Liszteriózis téma

A Listeria a hűtőben jobban túlél, mint szobahőmérsékleten

WEBBeteg - F. Zs. fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint szobahőmérsékleten, és a sótartalom sem befolyásolja hosszabb ideig történő tárolás esetén a fertőzésveszélyt.

Mit kell tudni a liszteriózisról?

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

A gyorsfagyasztott zöldségek veszélyeire figyelmeztetnek

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben alapos hőkezelést követően fogyasszák el!

Zoonózis: állatról emberre terjedő betegségek

WEBBeteg, otvenentul.hu

A bennünket körülvevő haszonállatok, háziállatok akár veszélyesek is lehetnek. Az orvostudomány gyűjtőnéven zoonózisnak hívja azt a számtalan betegséget, amelyek állatról emberre is átterjednek, néha úgy, hogy a hordozó állaton semmilyen tünet nem jelenik meg.

Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez

Budai Allergiaközpont

Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás – a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

Listeria monocytogenes - Milyen termékek fertőződtek?

MTI

A Listeria monocytogenes nevű baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása listeriózis megbetegedést okozhat.

Liszteriózis - Újabb halált okozott a fertőzött sajt

Független Hírügynökség

Az osztrák hatóságok szerint a kvargli sajtban kimutatták a Listeria monocytogenes nevű kórokozót, ami november közepén számos megbetegedést okozott.

Liszteriózis - Hogyan fertőzött a halálos sajt?

MTI

A fertőzött termékeket kivonták a forgalomból, miután január 23-án a vizsgálatok megállapították, hogy egyértelmű összefüggés van fogyasztásuk és a halálesetek között.

Liszteriózis-járvány: már 15-en haltak meg

Független Hírügynökség

A kanadai egészségügyi hatóságok csütörtöki bejelentése szerint eddig legalább 65-en betegedtek meg súlyosan azoktól a húsoktól, amiket a liszteriózist nevű betegséget okozó baktérium fertőzött meg. A kanadai szakemberek közlése szerint a járvány terjed.