Szmog: nagyobb eséllyel halunk meg légúti betegségben

Szerző: Független Hírügynökség

A szmog egyik fő eleme, az ózon jelentősen növeli annak a kockázatát, hogy valaki légúti betegségben haljon meg, állapították meg amerikai tudósok.

A légúti betegségek halálos kimenetelének valószínűsége 50 százalékkal nő akkor, ha valaki hosszú időn át nagy koncentrátumú földfelszíni ózonnak van kitéve.

Korábbi kutatások csak azt mutatták ki, hogy az ózonkoncentráció megugrása után gyakoribbakká válnak a szívrohamok vagy az asztmás rohamok, továbbá hogy a szmogban található apró részecskék növelik a szív- és tüdőbetegségek kockázatát. Ez az első tanulmány, amely a szmognak (ózonnak) való tartós kitettség hatásait vizsgálja.

Minden, amit a szmogról és a szálló porról tudni kell
Károsanyag-kibocsátás

A következtetés az, hogy nemcsak az ózonszint csúcsértékeit kell csökkenteni, hanem a hosszú távú, halmozódó kitettséget is, jelentette ki a tanulmány egyik társszerzője, George Thurston, a New York-i Egyetem orvostudományi karának kutatója.

A tanulmány szerzői szerint a hosszú távú kitettség miatt 25 százalékkal nőtt a légúti betegség miatti halálozás kockázata még az olyan városokban is, mint New York, ahol az ózon csúcsértéke szinte sosem éri el a jelenlegi egészségügyi határértéket.

Kutatás támasztja alá az állandó szmog

A kutatók 450 ezer olyan ember adatait elemezték, akinek egészségi állapotát 1982 és 2000 között figyelemmel kísérte egy amerikai rákkutatási program. Ezeket az információkat összevetették 92 amerikai város 1977 és 2000 közötti ózonadataival.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az Egyesült Államokban évente 240 ezer ember hal meg légúti betegségben. Az egész világon pedig évente 7,7 millió halált okoznak a légúti betegségek.

Az amerikai kutatásról a New England Journal of Medicine című orvosi lapban jelent meg beszámoló.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli...

Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai...

A szmog olyan, mint a dohányzás

A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi kockázattal...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.