Hétköznapi veszélyforrás: a PET-palack

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Sajnos hazánkban a visszaváltható palackok és üvegek alkalmazása nem olyan népszerű, mint tőlünk nyugatabbra, és egyre jobban elterjednek a kényelmesebb, ám több veszélyt hordozó eldobható PET (polietilén-tereftalát) palackok.

Mire is kell vigyázni a PET-palackok alkalmazásánál? Sokan a palackokat egyszerű mosogatószeres öblítés után újratöltik, nem is sejtve, hogy ezzel milyen veszélynek teszik ki szervezetüket. A palack az egyszerű mosogatástól ugyanis nem lesz tiszta! Az elhasznált palackokat nem szabad ismételten használni, a szelektív hulladékgyűjtés keretén belül kell gyűjteni őket.

Miért nem szabad újratölteni a PET-palackokat?

Otthon is jól elvégezhető kísérlettel bizonyítható a PET-palack használatának higiéniai veszélye. A felbontást követően 24 órával - a hűtőben való tárolás ellenére is - megjelennek a baktériumok és penészgombák.

Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük ezen palackokat, a számos mikroorganizmus azonnal fellelhető a palackunkban, majd két-három nap után szabad szemmel is jól láthatjuk a felrakódásszerű telepeket.

A PET-palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ugyanis ideálisak ezen baktériumok és gombák számára, hogy telepeket alkossanak. A műanyag palackok ráadásul nem főzhetőek ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellően tisztává tenni őket az újbóli használat előtt.

Mi ebben a veszélyes számunkra?

Számos mikroorganizmus olyan koncentrációt érhet el a palackban lévő folyadékban, amelyek szervezetünkben (különösen a szánkban) megváltoztathatják a normál flóránkat. Másik fontos dolog, hogy a baktériumok és a gombák anyagcseréjük során számos toxikus, daganatkeltő anyagot termelnek. Ezen vegyületek tartós fogyasztásának a veszélyét nem kell külön hangsúlyozni, hiszen jól ismert.

Mit tegyünk?

Tudni kell, hogy az eldobható PET-palackok egyszer használatosak és nem szabad otthon újratölteni és használni. A visszaváltható palackokat nagyüzemi módon vegyszerrel tisztítják, mely otthoni körülmények között nem javasolt. Üvegből készült palackok használata célszerű, melyet használat előtt ki kell főzni. Így tudjuk a lehető legjobban védeni magunkat és családtagjainkat.

Legcélszerűbb megoldás persze az lenne, ha a PET-palackokat vissza lehetne váltani, így elkerülhető lenne egyrészről a házilag történő helytelen újrafelhasználás, másrészről a környezetszennyezés.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.