• Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Eddig a szmog mértékét csak a szálló por és a kén-dioxid együttes mérése alapján lehetett meghatározni, ám a kén-dioxid kibocsátás elmúlt évtizedekben tapasztalható visszaszorulásával a szmogriadót nem lehetett elrendelni, mivel a szálló pornak nem volt önálló küszöbértéke.

    Hirdetés

    Klinikai vizsgálatok alapján ma már egyértelműen látszik, hogy a szálló por nem csupán a légzőrendszerre fejt ki káros hatásokat, de jelentős a kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozó hatása is.

    Szmogtípusok

    A szmognak két típusa ismeretes. A London-szmog redukáló hatású, mely a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. Nagy mennyiségű korom kerül a levegőbe, amely a porrészecskékkel együtt, kondenzációs magok kialakulásához vezet. Emellett nő a kén-dioxid levegőbeli koncentrációja is, amely savas esők kialakulásához vezet. Az asztmás betegek állapota a szmog következtében jelentősen romlik.

    A Los Angeles-szmog oxidáló hatású. Kialakulásának feltétele az erős ultraibolya sugárzás jelenléte, a közlekedési járművek által kibocsátott szennyezőanyagok nagy mennyisége és a levegőmozgás hiánya. A Los Angeles-szmog erőteljes nyálkahártya izgató hatással rendelkezik, ami köhögést és könnyezést okoz.

    Eltérő nagyságú részecskék, eltérő források

    A különböző méretű szennyező részecskék, eltérő forrásokból kerülnek a levegőbe. A 0,1 mikrométer átmérőnél kisebb szálló szilárd részecskék, a közlekedési eszközök üzemanyagainak égéstermékeiből, illetve a dohányfüstből származnak.

    Minden, amit a szmogról és a szálló porról tudni kell
    Károsanyag-kibocsátás

    A 0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskéket, leginkább az erőművek, a háztartásokban fellelhető kazánok és egyéb fűtésrendszerek, ezen felül a cigaretták bocsátják ki. Mennyiségük felszaporodása esetén, felgyorsul az arterioszklerózis kialakulása, illetve a már meglévő érelmeszesedés mértéke nő, emelkedik a kardiovaszkuláris okból bekövetkező halálesetek száma, gyakoribbá válik a tüdőrák előfordulása.

    A 2,5-10 mikrométer átmérőjű részecskék levegőbeli mennyiségének megnövekedése idején, nő a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedések akut fellángolása, és a kardiovaszkuláris kórállapotok miatt, a kórházi kezelést igénylő betegek száma.

    A 0,1-10 mikrométer átmérőjű részecskék levegőbeli koncentrációjának megemelkedése miatt nő az ischaemiás szívbetegségek, ritmuszavarok és szívelégtelenség miatti halálozás. Leginkább a cukorbetegek és a kardiovaszkuláris alapbetegségben szenvedők állapotát veszélyezteti a légszennyezettség.

    Hatása a szervezetre

    Az eltérő nagyságú részecskék szívfrekvenciára kifejtett hatása különböző lehet. Amennyiben a kisebb részecskék koncentrációja emelkedik, a pulzusszám csökken, a nagyobb részecskék esetében viszont a pulzusszám emelkedik. Ugyanakkor a levegőszennyezettség emelkedésével csökken a szív alkalmazkodóképessége, vagyis beszűkül a pulzusszám variábilitása.

    A levegő erős szennyezettsége megemeli a vérnyomást, amely értékének emelkedése annál nagyobb, minél kisebb a szívfrekvencia variabilitása. A 0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskék levegőbeli magas szintje, csökkenti az erek falának rugalmasságát, az elasztikus elemek mennyisége csökken, így az érfal ridegebb lesz, ami a különböző szív- és érrendszeri kórállapotok kialakulására erőteljesen prediszponál.

    A molekuláris vizsgálatok azt igazolták, hogy a levegőszennyeződés növeli a szervezet gyulladásos mediátorainak szintjét, vagyis egy gyulladásos válasz létrejöttére, érzékenyebb állapot kialakulása következik be. Fokozódik a vér alvadékonysága, vagyis nő a vérrögképződés veszélye.

    A szervezetben megemelkedik a szabad gyökök szintje, ami a sejtekben oxidatív stresszhez, majd oxidatív károsodáshoz vezet. Ez a jelenség tehető felelőssé részben a sejtek öregedéséért, ami a bőrön már korán megfigyelhető. Nagyvárosban élő, keveset sportoló egyének arcbőre szürkés árnyalatú, fakó lehet.

    A szálló por magyarországi egészségügyi hatásértékének bevezetése után, várhatóan más Európai Uniós tagállamokban is hasonló intézkedésekre kerül sor.

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

    Módosítva: 2019.02.18 14:36, Megjelenés: 2017.05.20 02:51
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Az immunrendszer a B12-vitaminnal gátolja a tuberkulózis kifejlődését

    Azt eddig is tudtuk, hogy a B6 és a B12-vitaminok a vörösvértestek képződéséhez és az immunrendszer működéséhez szükségesek. Ennél most egy lépéssel közelebb kerültünk az “igazsághoz”. Kiderült ugyanis, hogy az immunrendszer a B12 segítségével gátolja a tuberkulózis baktérium kifejlődését és növekedését.

    Koronavírus - nem lehet még fellélegezni

    A koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    A szmog olyan, mint a dohányzás

    A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi kockázattal is jár az, ha valaki tartósan szmogos területen él, a füstködben ugyanis ugyanolyan anyagok találhatóak, mint a dohányfüstben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások