Grillezés téma

Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

Nyaranta jelentősen megugrik az ételmérgezések, ételfertőzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertőzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

Faszenes grill vagy a gázgrill az igazi!

Több mint TestŐr

Az ember ősidők óta süt, főz. Ezekből a tapasztalatokból alakultak ki az egyes sütők vagy főzőrendszerek. A grillsütés is szinte évről évre fejlődik az egyes technikai vívmányok által. A faszenes grillsütők után felütötték a fejüket a gázgrillek. Persze megoszlanak a vélemények, ki erre, ki arra a technikára esküszik. Pedig ma már összemosódnak a határok, legalább is az ízek terén. Ugyanis a technikai újításoknak köszönhetően ma már egy gázgrillen is előállítható ugyanaz a füstös íz, ami a faszenes grill egyedi ízét jelentette eddig.

Egészséges grillezés

drportal.hu

A grillen sült ételek nemcsak egészségesek, hanem finomak is, hiszen a grill a húsoknak pikáns, füstös ízt kölcsönöz, miközben a sütéshez alig van szükségünk zsiradékra. Az sem utolsó szempont, hogy a szabadtéri sütögetés kellemes időtöltés, ami után nem kell az egész konyhát átsúrolnunk.

Grillezzünk okosan

drportal.hu

A szakértő szerint a sovány húsok, a zöldségek és a pácok az egészséges választások a nyári grillezésekhez.

Tanácsok a grillezéshez, hogy kevesebb rákkeltő anyag keletkezzen

MTI

Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a nyári esték grillpartijain elkészített és elfogyasztott ételek kevesebb olyan anyagot tartalmazzanak, amelyekről már kiderült, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com) egy amerikai szakértő tanácsait.

Nyári veszélyek - Félig sült ételek

Medizóna

Akár rémálommá is válhat egy kellemes, nyáresti piknik, ha a nem kellően átsütött hússal, vagy éppen a nem megfelelően elmosogatott evőeszközzel, olyan baktériumok kerülnek a szervezetbe, amik – a kellemetlen tüneteken túl – komoly bajt is okozhatnak. A nyár az ételmérgezések időszaka is. Szakértővel beszélgettünk.