• Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez

        Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

        Nyaranta jelentősen megugrik az életmérgezések, ételfertőzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertőzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

        A kellemetlen nyári betegség elkerüléséről dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa tájékoztat.

        Hirdetés

        Veszélyes élelmiszerfajták

        A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai alapján az ételfertőzések közel 60 százaléka háztartásokban fordul elő, ezért ha otthon körültekintőek vagyunk a főzés, sütés, tárolás kapcsán, nagyon sok kellemetlenségtől, kényszerű betegszabadságtól óvhatjuk meg magunkat.

        Az élelmiszerek gyors megromlására remek példa a hűtőből kint felejtett tej, amely a harminc fok körüli hőségben akár néhány óra alatt is megsavanyodik, fogyasztásra már nem alkalmas.

        Vagyis a tej- és a tejtermékek nyilvánvalóan könnyen és gyorsan a fertőzések forrásaivá válnak, de ugyanilyen veszélyesek lehetnek a tojásos ételek, a halak, a húsok is.

        Mindez természetesen csak abban az esetben érvényes, ha az elkészítésük vagy tárolásuk nem volt kellően higiénikus.

        Grillezni is csak körültekintéssel!

        A fokozott óvatosság mellett sem kell persze lemondanunk a szabadban sütés, főzés öröméről, itt is csupán néhány olyan szabály van, amelyek betartásával biztonságossá tehetjük a grillezést, a bográcsozást.

        • Ha lehet, ilyen esetekben használjunk friss húsokat, ha ez nem megoldható, a fagyasztóból kivett húst ne a konyhapulton, hanem a hűtőben engedjük fel, szép lassan.
        • A pácolt húsokat csak közvetlenül a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, ne álljanak akár órák hosszat a szabadban, a napon.
        • A félig átsült, angolos húsoknál ilyenkor biztonságosabbak a teljesen átsült szeletek, a hőkezelés baktériumölő tulajdonsága miatt.
        • Tartsuk tisztán a szabadban használt eszközöket, tehát használat után és előtt sem árt egy kis mosogatás.
        • Az elkészített és el nem fogyasztott élelmiszert se aszaljuk hosszasan a levegőn, minél hamarabb hűtsük le.

        Tünetek és kezelésük

        Az ételfertőzéseket és ételmérgezéseket okozhatják baktériumok, vírusok, gombák és egysejtű, vagy többsejtű paraziták is.

        Így a fertőzés típusának megfelelően a tünetek is különbözőek lehetnek, mégis a legtipikusabbak a hányás, a hasmenés, az általános rosszullét, a láz és a gyengeség.

        Az enyhébb esetek kezelése kimerülhet a már jól ismert diétás tanácsok betartásában: az ilyenkor ajánlott étrend a pirítósra, a kétszersültre, a rizsre, a sós vízben főtt burgonyára, az almára, a banánra, és az ízesítetlen teára épül.

        A hányással, hasmenéssel járó állapotok kezelésénél elsődleges az elvesztett folyadék és só pótlása.

        A kicsiknek még örömet is szerethetünk, ha az ebéd ropi és tea. Súlyosabb esetekben természetesen fokozottan kell ügyelnünk a kiszáradás megelőzésére rendszeres folyadékpótlással – elsősorban a szomjúságot kevésbé érző gyerekeknél és az idősebbeknél.

        Konyhai szabályok – a megelőzés lehetőségei

        A legalapvetőbb követelmény a tisztaság, és nem csak a látható felületeken, mint a konyhapult, hanem a hűtőszekrény kis rekeszeiben, sőt, a háztartási szemét környékén is.

        Kánikulában nem érdemes minden esetben megvárni, amíg megtelik a konyhai szemetes, ha gyorsan romló, büdösödő hulladék keletkezik, azonnal vigyük le a kinti kukába, a megfelelő csomagolásban.

        A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülöníteni, csomagolni, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre.

        Adott esetben még a görögdinnyét is ajánlatos megmosni, mielőtt a hűtőbe tennénk, hiszen a héja bármivel érintkezhet a környezetében.

        A friss zöldségeket, gyümölcsöket még akkor is meg kell mosni fogyasztás előtt, ha tisztának látszanak – ugyanez igaz a tojásra is.

        A nyers húsok kezelésének titka, hogy szintén mosás után alaposan főzzük, süssük át őket, így elpusztíthatjuk az esetlegesen rajtuk lévő baktériumokat.

        Alapszabály

        A romlott ételek a fertőzések melegágyai, így amennyiben a nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, ne fogyasszuk el!

        Nyáron, ha lehet, még nagyobb jelentősége van az alapvetően fontos higiénés szabályok betartásának, tehát ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!

        Olvasson tovább! A szalmonellafertőzés (salmonellosis) típusai

        (Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus)

        Módosítva: 2019.08.14 13:05, Megjelenés: 2015.08.18 09:41
      • Cikkajánló

        Menopauza és elhízás

        Menopauza és elhízás

        Balogh Mária, újságíró

        Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

        Pókhas gyermekeknél

        Pókhas gyermekeknél

        Dr. Polgár Marianne

        Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

        A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

        Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

        Csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége

        Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben.

        Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték

        Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.

        Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

        Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a gyorsfagyasztás.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.