést okozhatja a tároló edényzetből kioldódott káros anyag, vegyi anyagok, növényi mérgek, baktériumok és azok toxinjai.
Az egyik leggyakoribb ételekben elszaporodó baktérium a Salmonella, különösen veszélyes a húsmérgezés, a Staphylococcus-fertőzés és a botulizmus.
Nyári veszélyek - Félig sült ételek
Medizóna - 2010-07-10 13:08
Akár rémálommá is válhat egy kellemes, nyáresti piknik, ha a nem kellően átsütött hússal, vagy éppen a nem megfelelően elmosogatott evőeszközzel, olyan baktériumok kerülnek a szervezetbe, amik – a kellemetlen tüneteken túl – komoly bajt is okozhatnak. A nyár az ételmérgezések időszaka is. Szakértővel beszélgettünk.
A vörös húsok bélfertőzésre hajlamosítanak
Független Hírügynökség - 2008-10-30 15:55
Aki állandóan sok vörös húst fogyaszt, az könnyebben fertőződhet meg az E.coli baktériumnak azzal a fajtájával, amely súlyos vérzéseket is okozhat, állapították meg amerikai és ausztrál tudósok.
Ételmérgezés?
Orvos valaszol - Dr. Szigeti Nóra - 2012-10-13 10:48
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Ha sokáig (egy éjszaka) hűtés nélkül tároltam ételt (főtt rizst) és másnap melegítés nélkül ettem belőle elképzelhető hogy ételmérgezést kaptam?
A rizs ízre, állagra teljesen jó volt, ezért mertem megenni. Rosszul nem