Egészségügyi kisokos fesztiválozóknak

MTI
megjelent: 2009.08.14.

A legtöbb sérülés és megbetegedés könnyen elkerülhető, ha a fesztiválozók odafigyelnek a higiéniára, az öltözködésre és a folyadékpótlásra; a krónikus betegek pedig ne felejtsék otthon a gyógyszereiket - mondta Szeles Géza, a Sziget fesztivál egészségügyi szolgálatának vezetője az MTI-nek.

A fesztiválokon a legtöbbször a kisebb traumás végtagsérülések fordulnak elő; a lábsérülések, ficamok elkerülése érdekében célszerű odafigyelni a cipőválasztásra. Ezért például nem érdemes tűsarkúban vagy kényelmetlen cipőben elindulni. A figyelmetlen közlekedés és "játék" is baleset okozhat. Idén egy fiúnak például szkanderezés közben tört el a felkarja - figyelmeztetett Szeles Géza.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy aki konzervet visz magával, az ne felejtse otthon a bontót sem. Tipikus "fesztiválsérülés", amikor valaki késsel elvágja a kezét konzervnyitás közben. A másik lehetséges veszélyforrást a gázfőző jelenti.

A Sziget házirendje szerint ilyet egyébként tilos bevinni. Amikor valaki figyelmetlenül szereli össze, könnyen felrobbanhat vagy a forró étel is kiborulhat. Az elmúlt években 3-4 súlyosabb égési sérüléses eset is történt, ezért a biztonsági szolgálat komolyan odafigyel arra, hogy ne kerüljön be gázfőző a fesztiválra.

Felső légúti problémák gyakoriak

A másik nagy betegségcsoportot a felső légúti problémák alkotják, amelyek szintén jellemzőek a fesztiválok második, harmadik napjától kezdve.

COPD teszt

Töltse ki COPD tesztünket

Ezek azért jelentkeznek, mert a szórakozók nem készülnek fel arra, hogy a hőmérséklet nem egyenletes.

Egy sátor közepén akár 60 fok is lehet, kint viszont csak 17, ezért aki nem gondoskodik melegebb ruháról, könnyen megfázhat.

Emellett a fesztivál ráadásul egy szigeten van, ahol akár 5 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint a belvárosban. Akinek pedig érzékeny a torka, az a jéghideg italoktól torokgyulladást is kaphat.

Az új típusú influenzával kapcsolatban elmondta: "ez a betegség normális egészségi állapotban nem több, mint egy járványos influenza és semmi nem indokolja, hogy ennyire féljünk tőle".

Gyomorrontás, hasmenés igazán ritka

Szeles Géza elmondta: a gyomorrontásos, hasmenéses megbetegedések az elmúlt néhány évben egyáltalán nem voltak jellemzőek a Szigeten. Egyrészt rengeteget javultak a higiénés körülmények, másrészt az egészségügyi hatóságok is szigorúan ellenőriznek. Ebből a szempontból egyébként az otthonról hozott ételek a legveszélyesebbek, a háromnapos párizsis szendvicset nem érdemes megenni - jegyezte meg.

Nyári veszélyek

Felhívta a figyelmet arra: a krónikus betegségben szenvedők mindenképpen vigyék magukkal gyógyszereiket.

Minden évben van olyan, aki nem visz magával inzulint vagy nem veszi be az epilepszia elleni gyógyszert, mert alkoholt szeretne inni és szembeáll a stroboszkóppal annak ellenére, hogy attól epilepsziás rohamot kap. Különösen az olyan gyógyszereket nem szabad otthon hagyni, amelyek például egyedi importengedélyesek, azokat a Szigeten nem tudják pótolni. Az is sokat jelenthet, ha a csípésekre érzékenyek felszerelkeznek kalciumtablettával.

Az orvos szerint érdemes felkészülni az időjárás viszontagságaira, a hideg és a napsütéses időre egyaránt.

Naptejet, meleg ruhát, szúnyogriasztót mindig célszerű vinni. A melegben nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, ez nagy hőségben négy liter innivalót jelent. Szerdán például "sorban ájuldoztak el a lányok", pedig minden sarkon lehet innivalót venni.

Az alkoholról szólva...

Az alkoholról szólva Szeles Géza elmondta: nyilvánvaló, hogy a fiatalok azért vannak a Szigeten, hogy szórakozzanak, ehhez pedig hozzátartozik bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása.

Hol kezdődik az alkoholizmus?

"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Az orvos válasza

Ez "hozzásegíthet" ugyan sérülésekhez, de önmagában az alkoholfogyasztással nincs sok problémája az egészségügyi személyzetnek - mondta. A napi 4-8 földön fekvő részeget is azért "szedik össze", nehogy bajuk essen, megfázzanak.

Az egészségügyi ellátás vezetője évek óta azt tapasztalja, hogy orvosilag nem okoz problémát a kábítószer-fogyasztás a fesztiválon.

A tavalyi Szigeten az egész hét alatt mindössze hat kábítószerrel kapcsolatos ellátás történt, Budapesten egy hétvége alatt ettől sokkal több akad - hangsúlyozta. Mint mondta: ez azért van, mert nagyon szigorú szabályokat hoztak.

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

A magyar lakosság 10 százaléka bizonyíthatóan alkoholfüggő!
Az alkoholfogyasztási szokásokról

Szeles Géza szerint a nemi betegségek sem jellemzőek, az elmúlt években sok munkát fektettek az AIDS kapcsán a felvilágosításba és ez meg is látszik - mondta.

Persze minden fesztiválon jönnek néhányan, hogy elszakadt az óvszer vagy sürgősségi fogamzásgátlóra lenne szükség.

Az egészségügyi szolgálat most már minden fesztiválon üzemeltet lelki segélyszolgálatot is, ilyenkor ugyanis "iszonyú párkapcsolati robbanások" történnek, sokakat ellátnak ilyen "bajokkal". Szeles Géza büszke arra is, hogy a Szigeten eddig nem volt öngyilkosság.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Kontaktlencse-viselés nyáron: rejtett...

A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a...

Strand elsősegély - A tengeri...

Tengerparti nyaralás esetén nem árt tisztában lenni azzal, hogy a medúza, a tengeri sün és a korallok is csíphetnek. Cikkünk a csípések, harapások...

Délkelet-Ázsia: Egészségügyi...

Azoknak, akik délkelet-ázsiai országba utaznak, tisztában kell lenniük az utazás előtt azzal, hogy milyen fertőző betegségek fordulhatnak elő az...

Ételallergia és keresztallergia...

A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel...

Hogyan tároljuk a gyógyszereket, ha...

A nyaralásra való készülődés során a stressz és az izgatottság miatt sokan csak hanyagul a kézitáskába vagy a kesztyűtartóba dobják a...

Milyen egészségügyi kockázatokkal...

Akár szakmai okból gyakran, vagy nyaralás céllal hosszabb időre, esetleg független hátizsákos utazóként látogat valamelyik dél-európai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.