Szmog téma

Szívbeteg? Vigyázzon: a téli szmog veszélyes

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2023-01-02 20:33
Nemcsak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai nagyvárosokból, sőt a közelmúltban az indiai Mumbayban (korábban: Bombay) egy élelmes vállalkozótól 15 percnyi „tiszta levegőt” 5 dollárért lehetett megvásárolni, amelyet egy tartályból egy maszkon keresztül szívhatott be az utca embere.
Több településen javult a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.
Csökkent a szálló por miatti légszennyezettség az ország több pontján - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból.

Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-11-17 14:33
Szálló por
Klinikai vizsgálatok alapján ma már egyértelműen látszik, hogy a szálló por nem csupán a légzőrendszerre fejt ki káros hatásokat, de jelentős a kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozó hatása is.

A légszennyezettség veszélyei

WEBBeteg - 2021-04-09 05:06
Tiszta levegővel, főleg az emberi tevékenység következtében, a Földön gyakorlatilag már sehol sem találkozunk. A szennyező anyagok szervezetünkre terhelően hatnak.
Akár egy év kihagyott iskolával ér fel az emberi agy számára a légszennyezésnek való kitettség - így jellemzik amerikai kutatók a szmog hatását a szervezetre, akik szerint a globális lakosság 80 százaléka nem biztonságos levegőt lélegzik be.

Stroke - A légszennyezés és a meleg idő veszélyei

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2017-06-09 09:41
Régi tapasztalat, hogy az időjárás, annak változásai összefüggésben állnak különböző betegségekkel. Finn tudósok bizonyították, hogy a meleg és a légszennyezettség együttesen jelentősen növeli a stroke-os halálesetek számát.

A magyar szmog veri a londonit!

legszennyezes.hu - 2014-04-04 14:37
Évtizedek óta nem tapasztalt szmog mérhető Dél Angliában, ezzel a hírrel van tele a világsajtó, ám idehaza az idei évben ennek többszörösét is mérték. Putnok veri Londont és Párizst is.

Nem elég a hőség, itt a nyári szmog is!

Gimpex Sport - 2013-08-06 18:37
Az elmúlt napokban ijesztően emelkedik a talajközeli ózon koncentrációja, több településen van határérték feletti koncentráció. Budapesten a legrosszabb a helyzet. Bár nem látható, de a hőség mellett már a nyári szmog is próbára teszi szervezetünket.

A szmog olyan, mint a dohányzás

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2013-01-07 09:41
A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi kockázattal is jár az, ha valaki tartósan szmogos területen él, a füstködben ugyanis ugyanolyan anyagok találhatóak, mint a dohányfüstben.

Természetes gyógymód az asztmára?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-10-21 12:51
Minden új kutatás, alternatív gyógymód, természetes alapanyagú gyógyhatású készítmény megjelenésekor felmerül bennünk a remény, hogy van természetes gyógymód az asztmára. A valóság azonban sajnos az, hogy jelenleg az asztma nem gyógyítható.

Szmog: mégis lehet büntetni a tiltást megsértő autósokat?

Független Hírügynökség - 2009-01-12 09:30
Tévedés, hogy nem lehet megbüntetni azokat az autósokat, akik nem tartják be a szmogriadó idején bevezetett forgalomkorlátozást - véli a Levegő Munkacsoport elnöke. A levegő védelméről szóló kormányrendelet 25 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedő bírságot határoz meg.