Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

Eddig a szmog mértékét csak a szálló por és a kén-dioxid együttes mérése alapján lehetett meghatározni, ám a kén-dioxid-kibocsátás elmúlt évtizedekben tapasztalható visszaszorulásával a szmogriadót nem lehetett elrendelni, mivel a szálló pornak nem volt önálló küszöbértéke.

Klinikai vizsgálatok alapján ma már egyértelműen látszik, hogy a szálló por nem csupán a légzőrendszerre fejt ki káros hatásokat, de jelentős a kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozó hatása is.

Szmogtípusok

A szmognak két típusa ismeretes. A London-szmog redukáló hatású, mely a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. Nagy mennyiségű korom kerül a levegőbe, amely a porrészecskékkel együtt, kondenzációs magok kialakulásához vezet. Emellett nő a kén-dioxid levegőbeli koncentrációja is, amely savas esők kialakulásához vezet. Az asztmás betegek állapota a szmog következtében jelentősen romlik.

A Los Angeles-szmog oxidáló hatású. Kialakulásának feltétele az erős ultraibolya sugárzás jelenléte, a közlekedési járművek által kibocsátott szennyezőanyagok nagy mennyisége és a levegőmozgás hiánya. A Los Angeles-szmog erőteljes nyálkahártya izgató hatással rendelkezik, ami köhögést és könnyezést okoz.

Eltérő nagyságú részecskék, eltérő források

A különböző méretű szennyező részecskék eltérő forrásokból kerülnek a levegőbe. A 0,1 mikrométer átmérőnél kisebb szálló szilárd részecskék, a közlekedési eszközök üzemanyagainak égéstermékeiből, illetve a dohányfüstből származnak.

Minden, amit a szmogról és a szálló porról tudni kell
Károsanyag-kibocsátás

A 0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskéket, leginkább az erőművek, a háztartásokban fellelhető kazánok és egyéb fűtésrendszerek, ezen felül a cigaretták bocsátják ki. Mennyiségük felszaporodása esetén, felgyorsul az arterioszklerózis kialakulása, illetve a már meglévő érelmeszesedés mértéke nő, emelkedik a kardiovaszkuláris okból bekövetkező halálesetek száma, gyakoribbá válik a tüdőrák előfordulása.

A 2,5-10 mikrométer átmérőjű részecskék levegőbeli mennyiségének megnövekedése idején, nő a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedések akut fellángolása, és a kardiovaszkuláris kórállapotok miatt, a kórházi kezelést igénylő betegek száma.

A 0,1-10 mikrométer átmérőjű részecskék levegőbeli koncentrációjának megemelkedése miatt nő az ischaemiás szívbetegségek, ritmuszavarok és szívelégtelenség miatti halálozás. Leginkább a cukorbetegek és a kardiovaszkuláris alapbetegségben szenvedők állapotát veszélyezteti a légszennyezettség.

Hatása a szervezetre

Az eltérő nagyságú részecskék szívfrekvenciára kifejtett hatása különböző lehet. Amennyiben a kisebb részecskék koncentrációja emelkedik, a pulzusszám csökken, a nagyobb részecskék esetében viszont a pulzusszám emelkedik. Ugyanakkor a levegőszennyezettség emelkedésével csökken a szív alkalmazkodóképessége, vagyis beszűkül a pulzusszám variábilitása.

A levegő erős szennyezettsége megemeli a vérnyomást, amely értékének emelkedése annál nagyobb, minél kisebb a szívfrekvencia variabilitása. A 0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskék levegőbeli magas szintje, csökkenti az erek falának rugalmasságát, az elasztikus elemek mennyisége csökken, így az érfal ridegebb lesz, ami a különböző szív- és érrendszeri kórállapotok kialakulására erőteljesen prediszponál.

A molekuláris vizsgálatok azt igazolták, hogy a levegőszennyeződés növeli a szervezet gyulladásos mediátorainak szintjét, vagyis egy gyulladásos válasz létrejöttére, érzékenyebb állapot kialakulása következik be. Fokozódik a vér alvadékonysága, vagyis nő a vérrögképződés veszélye.

A szervezetben megemelkedik a szabad gyökök szintje, ami a sejtekben oxidatív stresszhez, majd oxidatív károsodáshoz vezet. Ez a jelenség tehető felelőssé részben a sejtek öregedéséért, ami a bőrön már korán megfigyelhető. Nagyvárosban élő, keveset sportoló egyének arcbőre szürkés árnyalatú, fakó lehet.

A szálló por magyarországi egészségügyi hatásértékének bevezetése után, várhatóan más Európai Uniós tagállamokban is hasonló intézkedésekre kerül sor.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Mire figyeljünk inhalálás esetén?...

Megfázás, asztma, COPD... A légúti betegségek kezelésében fontos szerep jut az inhalációs terápiának, amely során a gyógyszerek, gyógyhatású...

A szmog olyan, mint a dohányzás

A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi kockázattal...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.