Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Klinikai vizsgálatok alapján ma már egyértelműen látszik, hogy a szálló por nem csupán a légzőrendszerre fejt ki káros hatásokat, de jelentős a kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozó hatása is.

Az Európai Unióban elsőként Magyarország vezette be 2008-ban a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik. Ezelőtt a szmog mértékét csak a szálló por és a kén-dioxid együttes mérése alapján lehetett meghatározni, ám a kén-dioxid-kibocsátás elmúlt évtizedekben tapasztalható visszaszorulásával a szmogriadót nem lehetett elrendelni, mivel a szálló pornak nem volt önálló küszöbértéke.

Szmogtípusok és hatásuk a szervezetre

A szmognak két típusa ismeretes. A London-szmog redukáló hatású, mely a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. Nagy mennyiségű korom kerül a levegőbe, amely a porrészecskékkel együtt, kondenzációs magok kialakulásához vezet. Emellett nő a kén-dioxid levegőbeli koncentrációja is, amely savas esők kialakulásához vezet. Az asztmás betegek állapota a szmog következtében jelentősen romlik.

A Los Angeles-szmog oxidáló hatású. Kialakulásának feltétele az erős ultraibolya sugárzás jelenléte, a közlekedési járművek által kibocsátott szennyezőanyagok nagy mennyisége és a levegőmozgás hiánya. A Los Angeles-szmog erőteljes nyálkahártya izgató hatással rendelkezik, ami köhögést és könnyezést okoz.

Szálló por: Eltérő nagyságú részecskék, eltérő források

A különböző méretű szennyező részecskék eltérő forrásokból kerülnek a levegőbe. A 0,1 mikrométer átmérőnél kisebb szálló szilárd részecskék, a közlekedési eszközök üzemanyagainak égéstermékeiből, illetve a dohányfüstből származnak.

Károsanyag-kibocsátás
Szmog

A 0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskéket, leginkább az erőművek, a háztartásokban fellelhető kazánok és egyéb fűtésrendszerek, ezen felül a cigaretták bocsátják ki. Mennyiségük felszaporodása esetén, felgyorsul az arterioszklerózis kialakulása, illetve a már meglévő érelmeszesedés mértéke nő, emelkedik a kardiovaszkuláris okból bekövetkező halálesetek száma, gyakoribbá válik a tüdőrák előfordulása.

A 2,5-10 mikrométer átmérőjű részecskék levegőbeli mennyiségének megnövekedése idején, nő a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedések akut fellángolása, és a kardiovaszkuláris kórállapotok miatt, a kórházi kezelést igénylő betegek száma.

A 0,1-10 mikrométer átmérőjű részecskék levegőbeli koncentrációjának megemelkedése miatt nő az ischaemiás szívbetegségek, ritmuszavarok és szívelégtelenség miatti halálozás. Leginkább a cukorbetegek és a kardiovaszkuláris alapbetegségben szenvedők állapotát veszélyezteti a légszennyezettség.

A szálló por hatása a szervezetre

Az eltérő nagyságú részecskék szívfrekvenciára kifejtett hatása különböző lehet. Amennyiben a kisebb részecskék koncentrációja emelkedik, a pulzusszám csökken, a nagyobb részecskék esetében viszont a pulzusszám emelkedik. Ugyanakkor a levegőszennyezettség emelkedésével csökken a szív alkalmazkodóképessége, vagyis beszűkül a pulzusszám variábilitása.

A levegő erős szennyezettsége megemeli a vérnyomást, amely értékének emelkedése annál nagyobb, minél kisebb a szívfrekvencia variabilitása. A 0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskék levegőbeli magas szintje, csökkenti az erek falának rugalmasságát, az elasztikus elemek mennyisége csökken, így az érfal ridegebb lesz, ami a különböző szív- és érrendszeri kórállapotok kialakulására erőteljesen prediszponál.

A molekuláris vizsgálatok azt igazolták, hogy a levegőszennyeződés növeli a szervezet gyulladásos mediátorainak szintjét, vagyis egy gyulladásos válasz létrejöttére, érzékenyebb állapot kialakulása következik be. Fokozódik a vér alvadékonysága, vagyis nő a vérrögképződés veszélye.

A szervezetben megemelkedik a szabad gyökök szintje, ami a sejtekben oxidatív stresszhez, majd oxidatív károsodáshoz vezet. Ez a jelenség tehető felelőssé részben a sejtek öregedéséért, ami a bőrön már korán megfigyelhető. Nagyvárosban élő, keveset sportoló egyének arcbőre szürkés árnyalatú, fakó lehet.

A szálló por magyarországi egészségügyi hatásértékének bevezetése után, várhatóan más Európai Uniós tagállamokban is hasonló intézkedésekre kerül sor.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.